Του Νέστορα Πουλάκου. Μια αληθινή ιστορία που αποκαλύφθηκε μετά από σχεδόν 20 χρόνια.

Μια περίεργη ιστορία που αναζωπυρώνει τις «περίεργες» διαχρονικά σχέσεις της κινηματογραφικής βιομηχανίας με την CIA και ευρύτερα με τις διεθνείς μυστικές υπηρεσίες. Εντέλει μια επίκαιρη ιστορία αφού προβάλλεται παγκοσμίως την κατάλληλη στιγμή, την ώρα που οι Αμερικανοί ψάχνουν άλλοθι για να εισβάλλουν στο Ιράν.
Η Επιχείρηση: Argo είναι η τρίτη σκηνοθετική δουλειά του ηθοποιού Μπεν Άφλεκ, ο οποίος παρουσιάζεται όλο και καλύτερος δημιουργικά ακολουθώντας τα βήματα τόσο του Κλιντ Ίστγουντ όσο και του Τζορτζ Κλούνεϊ. Ο τελευταίος εμφανίζεται ως συμπαραγωγός και εκείνος που είχε αγοράσει αρχικά τα δικαιώματα του άρθρου «Απόδραση από την Τεχεράνη», που είχε γράψει ο δημοσιογράφος Τζόσουα Μπέρμαν το 2007 στο Wired Magazine. Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους, πλάι στον Μπεν Άφλεκ συναντάμε τους Άλαν Άρκιν και Μπεν Γκούντμαν, ως τους ανθρώπους του Χόλιγουντ (ο παραγωγός Λέστερ Σίγκελ και ο βραβευμένος με Όσκαρ –για τον «Πλανήτη των Πιθήκων»- μακιγιέρ Τζον Τσάμπερς αντίστοιχα) που βοήθησαν την CIA.
Τη συγκεκριμένη ταινία μπορώ να την προσεγγίσω σε δυο επίπεδα. Από τη μια ως μια σκοτεινή ιστορία που άθελα της(;) ξεγυμνώνει τις σχέσεις των μυστικών υπηρεσιών με το χώρο του θεάματος αφήνοντας να εννοηθεί ότι τα πλοκάμια των πρακτόρων βρίσκονται παντού. Και από την άλλη ως μια δυναμική και έξυπνη περιπέτεια. Ο Μπεν Άφλεκ, σε συνεργασία με τον Τζορτζ Κλούνεϊ, προσφέρει στο κοινό μια εξαιρετική κατασκοπευτική περιπέτεια που συγκλονίζει, έτσι και την εκλάβουμε απλώς σαν μια ψυχαγωγική ταινία.
Υπάρχει όμως και η άλλη όψη του νομίσματος. Αυτή της πολιτικής ταινίας, καθότι, ειδικώς ο Κλούνει τόσο με τις ως τώρα ταινίες του όσο και με την εν γένει ακτιβιστική δράση του, δηλώνει ένας φιλελεύθερος πολίτης που εναντιώνεται στον συντηρητισμό και σχολιάζει ελεύθερα τα κακώς κείμενα της κεντρικής πολιτικής σκηνής των ΗΠΑ. Είναι τουλάχιστον περίεργο όμως που μια υπόθεση του 1980, που αποκαλύφθηκε πλήρως το 1997 επιστρέφει σε δημοσιογραφικό άρθρο το 2007 (όταν πλήθαιναν τα δημοσιεύματα για τα πυρηνικά του Ιράν και τελείωνε η αποστολή «Ιράκ») και ως ταινία τώρα που μια ακόμη αμερικανική εισβολή στην περιοχή προετοιμάζεται.
Η ιστορία της ταινίας δεν μιλάει απλώς για μια ομάδα Ιρανών στρατιωτών που κατέλαβαν την αμερικανική πρεσβεία της Τεχεράνης και κρατούσαν ομήρους για σχεδόν ένα χρόνο τους υπαλλήλους (πράκτορες;) της, αλλά για μια ομάδα φοιτητών, της επανάστασης του Χομεϊνί η οποία ζητούσε την επιστροφή του Σάχη στο Ιράν για να δικαστεί για τα εγκλήματα κατά του λαού του. Ο Σάχης αμέσως μετά την ανατροπή του βρήκε άσυλο στις ΗΠΑ! Πιο συγκεκριμένα, η ταινία μιλάει για έξι υπαλλήλους της πρεσβείας που κατάφεραν να διαφύγουν τη στιγμή της εισβολής και να βρουν καταφύγιο στην κατοικία του Καναδού πρέσβη. Άλλωστε, από το 1981 έως το 1997 η Επιχείρηση: Argo είχε αποδοθεί στις υπηρεσίες του Καναδά!
Στο συγκεκριμένο σημείο μπλέκεται το Χόλιγουντ, για τους καλά γνωρίζοντες η Columbia Pictures, άλλωστε στα στούντιο της είχε στηθεί το γραφείο παραγωγής της sci-fi ταινίας «Argo», που υποτίθεται ότι θα γύριζε σκηνές στο Ιράν. Ο πράκτορας Μέντεζ (στην ταινία τον υποδύεται ο Μπεν Άφλεκ) αφού έστησε την υποτιθέμενη ταινία άψογα, και εξασφάλισε την υποστήριξη του Προέδρου των ΗΠΑ Τζίμι Κάρτερ, στη συνέχεια βρέθηκε στο Ιράν με την αρωγή του Καναδά.
Να μην ξεχνάμε, ότι η Επιχείρηση: Argo μπορεί να είναι η μυθοπλαστική προσέγγιση, ενός αληθινού περιστατικού, όμως πίσω της κρύβει σκοτεινά σημεία και μελανά χρώματα για ανθρώπους και καταστάσεις που επιζητούν την αθωότητα του κοινού νου.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!