Αρχική κοινωνία Ετοιμόρροπο Σύστημα Υγείας

Ετοιμόρροπο Σύστημα Υγείας

Oι περικοπές δαπανών στα νοσοκομεία επιδεινώνουν την ήδη επιβαρυμένη κατάσταση. Ρεπορτάζ: Μαρία Κρόκου, Κατερίνα Καραβία.

Την ίδια ώρα που όλο και περισσότεροι συμπολίτες μας λόγω οικονομικής δυσχέρειας επιλέγουν τη δημόσια ιατρική περίθαλψη (έως και 20% αύξηση) έναντι της ιδιωτικής, το ΕΣΥ βρίσκεται μέρα με τη μέρα όλο και πιο κοντά στο χείλος της κατάρρευσης.

Οι αριθμοί είναι ενδεικτικοί της χρόνιας τραγικής κατάστασης που επικρατεί στο ΕΣΥ με την ευγενική χορηγία των εκάστοτε κυβερνήσεων: 15.000-20.000 είναι οι κενές οργανικές θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού, οι οποίες αυξάνονται συνεχώς, αφού 1.500 νοσηλευτές συνταξιοδοτούνται κάθε χρόνο και 4.500 είναι τα κενά ιατρικού προσωπικού σε όλη την Ελλάδα. Την ίδια στιγμή 6.000 νοσηλευτές και 10.000 γιατροί παραμένουν άνεργοι. Σε αυτήν την έλλειψη ιατρικού προσωπικού προστίθενται η ανισομερής γεωγραφική κατανομή των ιατρών, καθώς υπολογίζεται ότι οι μισοί γιατροί της χώρας απασχολούνται στην Αττική. Οι δυσμενείς συνθήκες εργασίας λόγω της τεράστιας έλλειψης προσωπικού επιβαρύνουν την υγεία των εργαζομένων. Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι μεγάλο ποσοστό του προσωπικού είναι προσβεβλημένο από το Σύνδρομο Επαγγελματικής Εξουθένωσης (Burn Out). Σύμφωνα με τον Δ. Πιστόλα, μέλος του προεδρείου της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδας, «ενώ στις κλινικές θα έπρεπε να αντιστοιχεί ένας νοσηλευτής ανά 6 ασθενείς, στην Ελλάδα υπάρχει ένας νοσηλευτής ανά 30 περιστατικά το βράδυ, με αποτέλεσμα να μην επαρκούμε. Δεν προλαβαίνουμε να εξυπηρετήσουμε τους ασθενείς, όπως και όσο θα έπρεπε».
Υποστελέχωση παρατηρείται και στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Όπως επισημαίνει ο Δ. Πιστόλας, «στις ΜΕΘ υπάρχει ένας νοσηλευτής ανά 2 και το βράδυ πιθανόν ανά 3 περιστατικά», ενώ, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, 1 νοσηλευτής αντιστοιχεί σε 1 ασθενή. Το κυριότερο, όμως, πρόβλημα είναι η ανεπάρκεια των κλινών ΜΕΘ για τις ανάγκες της Ελλάδας, αφού διαθέτουμε 640 κλίνες, ούτε τις μισές από όσες χρειαζόμαστε. Και από αυτές οι 70 είναι κλειστές λόγω έλλειψης προσωπικού, αλλά και κατάλληλου εξοπλισμού, ενώ 80 θα κλείσουν αν δεν ανανεωθούν οι συμβάσεις του προσωπικού που λήγουν τον Δεκέμβριο. Αποτέλεσμα είναι χιλιάδες άνθρωποι να χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο, επειδή δεν βρέθηκε κρεβάτι σε ΜΕΘ.
