«Έχει κυλήσει νερό στο αυλάκι και κάποιες χώρες ζήτησαν το καλοκαίρι τη συμμετοχή του Ταμείου στο νέο πρόγραμμα, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία – και το αποδεχθήκαμε. Εύχομαι και ελπίζω, όμως, η συνύπαρξη τριών διαφορετικών θεσμών να μην αποτελέσει αφορμή για περαιτέρω καθυστερήσεις».

(Αλέξης Τσίπρας στο Νταβός)

 

 

 Αποτελέσματα της συμμετοχής Τσίπρα στο Φόρουμ του Νταβός

 

Του Παύλου Δερμενάκη

Πραγματοποιείται την τρέχουσα βδομάδα (20-23 Ιανουαρίου) το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (Φόρουμ) στο Νταβός της Ελβετίας με τη συμμετοχή και του πρωθυπουργού κ. Τσίπρα.

Η κυβερνητική αποστολή ξεκίνησε με στόχους τη μη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, την αποδοχή της κυβερνητικής πρότασης για το ασφαλιστικό, την επιτάχυνση της 1ης αξιολόγησης του Ελληνικού Προγράμματος από τους θεσμούς και την αναθέρμανση της συζήτησης για το χρέος.

Για την προώθησή τους, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε στο πλαίσιο του Φόρουμ και με τους Σόιμπλε, Μοσκοβισί, Λαγκάρντ, με αξιωματούχους των ΗΠΑ κ.λπ. συζητώντας τα θέματα του Ελληνικού Προγράμματος.

Ποια είναι τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα;

Στο θέμα της συμμετοχής του ΔΝΤ στο Ελληνικό Πρόγραμμα, παρά τους μέχρι πρόσφατα «λεονταρισμούς» ότι η κυβέρνηση δεν επιθυμεί τη συμμετοχή του ΔΝΤ, μετά τις σχετικές συναντήσεις η άποψη άλλαξε. Μάλιστα, όπως ανέφεραν οι «πηγές» από το Μαξίμου, «…εμείς θα πάμε να επαναλάβουμε τις θέσεις μας για όλα τα ζητήματα. Και για τη συμμετοχή του ΔΝΤ, επιμένουμε ότι θα ήταν καλύτερα να τεθεί εκτός και να προκριθεί μια ευρωπαϊκή λύση». Τελικά, για μία ακόμα φορά έκαναν πίσω. Έτσι έγινε αποδεκτή από την κυβέρνηση η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα με την «ευχή» αυτό να μην οδηγήσει σε καθυστέρηση την αξιολόγηση. Όπως είπε ο κ. Τσίπρας «Έχει κυλήσει νερό στο αυλάκι και κάποιες χώρες ζήτησαν το καλοκαίρι τη συμμετοχή του Ταμείου στο νέο πρόγραμμα, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία – και το αποδεχθήκαμε. Εύχομαι και ελπίζω, όμως, η συνύπαρξη τριών διαφορετικών θεσμών να μην αποτελέσει αφορμή για περαιτέρω καθυστερήσεις».

Στο Ασφαλιστικό, μετά τη άποψη που εξέφρασαν «κύκλοι» του ΔΝΤ «ζητήσαμε αγελάδα μας έφεραν γάτα» ξεκίνησε η επί της ουσίας συζήτηση επ’ αυτού. Δηλαδή, ξεκίνησαν οι πιέσεις για να γίνει ακόμα χειρότερο από ότι έχει ήδη παρουσιαστεί και έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων από το Λαό. Έτσι στη συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον κ. Μοσκοβισί (επίτροπο της Ε.Ε. αρμόδιο για τα θέματα οικονομίας) το συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι πρέπει να «βελτιωθούν» οι προτάσεις της κυβέρνησης (δηλαδή να γίνουν ακόμα χειρότερες για το λαό) για να προχωρήσει η αξιολόγηση του προγράμματος. Μπορεί η Ελλάδα να παρουσίασε ένα «ολοκληρωμένο και θετικό» πρώτο σχέδιο αυτό όμως πρέπει να γίνει πιο ουσιαστικό με «πιο ακριβείς παραμέτρους» όπως ζητούν οι θεσμοί. Ο κ. Ντάισελμπλουμ, σε δηλώσεις του στο Bloomberg, χαρακτήρισε ως «σοβαρή» την πρόταση της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό «αλλά δεν βγαίνουν τα νούμερα».

