Αρχική διεθνή Ένα ακόμα θερμό μέτωπο στον πλανήτη

Ένα ακόμα θερμό μέτωπο στον πλανήτη

Στην Κορέα και την Ταϊβάν υποστυλώνεται η τάση επέκτασης του πολέμου

O πόλεμος στην Ευρώπη μαίνεται. Η ΝΑΤΟϊκή συμμαχία συνεχίζει ακατάπαυστα να τροφοδοτεί με όλο και πιο σύγχρονα και βαριά όπλα το καθεστώς του Κιέβου, ενώ και τα Βαλκάνια θερμαίνονται επικίνδυνα. Ταυτόχρονα στην Άπω Ανατολή –με αιχμή την Κορεατική χερσόνησο και την Ταϊβάν– διαμορφώνονται οι όροι της επόμενης μεγάλης σύγκρουσης μεταξύ των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων Δύσης και Ανατολής.

Συνεχείς εντάσεις διαδέχονται αποσπασματικές διευθετήσεις και κατευνασμούς και αντίστροφα, σε μια ατέρμονη προσπάθεια αναζήτησης της καλύτερης χρονικής στιγμής για τη δοκιμή μιας ανάφλεξης. Αν και όλες οι πλευρές αισθάνονται, προς στιγμήν, ανέτοιμες για μια γενίκευση των συρράξεων, όλες οι προσπάθειες και οι στρατηγικές επιλογές τους συντείνουν στην απόκτηση πλεονεκτημάτων καθοριστικών για την έκβαση μιας πολεμικής σύγκρουσης. Ας δούμε μόνο τις τελευταίες εξελίξεις.

Επικίνδυνη κλιμάκωση στην κορεατική χερσόνησο

Οι συνεχείς πυραυλικές δοκιμές της Β. Κορέας και η ανάπτυξη πυρηνικών όπλων φαίνεται ότι αποτελούν το μοναδικό όπλο που διαθέτει η Πιονγκγιάνγκ για να εξακολουθήσει υπάρχει ως χώρα. Μέσα στον περασμένο χρόνο το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ-ουν πραγματοποίησε 70 εκτοξεύσεις και 38 δοκιμές πυραυλικών συστημάτων. Οι 8 εξ αυτών αφορούσαν βαλλιστικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, με στόχο τη Θάλασσα της Ιαπωνίας. Η ένταση αυξήθηκε κατακόρυφα τις τελευταίες βδομάδες καθώς πραγματοποιήθηκαν τρεις πυραυλικές δοκιμές, και ταυτόχρονα άγνωστος αριθμός μη επανδρωμένων αεροσκαφών παραβίασε τον εναέριο χώρο της Ν. Κορέας, που απειλεί να διακόψει τη στρατιωτική συμφωνία του 2018 με τη Β. Κορέα.

Στα τέλη του 2022 οι ΗΠΑ και η Νότια Κορέα πραγματοποίησαν τις μεγαλύτερες εδώ και δεκαετίες κοινές στρατιωτικές ασκήσεις, με διακηρυγμένο στόχο τη Βόρεια Κορέα. Η Πιονγκγιάνγκ κατήγγειλε ότι οι ασκήσεις αυτές αποτελούν «πρόβα εισβολής» και απάντησε με δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων…

Η Νότια Κορέα αλλά και η Ιαπωνία θεωρούν ότι το στρατιωτικό πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας αποτελεί «τεράστια απειλή» για την ύπαρξή τους, και ενδυναμώνουν τις σχέσεις τους και τα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια με τις ΗΠΑ. Ιδιαίτερα η Νότια Κορέα καλεί την Ουάσιγκτον να εγκαταστήσει εκ νέου πυρηνικά όπλα στο έδαφος της, ή να της επιτρέψει να αναπτύξει δικά της πυρηνικά όπλα! Προς το παρόν φαίνεται ότι δεν υπάρχει η αντίστοιχη βούληση εκ μέρους των ΗΠΑ, με τον Μπάιντεν να δηλώνει ότι δεν σχεδιάζεται άμεσα η πραγματοποίηση κοινών πυρηνικών ασκήσεων με τη Νότια Κορέα.

