Εν ολίγοις (φ.296)

Γράφει ο Ζαχαρίας Ρουστάνης

 

Φθηνή η ΕΥΔΑΠ στο λάδι…

Το κοινωνικό της προφίλ προσπάθησε να αναβαθμίσει η Διοίκηση της ΕΥΔΑΠ, ανακοινώνοντας ότι από την 1η Φεβρουαρίου προχωρά η καθιέρωση νέου κοινωνικού τιμολογίου με παροχές που αφορούν δικαιούχους του προγράμματος αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης, ενώ θα παρέχει δωρεάν νερό για έναν χρόνο σε περίπου 110.000 πολίτες ή 58.000 νοικοκυριά, που βρίσκονται σε οικονομική αδυναμία. Όλοι οι δικαιούχοι θα ενταχθούν στο κοινωνικό τιμολόγιο και μέσω αυτού, θα παρέχεται δωρεάν νερό για έναν χρόνο και συγκεκριμένα 3 κυβικά μέτρα νερού το τρίμηνο για κάθε μέλος μιας οικογένειας. Η ωφέλεια για τους αναξιοπαθούντες συμπολίτες μας θα είναι λίγα ευρώ, αλλά έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ότι παράλληλα θα τεθεί σε εφαρμογή πρόγραμμα διακανονισμού χρεών με δόσεις, για οφειλές άνω των 60 ευρώ. Η ελάχιστη δόση δεν θα μπορεί να είναι μικρότερη των 20 ευρώ, ενώ θα προβλέπεται διακοπή στην παροχή νερού σε περίπτωση καθυστέρησης στην καταβολή τριών δόσεων. Θα χρειαστεί ασφαλώς να μας πείσει η εταιρία ότι συνιστά βέλτιστο κοινωνικό πρόσωπο μιας δημόσιας εταιρείας δημοσίου συμφέροντος να διακόπτει την παροχή νερού ευκολότερα από ό,τι τη διέκοπτε προ κρίσης…

 

Σε νέα δίκη ο Κουρής

Μήνυση κατά του Ανδρέα Γ. Κουρή κατέθεσαν οι απολυμένοι της αλυσίδας καταστημάτων Metropolis για τα αδικήματα της ψευδούς καταμήνυσης και της ψευδορκίας. Ο επιχειρηματίας έβαλε λουκέτο στην επιχείρηση μη καταβάλλοντας μισθούς και αποζημιώσεις στους εργαζόμενους του, τον Ιούλιο του 2013, και ακολούθως έσυρε στα δικαστήρια κάποιους από τους απολυμένους ζητώντας την ποινική τους τιμωρία για τα αδικήματα της συκοφαντικής δυσφήμησης ανώνυμης εταιρίας, της εξύβρισης, της ψευδορκίας, της απάτης επί Δικαστηρίω και της ηθικής αυτουργίας. Η μήνυση του Ανδρέα Κουρή εναντίον των συγκεκριμένων εργαζομένων είχε εκδικητικό χαρακτήρα, έγινε αμέσως μετά την έκδοση δικαστικής απόφασης που υποχρέωσε τη Metropolis ΑΕΕ ως εταιρία, αλλά και τον Ανδρέα Κουρή από κοινού να τους καταβάλουν τους οφειλόμενους μισθούς, επιδόματα, δώρα εορτών, επιδόματα αδείας και τις αποζημιώσεις. Η συγκεκριμένη δικαστική απόφαση αναγνώρισε πρωτογενή αδικοπρακτική ευθύνη του Ανδρέα Κουρή, θεώρησε δηλαδή τον Ανδρέα Κουρή -και όχι μόνο την εταιρία- ατομικά υπεύθυνο, γεγονός που δίνει τη δυνατότητα στους απολυμένους για κατάσχεση της προσωπικής του περιουσίας.

 

Σκουριές, τρία χρόνια μετά – ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΩΡΑ

Η πραγματική έκταση της καταστροφής στις Σκουριές Χαλκιδικής, όπως καταγράφεται έπειτα από πολύμηνη έρευνα του antigoldgr.org, με τη χρήση υψηλής ακρίβειας εναέριου εξοπλισμού, θα παρουσιαστεί σήμερα στις 18.30 στη Θεσσαλονίκη, ΕΔΟΘ, Προξένου Κορομηλά 51 (4ος όροφος). Θα μιλήσουν ο γεωλόγος Σαράντης Δημητριάδης, ο δασολόγος Θανάσης Παπαϊωάννου και ο Τόλης Παπαγεωργίου, από το Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων. Στην εκδήλωση δόθηκε ο τίτλος «Σκουριές, τρία χρόνια μετά. ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΩΡΑ». Τρία χρόνια μετά την έναρξη της υλοτόμησης του δάσους στις Σκουριές, η έκθεση κάνει μια συγκριτική παρουσίαση των πεπραγμένων της εταιρείας στις Σκουριές, σε σχέση με τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και τους όρους της ΑΕΠΟ και των λοιπών εγκρίσεων. Τα αποτελέσματα είναι πραγματικά αποκαλυπτικά για μια εταιρεία που επικαλείται τη νομιμότητα, επιδεικνύοντας παράλληλα την απόλυτη περιφρόνησή της γι’ αυτήν. Είναι επίσης αποκαλυπτικά για τις δημόσιες υπηρεσίες που επέτρεψαν και ανέχτηκαν τη δημιουργία ενός «κράτους εν κράτει» στη Χαλκιδική.

Σχόλια

Exit mobile version