Επίσης, στη συνάντηση Τσίπρα-Λαγκάρντ το θέμα του Ασφαλιστικού ήταν στο «μενού». Επισημάνθηκε από πλευράς ΔΝΤ ότι το «Ελληνικό Πρόγραμμα απαιτεί ισχυρές οικονομικές πολιτικές, ειδικά την ασφαλιστική μεταρρύθμιση» χωρίς κάποιο επιπλέον σχόλιο. Αποφασίστηκε, δε, να υπάρχει άμεση επικοινωνία μεταξύ κυβέρνησης και ΔΝΤ για να εξεταστεί συνολικά.

Συνεπώς, το Συνταξιοδοτικό παραμένει ανοιχτό, με μίνιμουμ σημείο εκκίνησης τις σημερινές καταστροφικές προτάσεις της κυβέρνησης και αναμένονται σημαντικές επί το χειρότερο αλλαγές στο πλαίσιο που καθορίστηκε από τις συναντήσεις στο Νταβός.

Για την αξιολόγηση του προγράμματος. Η κυβέρνηση προσήλθε στις συζητήσεις για να ζητήσει την επιτάχυνση των διαδικασιών, καθώς υπάρχουν συγκεκριμένοι περιορισμοί και δυσκολίες στις επόμενες αποπληρωμές προς τους δανειστές και είναι σίγουρο ότι τα απαιτούμενα χρήματα δεν υπάρχουν διαθέσιμα. Οι απαντήσεις που έχει λάβει από όλους τους εμπλεκόμενους είναι «Τηρήστε τη συμφωνία» ή, όπως το είπε με ιδιαίτερα κυνικό τρόπο ο κ. Σόιμπλε στην συζήτηση στο Φόρουμ, όπου συμμετείχε και ο κ. Τσίπρας, «Είναι η εφαρμογή της συμφωνίας, ανόητε» (παραφράζοντας το σύνθημα της προεκλογικής εκστρατείας του 1992 του Μπιλ Κλίντον «Είναι η οικονομία ανόητε»). Έτσι, στο τραπέζι της συζήτησης για τη επιτάχυνση των διαδικασιών αξιολόγησης μπήκαν το «φιλόδοξο σχέδιο αναμόρφωσης του ασφαλιστικού» αλλά και η ανάγκη να υλοποιηθεί η συμφωνία για το Ελληνικό Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων με τα 50 δισ. περιουσία που θα εκποιηθούν άμεσα με ταχύτατες διαδικασίες. «Και τα δύο είναι προϋποθέσεις για να ολοκληρωθεί επιτυχώς και σύντομα η πρώτη αξιολόγηση», όπως είπε η εκπρόσωπος Τύπου του κ. Μοσκοβισί. Συνεπώς και στον τομέα αξιολόγηση με γρήγορους ρυθμούς που επιθυμούσε η κυβέρνηση το αποτέλεσμα είναι υλοποιήστε τα συμφωνημένα και βλέπουμε…. με δεδομένα ότι: α) η κυβέρνηση Τσίπρα έχει αποδεχθεί και οφείλει να υλοποιεί επώδυνες για το λαό ρυθμίσεις, β) υπάρχουν δόσεις δανείων που δεν μπορούν να καλυφθούν αν δεν δοθούν τα νέα δάνεια και γ) υπάρχει πάντοτε στο τραπέζι η πρόταση Σόιμπλε για Grexit…

