Εργαζόμενοι και πολίτες θα φτιάξουν τη δική τους Ραδιοτηλεόραση
Της Μάχης Νικολάρα*
Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να ανοίξει την ΕΡΤ. Αποκαθιστά, έτσι, το πλήγμα που υπέστη η Δημοκρατία στις 11 Ιουνίου του 2013 και το διεθνές ρεζίλεμα που υπέστη η χώρα… Αποκαθιστά και την αδικία που υπέστησαν οι εργαζόμενοι που έμειναν στο δρόμο από τη μια στιγμή στην άλλη.
Στην περίπτωση της ΕΡΤ, όμως, το στοίχημα είναι πολύ μεγαλύτερο. Έχουμε τη χρυσή ευκαιρία να οικοδομήσουμε μια νέα ΕΡΤ απαλλαγμένη από τις παθογένειες και τις στρεβλώσεις του παρελθόντος, μια ΕΡΤ σύγχρονη, πραγματικά ανταποδοτική που θα λειτουργεί, επιτέλους, ανεξάρτητα και σε αρμονία με τις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας για νηφάλια και πλουραλιστική ενημέρωση, για πολιτισμό, για Ψυχαγωγία. Μια ΕΡΤ που θα χαίρει της εμπιστοσύνης του πολίτη και θα βρίσκεται ψηλά στις προτιμήσεις του στην τηλεόραση, στο ραδιόφωνο, στις διαδικτυακές υπηρεσίες.
Οι εργαζόμενοι που αντιστάθηκαν στο μαύρο κέρδισαν από την πρώτη στιγμή και διατήρησαν για 21 μήνες αυτή την αναγνώριση από την ελληνική κοινωνία. Σε όλη την Ελλάδα όπου τα κακέκτυπα δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης που επιχείρησε να στήσει η συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου ήταν απόντα, έχουν δημιουργηθεί, με σημείο αναφοράς τις τοπικές ΕΡΑ και την ΕΡΤ3, πυρήνες ενεργών πολιτών που αποτελούν τη μαγιά στην οποία πρέπει να βασιστούμε για ευρύτερη διείσδυση στις τοπικές κοινωνίες.
Αυτός θα έπρεπε, ανέκαθεν, να είναι ο ρόλος της δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης· η διάδραση με την κοινωνία. Αυτό πραγματώνει την έννοια της δημόσιας υπηρεσίας. Η πρόβλεψη του ν/σ για δημιουργία Περιφερειακών Συμβουλίων Κοινωνικού Ελέγχου είναι ένα μεγάλο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Ένα βήμα που, στη διάρκεια της ετήσιας ανασυγκρότησης της εταιρίας πρέπει να πατήσει στέρεα πάνω στις ανάγκες των πολιτών, να οργανωθεί σωστά και να μας οδηγήσει στην επόμενη ημέρα της ΕΡΤ της κοινωνίας.
Κυβερνητικό φέουδο
Η μεγαλύτερη, ωστόσο, από τις κακοδαιμονίες της ΕΡΤ πριν το μαύρο ήταν, από την ίδρυσή της, η στάση των πολιτικών κομμάτων και των κυβερνήσεων που την ήθελαν φέουδο της προπαγάνδας τους, στον απόλυτο έλεγχό τους.
Η κυβέρνηση δεν μπορεί να λέγεται αριστερή αν δεν βάλει τέρμα σε αυτήν τη φαυλότητα. Μόνο τότε θα γίνει η ΕΡΤ πραγματικά σύγχρονη, θα μπορέσει να αναπτυχθεί και κυρίως θα διατηρήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών.
Το παρόν νομοσχέδιο έχει ως στόχο να ανοίξει την ΕΡΤ. Και να την ανοίξει γρήγορα με όλους τους εργαζόμενους. Γι’ αυτό και προβλέπει προσωρινό Διοικητικό Συμβούλιο που θα οριστεί από τον υπουργό Επικρατείας. Αυτή πρέπει να είναι και η μοναδική υποχώρηση που θα δεχθούμε να κάνουμε στο θέμα της ανεξαρτησίας. Όσοι εργάστηκαν στην ΕΡΤ και κυρίως στον τομέα της ενημέρωσης γνωρίζουν πολύ καλά ότι η ανεξαρτησία είναι θέμα πολιτικής βούλησης. Όσο καλός και αν είναι ένας νόμος για την ΕΡΤ, όποιες διαδικασίες και να εισάγει για τη διασφάλιση της ανεξαρτησίας, τίποτα από αυτά δεν θα γίνει πράξη αν η κυβέρνηση δεν έχει την πολιτική βούληση να μην παρεμβαίνει στο έργο της δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης.