Το ήδη επιβαρυμένο ΕΣΥ έρχεται να αποτελειώσει η τρόικα και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. οδηγώντας το σταδιακά στην ιδιωτικοποίηση. Συγκεκριμένα, οι λειτουργικές δαπάνες για τα νοσοκομεία που προβλέπονται στον προϋπολογισμό ανέρχονται στα 2,3 δισ. ευρώ, ενώ οι διοικήσεις των νοσοκομείων ζητούσαν 3,4 δισ. ευρώ.
Η υποχρηματοδότηση των δημόσιων νοσοκομείων έχει τραγικές συνέπειες στη λειτουργία τους, ενώ μικρά νοσοκομεία αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της συγχώνευσης με μεγαλύτερα (όπως τα Αιγινήτιο, Αρεταίειο, Ελπίς, Πολυκλινική, Παμμακάρυστος). Παρόμοια ήταν η κατάληξη δεκάδων κρατικών νοσοκομείων στη Λετονία και τη Βουλγαρία, που έκλεισαν μετά την εισβολή του ΔΝΤ. Ανοιχτά έμειναν μόνο τα μεγάλα νοσοκομεία, που βρίσκονταν σε κεντρικά σημεία, με αποτέλεσμα οι χώρες αυτές να εμφανίσουν υψηλό ποσοστό θνησιμότητας, καθώς ασθενείς πέθαιναν πριν προλάβουν να φτάσουν στα νοσοκομεία.
Επιπλέον, από τα έσοδα του νοσοκομείου εξαρτάται, πλέον, η πληρωμή μέρους των εφημεριών των γιατρών, αφού έχει αλλάξει το καθεστώς εφημέρευσης εις βάρος γιατρών και ασθενών.
Σύμφωνα με το νέο νόμο «για την αναβάθμιση του ΕΣΥ», ορίζεται μηνιαία αμοιβή για έναν προβλεπόμενο αριθμό υποχρεωτικών εφημεριών, ενώ η αμοιβή για τις πρόσθετες εφημερίες καταβάλλονται από τα νοσοκομεία και τις ΥΠΕ. Μείωση δαπανών επιχειρείται και με την επιλογή υλικών με κριτήριο την τιμή, τα οποία είναι ως επί το πλείστον δύσχρηστα, ακόμα και επικίνδυνα για τους ασθενείς, και με τη συνταγογράφηση φθηνών φαρμάκων ή αντιγράφων φαρμάκων, τα οποία είναι πιθανότατα λιγότερο αποτελεσματικά από τα πρωτότυπα.
Τέλος, παρ’ όλο που έχουμε πληρώσει μέσω της φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών για το ΕΣΥ καλούμαστε να πληρώσουμε εισιτήριο, εκτός από τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία, ακόμα και στα επείγοντα.
Με τη μείωση των δαπανών με οποιοδήποτε τίμημα για τους ασθενείς και, από την άλλη με την προσπάθεια αύξησης των εσόδων τους, τα νοσοκομεία αρχίζουν να λειτουργούν σαν επιχειρήσεις. Όπως εκτιμά ο Η. Σιώρας, καρδιολόγος και πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Ευαγγελισμού «με τον τρόπο αυτό θα επιδεινωθούν οι δείκτες υγείας, θα αυξηθεί η βρεφική θνησιμότητα, θα μειωθεί ο μέσος όρος ζωής και θα υπάρξουν προβλήματα οικονομικά – ήδη το 2,5% των νοικοκυριών κάθε χρόνο καταστρέφεται για λόγους υγείας. Θα φτάσουμε σε ένα επίπεδο Αμερικής, όπου το 30% δεν γίνεται δεκτό, ούτε καν στα επείγοντα, αν είναι ανασφάλιστο. Πεθαίνουν έξω από το νοσοκομείο».

