Επιφυλάξεις για σκοπιμότητες στον Δήμο Παύλου Μελά
Από τις 26 Ιανουαρίου ο Δήμος Παύλου Μελά έχει ξεκινήσει ανοιχτή, δημόσια διαβούλευση για τη διαμόρφωση Δημοτικού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων. Η πρωτοβουλία του Δήμου κρίνεται καταρχήν θετική καθώς φαίνεται να κινείται στη λογική της διαμόρφωσης τοπικών, αποκεντρωμένων σχεδίων διαχείρισης και ταυτόχρονα στην εισήγησή του ο Δήμος φαίνεται να υιοθετεί τις γενικές αρχές της πρόληψης και μείωσης των παραγόμενων απορριμμάτων, της διαλογής στην πηγή, της κομποστοποίησης, της ανακύκλωσης, επαναχρησιμοποίησης και εναλλακτικής διαχείρισης απορριμμάτων.
Ωστόσο, η διαδικασία φαίνεται να έχει αρκετά προβληματικά σημεία. Σύμφωνα με τη Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία Πολιτών του Δήμου Παύλου Μελά, τίθενται μια σειρά ερωτηματικά:
Α. Η διαδικασία της διαβούλευσης δεν είναι καθορισμένη με σαφήνεια. Ποιο είναι το σώμα της διαβούλευσης και ποια μέρη παίρνουν μέρος; Έχει συσταθεί κάποια επιτροπή διαβούλευσης και από ποιους αποτελείται; Ποιος θα συγκεντρώσει, αξιολογήσει και συνθέσει τις προτάσεις; Ποιος θα αποφασίσει για τον τελικό σχεδιασμό; Η διαβούλευση δεν πρέπει να είναι ορατή και προσβάσιμη και διαδικτυακά;
Β. Δεν υπάρχει αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης. Ποιος ο όγκος των παραγόμενων απορριμμάτων; Ποιο το ποσοστό ανακύκλωσης και από τι υλικά συνίσταται αυτή; Ποιο είναι το ποσοστό κομποστοποίησης και πόσοι κάδοι έχουν διατεθεί μέχρι τώρα; Πόσοι μπλε κάδοι υπάρχουν; Υπάρχουν σημεία συλλογής υλικών που μπορούν να υποστούν εναλλακτική διαχείριση (ηλεκτρικός και ηλεκτρονικός εξοπλισμός, μπαταρίες, ελαστικά κλπ.) και πόσα είναι αυτά; Δεν τίθεται κανένας ποσοτικός στόχος για τη μείωση του όγκου των παραγόμενων απορριμμάτων, ούτε για την αύξηση των ποσοστών ανακύκλωσης, κομποστοποίησης και επαναχρησιμοποίησης.
Γ. Ποια είναι η κατάσταση της υπηρεσίας καθαριότητας του δήμου, των εγκαταστάσεων και του μηχανολογικού εξοπλισμού; Πώς τοποθετούνται οι εργαζόμενοι της υπηρεσίας και ποιες είναι οι προτάσεις τους, μια και είναι αυτοί που έρχονται αντιμέτωποι με το ζήτημα καθημερινά; Έχουν κληθεί να υποβάλουν προτάσεις και παρατηρήσεις;
«Τα παραπάνω είναι μερικά μόνο ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν και να ληφθούν υπ’ όψιν, προκειμένου η διαβούλευση να είναι ουσιαστική» σύμφωνα με τον επικεφαλής της Ριζοσπαστικής Πρωτοβουλίας Πολιτών, κ. Τάσο Σταμπουλή.
Από την άλλη μεριά, στην εισήγηση του δήμου δεν υπάρχει καμιά αναφορά στον υπό κατασκευή Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) της Νέας Ευκαρπίας και στην καύση απορριμμάτων. Είναι δύο ακανθώδη ζητήματα, καθώς αφενός μεν ο ΣΜΑ είναι φαραωνικών διαστάσεων, αφετέρου βρίσκεται σε άμεση γειτνίαση με την Τσιμεντοβιομηχανία Τιτάν, η οποία από τον Ιανουάριο του 2013 διαθέτει άδεια για την καύση απορριμμάτων. Είναι δύο ζητήματα για τα οποία στην εισήγηση του δήμου δεν υπάρχει καμιά αναφορά παρ’ όλο που έχουν τροφοδοτήσει αντιδράσεις των κατοίκων.
Τέλος, το θέμα άπτεται άμεσα και του Περιφερειακού Σχεδιασμού, ο οποίος βρίσκεται υπό αναθεώρηση. Την ίδια στιγμή έρχονται στην επιφάνεια προβλήματα, όπως ο κορεσμός των δύο κυττάρων του ΧΥΤΑ Μαυροράχης. Ποιες είναι οι παρεμβάσεις του δήμου στον ΦοΔΣΑ και πώς θα διασφαλιστεί η σύνδεση του τοπικού σχεδίου με τον Περιφερειακό Σχεδιασμό;
«Η απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα θα κρίνει και τις προθέσεις του δήμου. Όσο μένουν αναπάντητα είμαστε κι εμείς επιφυλακτικοί για το εάν το ζητούμενο είναι η κατάρτιση ενός τοπικού σχεδίου διαχείρισης ή εάν τελικά υπηρετούνται άλλες, μικροπολιτικές σκοπιμότητες όπως π.χ. ο κατευνασμός των αντιδράσεων στην κατασκευή του ΣΜΑ», σημειώνει ο κ. Σταμπουλής.
Χρήστος Δουίτσης