Αρχική συνεντεύξεις πολιτισμός Θοδωρής Τσουανάτος, ηθοποιός: Ένα έργο για την ανθρώπινη ψυχή

Θοδωρής Τσουανάτος, ηθοποιός: Ένα έργο για την ανθρώπινη ψυχή

Μια συνομιλία με αφορμή τη θεατρική παράσταση "Υπόγειο"

Συνέντευξη στην Μαρία Ατσελέ

Ο Θοδωρής Τσουανάτος είναι πρωτεύσαντας αριστούχος του υπουργείου Πολιτισμού στις Θεατρικές Σπουδές (2010) και μέλος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών από το 2011. Επίσης είναι μέλος του ΣΕΔΙΚΕ (Σωματείο Ερμηνευτών Διαφημιστικών Κειμένων) από το 2012. Επιπλέον ασχολείται με το τραγούδι έχοντας αρκετές συνεργασίες στο ενεργητικό του και από το 2016 είναι ο τραγουδιστής των Tsu & The O9road Animals, έχοντας περάσει και από τους Silver Mockingbirds. Έχει συμμετάσχει επαγγελματικά από το 2010 μέχρι σήμερα σε πάνω από 20 θεατρικές παραγωγές με τις πιο πρόσφατες από αυτές να είναι οι Amour et Piano (Θέατρο Άλμα / 2015), Άκουσε τα Κύματα (Θέατρο Olvio / 2016), Διαδικασίες Διακανονισμού Διαφορών (Θέατρο Επί Κολωνώ / 2016), Το Τελευταίο Ψέμα (Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης / 2017) και έχει συνεργαστεί και με τον Γιάννη Χουβαρδά για λογαριασμό της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στην όπερα Ντον Τζοβάννι στο Ηρώδειο σε συμπαραγωγή με το Φεστιβάλ Αθηνών. Στον κινηματογράφο έχει περάσει από ταινίες του Νίκου Νικολαΐδη (Ο Χαμένος Τα Παίρνει Όλα), του Γιάννη Σμαραγδή (Ο Θεός Αγαπάει Το Χαβιάρι), του Παναγιώτη Φαφούτη (Παράδεισος) και του Δημήτρη Μακρή (Τα Περί Έρωτος), καθώς έχει κάνει κι ένα μικρό πέρασμα από την τηλεόραση (Ιστορίες Αστυνόμου Μπέκα, Κόκκινος Κύκλος, Αληθινοί Έρωτες) έχοντας συνεργαστεί με καταξιωμένους σκηνοθέτες (Μ. Σπανός, Π. Κράββας, Χ. Γεωργίου).

Αυτή την περίοδο, τον Θοδωρή Τσουανάτο, θα τον βρούμε στην σκηνή του τεχνοχώρου Cartel στην παράσταση Υπόγειο του Ζουζέπ Μαρία Μπενέτ ι Ζουρνέτ καθώς και στην κεντρική σκηνή του Σταύρος Νιάρχος για την παράσταση Ηλέκτρα σε σκηνοθεσία Γιάννη Κόκκου.

Μιλήστε μας για το έργο Υπόγειο που ανεβαίνει κάθε Δευτέρα και Τρίτη στο Cartel.

Το Υπόγειο είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ που αφορά στην εσωτερική διαμάχη του καθενός με τα σκοτάδια του, τους κρυφούς πόθους του και ίσως και τους μεγαλύτερους φόβους του, τα οποία οι ήρωες θέλουν να τα αντιμετωπίσουν για να φθάσουν στην κάθαρση. Δύο πρόσωπα που εναλλάσσουν ρόλους, παίζοντας ένα παιχνίδι μεταξύ τους που θυμίζει την γάτα με το ποντίκι.

Ποιος είναι ο ρόλος που ερμηνεύετε;

Οι ρόλοι δεν έχουν ονόματα, ο δικός μου είναι ένας πρώην βασανιστής που υπηρέτησε στο Ιράκ και έχει βρεθεί σε ένα χωριό ψάχνοντας την εξαφανισμένη γυναίκα του.

Η παράσταση σας θίγει κοινωνικά θέματα καθώς και τις σχέσεις των ζευγαριών. Σχολιάστε μου το ιδιαίτερο κείμενο του Καταλανού συγγραφέα.

Θα μου επιτρέψετε να πω ότι, κατά την δική μου άποψη, δεν θίγει θέματα ζευγαριών αλλά βαθιά εσωτερικά προσωπικά ζητήματα που κρύβει ο κάθε άνθρωπος στην ψυχή του μετά από δύσκολες και σοκαριστικές καταστάσεις για τον ίδιο, καταστάσεις που δοκιμάστηκε οδηγούμενος από παράγοντες πίεσης και ανάγκης. Ο Ζουρνέτ έχει γράψει ένα καταπληκτικό κείμενο για την ανθρώπινη ψυχή, τα πάθη και τις αδυναμίες, απρόσωπο και άτοπο με σκοπό την διαχρονική του χρήση σε οποιοδήποτε τόπο και χρόνο και την οποιαδήποτε κατάσταση υπό όρους.

Διανύουμε μια δύσκολη θεατρική εποχή κατά τη γνώμη σας;

Δεν μπορώ να θυμηθώ, στα χρόνια που αντιλαμβάνομαι τα πράγματα, να μην υπήρξε «δύσκολη» θεατρική εποχή. Η συγκεκριμένη τέχνη είναι σε κρίση από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου και δυστυχώς χειροτερεύει με την έννοια ότι έχουν αυξηθεί κατά πολύ οι χώροι και οι παραστάσεις με αποτέλεσμα το κοινό να μοιράζεται ακόμα περισσότερο.

Σχόλια

Exit mobile version