Περιφερειακό Γενικό Νοσοκομείο Πάτρας «Άγ. Ανδρέας»

Ο «Άγ. Ανδρέας», αν και είναι ένα από τα δύο νοσοκομεία της Πάτρας και εξυπηρετεί όλη τη Δ. Ελλάδα, είναι «ένα νοσοκομείο διαλυμένο», τόνισε ο Απ. Παπαποστόλου, ειδικευόμενος παθολόγος στον «Άγ. Ανδρέα» και μέλος του Δ.Σ. της ΕΙΝΑ.
Το νοσοκομείο έχει εκκενωθεί μετά το σεισμό της 8ης Ιουνίου 2008 και είναι σκορπισμένο σε τέσσερα σημεία (στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ρίου, στο πρώην 409 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, στο Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος και στο ταχύρυθμο τριώροφο κτίριο του «Άγ. Ανδρέα»). Αποτέλεσμα είναι η ταλαιπωρία των ασθενών. Αφενός αναγκάζονται να μετακινούνται 4-5 φορές από τη μία άκρη της πόλης στην άλλη, προκειμένου να ολοκληρωθεί η εξέτασή τους, αφετέρου στοιβάζονται στους διαδρόμους και τους θαλάμους, αφού, σε περίπτωση εισαγωγής στο τμήμα επειγόντων περιστατικών, τοποθετούνται σε φορείο στο διάδρομο από 3 μέρες έως και μια βδομάδα και στη συνέχεια μεταφέρονται σε ράντζο, μέχρι να βρεθεί κρεβάτι.
Το αξιοσημείωτο είναι ότι μετά το σεισμό ξεκίνησαν μόνο εργασίες μοστραρίσματος του κτιρίου (σοβατίσματα, βαψίματα), για τις οποίες δαπανήθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, ενώ η εκκίνηση των εργασιών για την αποκατάσταση του νοσοκομείου καθυστέρησε υπερβολικά. Τελικά, το έργο αυτό, της αντισεισμικής θωράκισης, θεωρητικά προβλέπεται να ολοκληρωθεί το πρώτο εξάμηνο του 2012, προθεσμία που πιθανότατα θα παραταθεί, αν λάβουμε υπ’ όψιν το πάγωμα των κονδυλίων.
Οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου αναμένουν, επίσης, να ολοκληρωθεί σύντομα η κατασκευή νέας πτέρυγας επειγόντων, η οποία είχε ήδη ξεκινήσει πριν από το σεισμό. Με αυτόν τον τρόπο δεν λύνεται το πρόβλημα, αφού, όπως υπογραμμίζει ο Απ. Παπαποστόλου, «η νέα πτέρυγα θα διαθέτει 88 κρεβάτια, ενώ ο “Άγ. Ανδρέας” είχε 250». Είναι προφανές ότι η νέα πτέρυγα δεν θα καλύψει τις ανάγκες του νοσοκομείου. Για παράδειγμα, στην παθολογική κλινική νοσηλεύονται 50-60 άτομα, ενώ τα κρεβάτια στη νέα πτέρυγα, που θα ανήκουν στην κλινική αυτή, θα είναι μόλις 38.
Η τεράστια υποβάθμιση του νοσοκομείου επέφερε και τη μείωση του δυναμικού του, καθώς οι δυσμενείς συνθήκες εργασίας οδήγησαν τους εργαζόμενους στην παραίτηση ή τη συνταξιοδότηση. Όπως επισημαίνει ο Απ. Παπαποστόλου «το νοσοκομείο έχει ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Συγκεκριμένα στην παθολογική κλινική, η οποία καλύπτει όλη τη Δ. Ελλάδα, δουλεύουν μόνο 5 γιατροί».