Ασίγαστη κρίση στην Ταϊβάν

Η ένταση μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ δεν έχει κοπάσει από την εποχή της επίσκεψης της πρώην προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Ν. Πελόζι στην Ταϊβάν. Παρά τις απειλές της Κίνας για άμεση στρατιωτική επέμβαση, η κρίση εκείνη εκτονώθηκε προσωρινά με τον αυτοπεριορισμό του Πεκίνου σε πραγματοποίηση μεγάλων στρατιωτικών ασκήσεων και στην παρεμπόδιση, για λίγο καιρό, ορισμένων εμπορικών συναλλαγών με το νησί. Οι εντάσεις όμως διατηρήθηκαν, με κορύφωση τις πρόσφατες καταγγελίες της κυβέρνησης της Ταϊβάν ότι περισσότερα από 70 κινέζικα μαχητικά αεροσκάφη εισήλθαν στη λεγόμενη ζώνη αεράμυνας του νησιού.

Στη διένεξη αυτή υπήρξε διπλή εμπλοκή της Ουάσιγκτον. Αξιωματούχος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι οι ΗΠΑ ανησυχούν για τις τελευταίες εξελίξεις, προσθέτοντας την αντιφατική διαβεβαίωση ότι «θα συνεχίσουν να βοηθούν την Ταϊβάν στη διατήρηση επαρκούς ικανότητας αυτοάμυνας σύμφωνα με τις μακροχρόνιες δεσμεύσεις μας, και σύμφωνα με την πολιτική μας για μία Κίνα». Ταυτόχρονα, ένα αμερικανικό πολεμικό σκάφος διέπλευσε το Στενό της Ταϊβάν την Πέμπτη, προκαλώντας την οργή της Κίνας…


Τι πραγματικά επιδιώκει η Δύση

Ενώ η διπλωματική ένταση μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ συνεχίζεται, τις πραγματικές προθέσεις της Δυτικής συμμαχίας αποκάλυψε ο πρώην Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Ράσμουσεν, που επισκέπτεται αυτές τις μέρες το νησί της Ταϊβάν – η οποία δεν αναγνωρίζεται ως ντε φάκτο ανεξάρτητη οντότητα παρά από ελάχιστες χώρες στον κόσμο*. Συγκεκριμένα, ο Δανός πρώην Γ.Γ. του ΝΑΤΟ (δεξιά στη φωτογραφία) δήλωσε: «Ο πιο σημαντικός τρόπος για να αποτραπεί η επίθεση της Κίνας στην Ταϊβάν είναι να εξασφαλιστεί μια ουκρανική νίκη στον πόλεμο εναντίον της Ρωσίας».

Και συνέχισε ακόμα πιο αποκαλυπτικά: «Οι παραλληλισμοί με τη Ρωσία και την Ουκρανία είναι δύσκολο να αγνοηθούν. Δεν πρέπει να κάνουμε με τον Σι Τζινπίνγκ τα ίδια λάθη που κάναμε με τον Πούτιν… Οποιαδήποτε προσπάθεια της Κίνας να αλλάξει βίαια το στάτους κβο στην Ταϊβάν θα πρέπει να πυροδοτήσει μια εξίσου ενιαία απάντηση, και πρέπει να το καταστήσουμε σαφές στην Κίνα τώρα». Με άλλα λόγια, τα μηνύματα από όλες τις πλευρές δεν είναι καθόλου καθησυχαστικά. Όλα δείχνουν ότι η επιλογή του πολέμου αποτελούν την κύρια τάση της περιόδου που μπαίνουμε.

* Είναι χαρακτηριστικό ότι η αντιπολίτευση στην Παραγουάη, τη μοναδική χώρα της Λατινικής Αμερικής που διατηρεί διπλωματικές σχέσεις με την Ταϊβάν, δηλώνει ότι θα τις διακόψει εάν νικήσει στις επερχόμενες εκλογές. Η απερχόμενη συντηρητική κυβέρνηση της Παραγουάης ζητά τώρα από την Ταϊβάν «έκτακτη επενδυτική ενίσχυση» 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων ώστε «να διασφαλιστεί ότι οι Παραγουανοί θα νιώσουν τα πραγματικά οφέλη της στρατηγικής συμμαχίας μας»…

Σχόλια

Exit mobile version