Για το χρέος. Η κυβέρνηση προσήλθε στις συζητήσεις με σκοπό να αναθερμάνει το θέμα της αναδιάρθρωσης του χρέους. Και εδώ τα αποτελέσματα είναι πενιχρά και συνδέονται με την υλοποίηση των συμφωνηθέντων. «Πρέπει πρώτα να έχουμε τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, θέλω αυτό να συμβεί το συντομότερο δυνατό», δήλωσε ο κ. Μοσκοβισί. Αυτό θα ανοίξει το δρόμο για να ολοκληρωθεί η πρώτη συνολική αξιολόγηση του προγράμματος διάσωσης και «μετά από αυτό, θα μπορούσαμε να συζητήσουμε για την αναδιάταξη (re-profiling) του ελληνικού χρέους», χαμηλώνοντας το βάρος της εξυπηρέτησης του χρέους. Επίσης, στο ανακοινωθέν της κυβέρνησης για τη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ κ. Λιου αναφέρεται: «Επίσης, συζητήθηκε η σταθερή θέση των Ηνωμένων Πολιτειών υπέρ της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους». Έχει, δε, ιδιαίτερη σημασία να τονιστεί ότι δεν υπάρχει πουθενά ή έκφραση διαγραφή χρέους. Η κυβέρνηση έχει ξεχάσει εδώ και πολύ καιρό ότι υποστήριζε πως αυτό το χρέος δεν είναι βιώσιμο και συνεπώς «απαιτείται η διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους». Η όλη συζήτηση τώρα γίνεται προκειμένου να μετακυλιστεί το χρέος όσο το δυνατόν πιο πίσω, επιβαρύνοντας στην ουσία τις επόμενες γενιές. Ακόμα, όμως, και αυτό για να μπει στη συζήτηση, το τι θα γίνει ακριβώς με τη διαπραγμάτευση θα το δούμε τότε όταν…., απαιτείται η πλήρης συμμόρφωση με όσα προβλέπονται στο 3ο μνημόνιο κάτι που αναγνώρισε και ο ίδιο ο Τσίπρας στη συζήτηση του με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, όπως προκύπτει από το ανακοινωθέν των ΗΠΑ. «Οι ηγέτες συμφώνησαν, όσον αφορά τη σημασία που έχει να υπάρξει πρόοδος το ταχύτερο δυνατόν, στην εφαρμογή των οικονομικών μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων σοβαρών συζητήσεων με τους πιστωτές για την ελάφρυνση του χρέους».

Συνεπώς «τι γυρεύει η αλεπού στο παζάρι», αφού είναι εκ των προτέρων γνωστό ότι θα την πιάσουν;.. Από τη στιγμή που η κυβέρνηση έχει υποταχθεί στους δανειστές, έχει αποδεχθεί και υπογράψει το 3ο Μνημόνιο κόντρα σε όσα έλεγε ως αντιπολίτευση, η συμμετοχή σε τέτοια Φόρουμ δεν έχει να προσφέρει τίποτα παραπάνω από τις προσωπικές δημόσιες σχέσεις των συμμετεχόντων από ελληνικής πλευράς. Η διαδικασία είναι προδιαγεγραμμένη. Υλοποίηση του μνημονίου και καταδυνάστευση του λαού προς όφελος των δανειστών. Δυστυχώς, η όλη διαδικασία μας ξαναθύμισε την αντίστοιχη συμμετοχή του Γ. Παπανδρέου το 2010 στο Φόρουμ. Έτσι, λίγες μέρες μετά την επιστροφή του από Νταβός, στις 2 Φεβρουαρίου 2010, ο τότε πρωθυπουργός με διάγγελμά του μας ανακοίνωσε το πρώτο μεγάλο επώδυνο πακέτο μέτρων που προετοίμαζε το έδαφος για το 1ο μνημόνιο που ακολούθησε 3 μήνες μετά.

Έτσι, ο κ. Τσίπρας επιστρέφει από μία ακόμα διαπραγμάτευση με άδεια χέρια και σκυμμένο κεφάλι, για να «συναντήσει» τις επόμενες μέρες τις οργισμένες κινητοποιήσεις του λαού ενάντια στην πολιτική του, μια και έχει αποδεχθεί πλέον ότι η υλοποίηση αυτής της μνημονιακής πολιτικής αποτελεί μονόδρομο…

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!