Ήδη οι πρώτες διαταγές πληρωμής έχουν φτάσει σε κατοίκους της βορειοανατολικής Αττικής, οι οποίοι αποτέλεσαν από την αρχή φωτεινό παράδειγμα ενός συντονισμένου και μαζικού αγώνα. Να θυμίσουμε ότι ο αγώνας εναντίον των διοδίων ήταν από τις πρώτες κινητοποιήσεις, με τις οποίες ο λαός βροντοφώναξε δυναμικά το «όχι» στα χαράτσια, ανοίγοντας το δρόμο για ένα μαζικό και ποικιλόμορφο κίνημα πολιτικής ανυπακοής.
Οι κάτοικοι της περιοχής δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν με κάθε μέσο τον αγώνα και σημειώνουν ότι η αλληλεγγύη και η μαζικότητα μπορούν να φέρουν τη νίκη, κόντρα στις μνημονιακές πολιτικές της φτώχειας, της εξαθλίωσης και των παραδειγματικών διώξεων όσων παλεύουν για ένα καλύτερο αύριο.
Τραγικά δεδομένα
Και όλα αυτά, συμβαίνουν την ώρα που έκθεση της ίδιας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής φέρνει στο φως στοιχεία-ντροπή για την Ευρώπη που οικοδομούν. Η Ελλάδα, με το 68% του πληθυσμού της να ζει κάτω από το όριο της φτώχειας κατακτά μια από τις τελευταίες θέσεις.
Αυτό το κομμάτι του πληθυσμού διαθέτει πάνω από το 40% του εισοδήματός του για ενοίκιο ή αποπληρωμή στεγαστικού δανείου.
Η έκθεση που αφορά το πρώτο τρίμηνο του 2012 καταγράφει 400.000 θέσεις εργασίας λιγότερες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2011 και η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί το δεύτερο εξάμηνο του 2012. Εξάλλου η ανεργία την τριετία 2008 – 2011 στις ηλικίες 55-64 ετών διπλασιάστηκε.
Οι άστεγοι αυξήθηκαν το 2011 κατά 25% σε σχέση με το 2009 και ανέρχονται στους 20.000. Περισσότεροι από τους μισούς – 11.000 άνθρωποι, οι 8.000 Έλληνες – εντοπίζονται σε Αθήνα και Πειραιά, αλλά εμφανίζονται και στα Χανιά, το Ηράκλειο και τα Τρίκαλα. Στην ίδια την ψυχρή κοινοτική έκθεση υπογραμμίζεται ότι λόγω της κρίσης έχει αυξηθεί ο αριθμός των αστέγων με υψηλή μόρφωση που είχαν ικανοποιητικό βιοτικό επίπεδο, χωρίς ψυχολογικά προβλήματα ή προβλήματα εξάρτησης, οι οποίοι πλέον «δεν τα βγάζουν πέρα», έχοντας χάσει τη δουλειά τους.
Από τους νέους ηλικίας 15- 35 ετών το 64% δηλώνουν έτοιμοι να εγκατασταθούν και να εργαστούν σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Το 27% από αυτούς το σκέφτονται ως λύση για περιορισμένο χρονικό διάστημα, ενώ το 37% ως επιλογή μακροπρόθεσμη. Αριθμοί που επιβεβαιώνονται από την έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) η οποία δημοσιεύεται σε γερμανικά μέσα ενημέρωσης, που αναφέρουν ότι περίπου 15.000 Έλληνες μετανάστευσαν στη Γερμανία το δεύτερο εξάμηνο του 2011.
Εικόνα που δεν είναι, βέβαια, αποκλειστικότητα της Ελλάδας (αν αυτό μπορεί να αποτελεί παρηγοριά), αφού η κοινωνική κατάσταση σε πολλές από τις χώρες της Ε.Ε. είναι αντίστοιχη:
Το πρώτο τρίμηνο του 2012 στην Ισπανία χάθηκαν 660.000 θέσεις εργασίας, στην Πορτογαλία 210.000 και στην Ιταλία 180.000.
Διπλασιασμός της ανεργίας των ανθρώπων που βρίσκονται στο τέλος του εργασιακού τους βίου καταγράφεται και σε ακόμα πέντε χώρες της Ε.Ε. – τη Δανία, την Ιρλανδία, την Ισπανία, τη Λετονία και τη Λιθουανία.
Στην κοινωνική έρημο, λοιπόν, που οικοδομούν ταχύτατα, θωρακίζονται και απειλούν. Ποιος δεν θυμάται τον Βορίδη της κυβέρνησης Παπαδήμου που έκανε και ποινικό αδίκημα την μη καταβολή διοδίων;
Η αντίσταση σε όσα ανήγγειλε η μνημονιακή τρικομματική κυβέρνηση είναι μονόδρομος.