Το μήνυμα του πρωθυπουργού, μέσω του πρόσφατου ανασχηματισμού, είναι σαφές και ξεκάθαρο. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να υπάρχει μόνο ως κεντροαριστερή μνημονιακή διαχείριση του τόπου και σημείο συνάντησης των σπαραγμάτων του ΠΑΣΟΚισμού και της Καραμανλικής δεξιάς. Από τον παλαιό ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει ανάγκη να συγκροτηθεί μια στενή πρωθυπουργική ομάδα που θα εξασφαλίζει και θα υπεραμύνεται, πρωτίστως, τον πρωθυπουργό και δευτερευόντως την καριέρα και την τσέπη της. Η κυβέρνηση μιας δήθεν Αριστεράς με κοινωνικές ευαισθησίες και «αριστερό πρόσημο» παραμένει μόνο για χρήση ως χάντρες στους ιθαγενείς ή σε εκείνο το πολιτικό προσωπικό και κομματικά στελέχη που ή δεν θέλουν να καταλάβουν τι συμβαίνει, ή απλά περιμένουν την σειρά τους για «αξιοποίηση».
Η υπουργοποίηση πρώην επώνυμων στελεχών του Σημιτικού ΠΑΣΟΚ δεν είναι απλά ένα μήνυμα αναζήτησης έμπειρων κυβερνητικών στελεχών. Είναι μήνυμα προς τον σπαρασσόμενο χώρο του ΚΙΝΑΛ και της Φ. Γενηματά ότι έχει ψωμί «για όλους». Είναι μήνυμα και όρκος του νέου ΣΥΡΙΖΑ ενόψει των επερχόμενων εκλογών και κυρίως ενόψει της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης που θα γίνει με απλή αναλογική.
Η υπουργοποίηση ή η διατήρηση στη θέση τους στελεχών της Καραμανλικής δεξιάς δεν είναι απλά πρόθεση διάρρηξης του, ήδη διαρρηγμένου, κλίματος στην ΝΔ. Είναι διαβεβαίωση προς το βαθύ κράτος, την Δικαιοσύνη, τα Σώματα Ασφαλείας, τους οικονομικούς κύκλους, ότι η συνέχεια του κράτους και της ισχύος δεν αμφισβητείται. Τα γνωστά «πήραμε την κυβέρνηση όχι την εξουσία» αποτελούν μυθεύματα χωρίς κανένα αντίκρισμα.
Κατά τα άλλα, ο κυβερνητικός ανασχηματισμός έστειλε σπίτι ελάχιστους ενοχλητικούς υπουργούς (Κοντονής, Κουρουμπλής) ή άλλους άχρωμους (Μπαλάφας και ΣΙΑ) και αναλώσιμους «πρώτης γραμμής» μπροστά στους επανασχεδιασμούς της συγκυρίας. Έστειλε στο σπίτι τους, έστω και σε δόσεις, τους υπεύθυνους της τραγωδίας στο Μάτι. Ο Π. Σκουρλέτης ακολούθησε την οδό που άνοιξε ο Τόσκας και οι επικεφαλής της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής.
Η μετακίνηση Σκουρλέτη στο κόμμα δεν σχετίζεται με το σημερινό πολιτικό τοπίο και την επερχόμενη προεκλογική μάχη. Σχετίζεται κυρίως με τις μετεκλογικές εξελίξεις. Το για ποιόν θα δουλέψει ο Π. Σκουρλέτης μένει να φανεί
Είναι όμως χαρακτηριστικό ότι άφησε άθικτη ή αναβάθμισε την παρέα του Μαξίμου. Η ομάδα των παλιών «βασικών εταίρων» του ΣΥΝ κρατήθηκε αλώβητη και ενισχύθηκε, όχι χωρίς διαμαρτυρίες και δυσαρέσκεια από τις «παλιές καραβάνες», από τη γενιά των σαραντάρηδων και από ορισμένους «παλιούς» (δες Πολάκης) που αποτελούν την ομάδα προστασίας του ίδιου του πρωθυπουργού. Βλέπετε, τα αναγκαία «ανοίγματα» που γίνονται για την εκλογική διάσωση, έχουν ανάγκη από τη συγκρότηση μιας ειδικής φρουράς που θα εξασφαλίζει την «ασφάλεια» του βασικού πυρήνα και του στενού πρωθυπουργικού κύκλου.
Η εξώθηση του Π. Σκουρλέτη από το υπ. Εσωτερικών στο κόμμα είναι η πιο σοβαρή κίνηση του ανασχηματισμού. Η μετακίνηση από το «πρώτο τη τάξει» υπουργείο σε ένα ανύπαρκτο κόμμα δεν είναι ανώδυνη. Η αποδοχή της μετακίνησης από τον ίδιο τον Σκουρλέτη αλλά και από τους Φίλη, Βούτση, ομάδα των 53 κ.λπ. έχει και αυτή τη σημασία της. Όχι βέβαια γιατί υπάρχει έστω και ένας στα ηγετικά κλιμάκια του ΣΥΡΙΖΑ που επενδύει στη δύναμη και τη σημασία του κόμματος. Πάντα το θεωρούσαν «κουζίνα» των ουσιαστικών διεργασιών που γίνονταν σε περίκλειστους χώρους. Η σημασία της μετακίνησης Σκουρλέτη έγκειται στην πιθανή αξιοποίηση του κομματικού μηχανισμού ως εργαλείου ανάδειξης του επόμενου αρχηγού, αν το εκλογικό αποτέλεσμα και οι πολιτικές εξελίξεις δεν προχωρήσουν σύμφωνα με τα σχεδιαζόμενα. Η μετακίνηση Σκουρλέτη δεν σχετίζεται με το σημερινό πολιτικό τοπίο και την επερχόμενη προεκλογική μάχη. Σχετίζεται κυρίως με τις μετεκλογικές εξελίξεις. Το για ποιόν θα δουλέψει ο Π. Σκουρλέτης μένει να φανεί.
Η ίδια όμως η ανάδειξη του Αλ. Τσίπρα στην ηγεσία του ΣΥΝ είναι διδακτική…