Αθήνα: Ο Ευαγγελισμός σε έμφραγμα

Ο Ευαγγελισμός, ενώ είναι το μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας με 960 κλίνες, αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα. Το νοσοκομείο, με «45.000 εισαγωγές και 500.000 εξωτερικούς αρρώστους ετησίως, επιτελεί τεράστιο επιστημονικό και κοινωνικό έργο το οποίο, όμως, απειλείται από αυτήν την πολιτική», δήλωσε στον Δρόμο ο Η. Σιώρας, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στον Ευαγγελισμό.
Καταρχήν, υπάρχει τεράστια έλλειψη προσωπικού τόσο στις κλινικές όσο και στις ειδικές μονάδες και στα επείγοντα. «1.400 οργανικές θέσεις είναι κενές», επισημαίνει ο πρόεδρος των εργαζομένων. Σε αυτές έρχονται να προστεθούν και οι κενές θέσεις μετά την παραίτηση 112 εργαζομένων λόγω συνταξιοδότησης και τη λήξη της σύμβασης 60 συμβασιούχων, επικουρικών γιατρών και νοσηλευτών, stage, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε στα τέλη Σεπτεμβρίου το σωματείο εργαζομένων. Το ίδιο διάστημα οι προσλήψεις δεν ξεπερνούν τις 80. Όπως τονίζει ο Δ. Πιστόλας, συντονιστής μεταμοσχεύσεων οργάνων στον Ευαγγελισμό και μέλος του προεδρείου της Ε.Ν.Ε., «στον Ευαγγελισμό υπάρχει μια έλλειψη προσωπικού 30% και σε πολλές υπηρεσίες φτάνει το 40%. Για παράδειγμα, στη διοικητική υπηρεσία παρατηρείται έλλειψη προσωπικού πάνω από 40%. Τώρα, βέβαια, με τις συνταξιοδοτήσεις το ποσοστό αυτό αυξάνει ακόμα περισσότερο».
Η τεράστια αυτή έλλειψη θέτει σε κίνδυνο τη ζωή του ασθενή και του προσωπικού, το οποίο εργάζεται υπό άθλιες συνθήκες, ενώ στερείται ρεπό και ημέρες αδείας. Συγκεκριμένα, στους εργαζομένους του Ευαγγελισμού οφείλονται 16.000 ρεπό. Αποτέλεσμα είναι η πλήρης εξουθένωση των εργαζομένων με δυσμενείς επιπτώσεις για τη ζωή των ασθενών, αφού υπό τέτοιες συνθήκες αυξάνεται η πιθανότητα λάθους ή παράλειψης. Από την άλλη υπάρχουν και ασθενείς οι οποίοι στερούνται νοσηλείας σε ειδική μονάδα, όπως απαιτεί η κατάσταση της υγείας τους. Πρόκειται για τους ασθενείς οξείας λευχαιμίας που νοσηλεύονται στην αιματολογική κλινική του Ευαγγελισμού, καθώς, η μονάδα οξείας λευχαιμίας, ενώ είναι έτοιμη από το 2004 και χρειάζεται 7 νοσηλευτές για να λειτουργήσει, παραμένει κλειστή.
Σοβαρό πρόβλημα αποτελεί και η ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών μέσα στον Ευαγγελισμό. Συγκεκριμένα, όπως διευκρινίζει ο Η. Σιώρας «η σίτιση, η φύλαξη, η καθαριότητα, η τεχνική υπηρεσία, ένα μέρος της διοικητικής υπηρεσίας έχουν εκχωρηθεί σε ιδιώτες. 400-500 άτομα δουλεύουν ως εργολαβικοί εργάτες». Οι ιδιωτικοποιήσεις αυτές είναι μόνο η αρχή. «Ο υπουργός έχει αναγγείλει ότι ακόμα και το τμήμα προμηθειών, το πιο νευραλγικό τμήμα των νοσοκομείων, θα ανατεθεί σε ιδιώτες», προσθέτει ο Η. Σιώρας.

