Μια αποκαλυπτική μίνι-έρευνα για τα διαθέσιμα ραντεβού

 

Ο Δρόμος έκανε μια μικρή έρευνα για τη διαθεσιμότητα συμβασιούχων παθολόγων με τον ΕΟΠΥΥ στην Αττική. Την Παρασκευή, 5/12, και την Δευτέρα, 8/12, καλέσαμε τυχαία 46 παθολόγους στην Αττική, που (βάσει της σχετικής ιστοσελίδας του ΕΟΠΥΥ) είχαν διαθέσιμα ραντεβού. Καταφέραμε να επικοινωνήσουμε με 16 στην Ηλιούπολη, 7 στο Γαλάτσι, 3 τη Ν. Ιωνία, 2 στο Ν. Ηράκλειο, 4 στην Πετρούπολη. Δεν απάντησαν σε επανειλημμένες κλήσεις 14.

Βρήκαμε έναν με διαθέσιμο ραντεβού στο Ηράκλειο και έναν στη Ν. Ιωνία. Όλοι οι υπόλοιποι δήλωσαν συμπληρωμένοι. Πολλοί μας είπαν ότι έχουν ήδη συμπληρώσει αυτό το μήνα από τα μέσα του προηγούμενου. Επικοινωνήσαμε με τον ΕΟΠΥΥ και ρωτήσαμε με ποιον τρόπο ενημερώνεται η σελίδα με τα διαθέσιμα ραντεβού. Μας είπαν ότι είναι θέμα του γιατρού πότε θα δηλώσει τους ασθενείς που είδε ή θα δει. Κάποιοι τους δηλώνουν από την αρχή του μήνα, άλλοι ενώ τους εξετάζουν κι άλλοι στο τέλος… Συμπεράναμε ότι δεν είναι δυνατός ο έλεγχος των συμβασιούχων γιατρών με αυτήν την ιστοσελίδα. Ρωτήσαμε, επίσης, αν γίνεται έλεγχος από τον ΕΟΠΥΥ για την πραγματοποίηση ή όχι των δηλωμένων ραντεβού και λάβαμε την απάντηση ότι ο ΕΟΠΥΥ έχει 10 ελεγκτές μόνο και ως εκ τούτου δεν γίνεται πρακτικά κανένας έλεγχος…

Αξίζει να αναφερθεί η συχνότατη άρνηση των συμβασιούχων ιδιωτών να γράψουν τρίμηνη συνταγή σε χρόνια περιστατικά, χωρίς «εξτρά» αμοιβή, σε αντίθεση με τη σχεδόν καθολική συνταγογράφηση τρίμηνων στο ΠΕΔΥ. Ο παράγοντας αυτός αυξάνει ακόμα περισσότερο την αποδοτικότητα του δημόσιου φορέα…

Μερικά γενικά στοιχεία: Σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ έχουν 6.300 κλινικοί γιατροί. Κατά μέσο όρο δέχονται 140 επισκέψεις το μήνα, με μεγάλες διαφοροποιήσεις ανάλογα με την ειδικότητα. Η συνολική μηνιαία δαπάνη του ΕΟΠΥΥ για τις συμβάσεις αυτές πλησιάζει συνεπώς τα 9 εκατομμύρια ευρώ. Οι «πρωτοβάθμιες» ειδικότητες (παθολόγοι, γενικοί γιατροί) φτάνουν στο πλαφόν των 200 επισκέψεων, συνήθως, από την αρχή του μήνα, με αποτέλεσμα να είναι πρακτικά δυσεύρετοι, ενώ δυσεύρετες είναι κι άλλες ειδικότητες.

Αν τα χρήματα αυτά δίνονταν για μισθοδοσία γιατρών πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης στη δημόσια Πρωτοβάθμια, θα αρκούσαν για περίπου 4.500 γιατρούς (με μισθό ΕΣΥ) και ο συνολικός αριθμός θα έφθανε τους 7.000. Θα στελέχωναν, δηλαδή, σχεδόν πλήρως όλες τις υπάρχουσες δομές ΠΕΔΥ και Κέντρων Υγείας και θα εξυπηρετούνταν ο κόσμος δωρεάν και χωρίς αναμονές…

 

«Δ»

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!