Είναι κομβικής σημασίας, τώρα, να συμπληρωθεί το νομοσχέδιο με χρονοδιάγραμμα και περιγραφή της διαδικασίας που θα ανοίξει, με δεσμευτικό τρόπο, τη συζήτηση με τους εργαζόμενους και την κοινωνία για τις υπηρεσίες, τον τρόπο λειτουργίας και διοίκησης της νέας ΕΡΤ.
Μόνον έτσι θωρακίζεται η ανεξαρτησία της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης από κάποιον μελλοντικό επίδοξο φεουδάρχη. Γιατί μια ανοικτή, διαλογική διαδικασία ανασυγκρότησης της ΕΡΤ θα συμβάλει στην εμπέδωση και στην εδραίωση μιας κουλτούρας ανεξαρτησίας και συμμετοχής στους εργαζόμενους και στην κοινωνία. Έτσι, δύσκολα θα γίνει αποδεκτή μια μελλοντική διάθεση υπαναχώρησης σε αυτόν τον τομέα.
Οι εργαζόμενοι που αντιστάθηκαν στο μαύρο λειτούργησαν για 21 ολόκληρους μήνες με αυτοδύναμο, αδιαμεσολάβητο και οριζόντιο τρόπο. Αυτή την πολύτιμη εμπειρία, αυτή την παρακαταθήκη δεν πρέπει να την αφήσουμε να πάει χαμένη. Πρέπει να μπολιάσει με αυτές τις αξίες, με αυτό το όραμα, την ΕΡΤ της επόμενης ημέρας. Και αυτό πρέπει να γίνει σαφέστερο στο τελικό κείμενο του νομοσχεδίου.
Ανταποδοτικό τέλος
Η ΕΡΤ για να γίνει σύγχρονη, ανταγωνιστική και ελκυστική στον πολίτη πρέπει να έχει τα μέσα. Οι εργαζόμενοι θα δώσουν την ψυχή τους. Οι πολίτες που αυτή τη στιγμή πληρώνουν 3 ευρώ το μήνα για ένα ανυπόληπτο και αναξιόπιστο κανάλι και δυόμισι ραδιόφωνα στην Αθήνα και μόνον αυτά, τους επόμενους μήνες θα δουν μια άλλη Ραδιοτηλεόραση. Δεν θα αρνηθούν, αν προκύψει ως ανάγκη από την οικονομική αποτίμηση που θα κάνει το νέο Δ.Σ., να δώσουν ένα ευρώ επιπλέον το μήνα με εξαίρεση φυσικά εκείνους που διαβιούν στα όρια της φτώχειας. Σημασία έχει, όχι μόνο πόσα δίνει ο πολίτης αλλά τι παίρνει ως ανταπόδοση. Οι κάτοικοι της περιφέρειας πληρώνουν τα 3 ευρώ και παίρνουν ελάχιστα. Σύντομα, μάλιστα, όσοι δεν καλύπτονται από την Digea -και είναι αρκετοί- θα κληθούν να πληρώσουν επιπλέον τέλη για τους αναμεταδότες που θα αναγκαστούν να βάλουν οι δήμοι. Η νέα ΕΡΤ, το συντομότερο δυνατόν, θα καλύπτει με ψηφιακό σήμα και το πιο απομακρυσμένο σημείο της Ελλάδας.
Τέλος, θα πρέπει το επόμενο διάστημα να αναζητηθεί μια λύση για την αδικία που υφίστανται ακόμη οι συμβασιούχοι της ΕΡΤ, όμηροι επί σειρά ετών των πολιτικών που εγκλώβισαν την εταιρία για να την διατηρούν πεδίο ρουσφετιού. Είναι παραγωγικοί και απολύτως απαραίτητοι και αυτό θα αποδειχθεί πολύ σύντομα από μια διαφανή και ορθολογική καταγραφή δομών και αναγκών.
* Η Μάχη Νικολάρα είναι εκπρόσωπος των Δημοσιογράφων Τηλεόρασης ΕΡΤ