Στην εντατική τα νοσοκομεία Κρήτης

Yπό πλήρη κατάρρευση, οικονομική και οργανική, βρίσκεται το Νοσοκομείο Ρεθύμνου. Χωρίς πλέον τεχνική υποστήριξη, η οποία αποχώρησε καθώς το νοσοκομείο δεν μπορεί να πληρώσει, και με τον ιδιωτικό φορέα διανομής φαγητού να απειλεί ότι θα αποχωρήσει σύντομα, το μοναδικό νοσοκομείο του νομού αδυνατεί να εξυπηρετήσει τους 90.000 ασθενείς που δέχεται κάθε χρόνο. Όσον αφορά το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό, η κατάσταση είναι τραγική. Παρά τις τεράστιες ελλείψεις, καθώς εργάζονται 73 γιατροί αντί για 137 και 174 νοσηλευτές αντί για 316, οι προσλήψεις γίνονται με το σταγονόμετρο -μόνο 14 για το ιατρικό προσωπικό και 10 για το νοσηλευτικό- παρά το αίτημα των εργαζομένων για πρόσληψη 50 νοσηλευτών. Αντίστοιχα στην ΜΕΘ οι γιατροί είναι μόνο 3.
Επιπλέον, οι γιατροί δεν πληρώνονται για όλες τις εφημερίες τους. Όπως επισήμανε ο πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών Ρεθύμνου Γιάννης Σαριδάκης: «πληρώνουν τις μισές εφημερίες από όσες έχει ανάγκη το νοσοκομείο, με αποτέλεσμα το προσωπικό να τις κάνει εθελοντικά. Αυτό, βέβαια, θα πάψει κάποια στιγμή, καθώς το προσωπικό δεν αντέχει άλλο».  Σοβαρότατο πρόβλημα αποτελεί και ο πεπαλαιωμένος εξοπλισμός, καθώς το λαπαροσκοπικό και ακτινοσκοπικό μηχάνημα δεν λειτουργούν. Έτσι, πολλά απλά περιστατικά όπως μια εγχείρηση χολής ή μια ακτινογραφία γίνονται στο νοσοκομείο του Ηρακλείου. «Όλος ο εξοπλισμός χρειάζεται να ανανεωθεί», τονίζει ο κ. Σαριδάκης.
Βέβαια, πεπαλαιωμένο είναι και το κτίριο του νοσοκομείου με τη νέα πτέρυγα-φάντασμα να χτίζεται 13 χρόνια, αλλά χωρίς προοπτική, καθώς ακόμα και να παραδοθεί για λειτουργία δεν υπάρχει το προσωπικό. Γιατροί και νοσηλευτές έχουν ήδη κινητοποιηθεί και εισηγηθεί με ψήφισμα τα αιτήματά τους στον υπουργό Υγείας. Την ίδια ώρα, ωστόσο, ο υπουργός Λοβέρδος ζήτησε να μειώσουν τις απαιτήσεις τους!

Καλύτερη αλλά όχι χωρίς σοβαρά προβλήματα η εικόνα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου. Αν και ουσιαστικά καλύπτει όλη την Κρήτη, καθώς τα άλλα νοσοκομεία δεν μπορούν να ανταποκριθούν, αλλά και τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα, έχει σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό -νοσηλευτικό και ιατρικό- αλλά κυρίως σε κρεβάτια και δη κρεβάτια ΜΕΘ που είναι 12, ενώ θα έπρεπε να είναι 35. «Το αποτέλεσμα είναι ότι αναβάλλονται χειρουργεία», σημειώνει ο διευθυντής της ΜΕΘ Π.Πα.Γ.Ν.Η. Δ. Γεωργόπουλος.  Η έλλειψη κρεβατιών στη ΜΕΘ έχει καταστροφικές επιπτώσεις, αφού είναι γνωστό ότι στην περιοχή της Κρήτης παρατηρείται υπερβολικά μεγάλος αριθμός τροχαίων ατυχημάτων. Συγκεκριμένα, κάθε χρονο στην Κρήτη πάνω από 120 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους σε τροχαία δυστυχήματα.

 

Οι γιατροί κλείνουν τα ταμεία – Πρωτότυπη διαμαρτυρία από την ΟΕΝΓΕ

Κλειστά θα είναι τα ταμεία των νοσοκομείων για μία εβδομάδα, ενώ οι ασθενείς θα μπορούν να εξετάζονται δωρεάν, μετά από πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας. Οι γιατροί υπερασπίζονται με αυτό τον τρόπο το δικαίωμα των πολιτών για δημόσια και δωρεάν Υγεία.  Για μία εβδομάδα οι ασθενείς δε θα χρειάζεται να πληρώνουν τα τρία ευρώ που απαιτούνται για την επίσκεψη στον γιατρό ενώ θα κάνουν δωρεάν και όποιες άλλες εξετάσεις χρειαστεί να γίνουν στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων μετά την εξέτασή τους. Οι νοσοκομειακοί γιατροί καταγγέλλουν την πολιτική μείωσης των δημοσίων δαπανών στο ΕΣΥ και κατάργησης του κράτους πρόνοιας, πού θέτει σε κίνδυνο την ζωή των ασθενών, με την έλλειψη υγειονομικού υλικού και την επιλογή φαρμακευτικής αγωγής με κριτήριο το οικονομικό κόστος.
Οι γιατροί δίνουν με τον τρόπο αυτό το μήνυμα για διαφύλαξη του δωρεάν χαρακτήρα της υγείας, την ώρα που από την κυβέρνηση ετοιμάζονται περικοπές στον συγκεκριμένο τομέα. Πολλά είναι τα νοσοκομεία σε όλη τη χώρα που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο ρόλο τους με τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό και υλικά.

Και καταλήψεις αν χρειαστεί…
Τα μέλη της ΟΕΝΓΕ είναι αποφασισμένα να περιφρουρήσουν την κινητοποίησή τους ενώ ετοιμάζεται και διαφημιστική καμπάνια εντός των νοσοκομείων που θα προτρέπει τους ασθενείς να αρνηθούν να καταβάλλουν το αντίτιμο των τριών ευρώ ακόμα και αν αυτό ζητηθεί από οποιονδήποτε υπάλληλο στην είσοδο του νοσοκομείου.  
Είναι, μάλιστα, έτοιμοι στην περίπτωση που υπάρξουν αντιστάσεις, να πραγματοποιήσουν καταλήψεις στα κτίρια διοίκησης και στα γραφεία κίνησης όλη αυτή τη βδομάδα για την διασφάλιση του δικαιώματος της ελεύθερης και δωρεάν πρόσβασης.
Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τα νοσοκομεία ως επιχειρήσεις προσδοκώντας ουσιαστικά την αυτοχρηματοδότησή τους μέσω της χρέωσης των ασθενών για τις επισκέψεις τους και κυρίως μέσω της λειτουργίας των απογευματινών ιατρείων. Κοινό μυστικό αποτελεί πως διοικήσεις νοσοκομείων από όλη τη χώρα έχουν εισηγηθεί ακόμα και την αύξηση του αντιτίμου των τριών ευρώ για την είσοδο στα εξωτερικά ευρώ. Κάποιες από τις εισηγήσεις, μάλιστα, έχουν φτάσει και μέχρι το ποσό των 15 ευρώ για την είσοδο στο νοσοκομείο.

Εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα
Η εβδομάδα δωρεάν εξετάσεων θα πλαισιωθεί σε όλη την Ελλάδα από ενημερωτικές εκδηλώσεις αλλά και πολιτιστικά δρώμενα που έχει διοργανώσει η ΟΕΝΓΕ, ενώ θα πραγματοποιηθεί σειρά συναντήσεων με συλλόγους ασθενών και σωματεία εργαζομένων στα νοσοκομεία όλης της χώρας.
Τη συμμετοχή τους στην εβδομάδα δωρεάν εξετάσεων έχουν δηλώσει ήδη οι σύλλογοι των νοσοκομείων της Αθήνας ενώ
Στη Θεσσαλονίκη για σήμερα Σάββατο έχει προγραμματιστεί παράσταση διαμαρτυρίας στη διασταύρωση των οδών Τσιμισκή με Αριστοτέλους με διανομή ενημερωτικού υλικού.
Κατάσταση έκτακτης ανάγκης στο Ρέθυμνο
Στο Ρέθυμνο οι γιατροί θα πραγματοποιούν εκδηλώσεις στη βιβλιοθήκη του νοσοκομείου κάθε απόγευμα στις 7 μ.μ. όλη την εβδομάδα των δωρεάν εξετάσεων. Ειδικά στο Ρέθυμνο, η καμπάνια έχει ξεκινήσει σχεδόν ένα μήνα πριν με τους γιατρούς εκεί να πηγαίνουν για πρώτη φορά οι ίδιοι στους ασθενείς και να διοργανώνουν λαϊκή συνέλευση στο κέντρο της πόλης για τα προβλήματα του νοσοκομείου τους.

Και μπομπονιέρες….
Φεύγοντας από την εκδήλωση , οι παρευρισκόμενοι έλαβαν από μια μπομπονιέρα. Το τούλι ήταν από γάζες που αγόρασαν οι ίδιοι οι γιατροί, αφού πλέον στο νοσοκομείο οι ελλείψεις έχουν φτάσει μέχρι και στα απολύτως απαραίτητα ενώ το ευχετήριο καρτελάκι έγραφε: «Όχι στο γάμο της υγείας με τη λιτότητα»…

Μάριος Διονέλλης
Σχόλια

Exit mobile version