Εν ολίγοις (φ.288)

Γράφει ο Ζαχαρίας Ρουστάνης

 

Το δόλιο, το λογικό και το διά ταύτα

Πόσο έντιμο και θεμιτό είναι, άραγε, το να αποφασίζουν οι Διοικήσεις των τραπεζών τον μηδενισμό της τιμής των μετοχών τους; Η καταβαράθρωση της χρηματιστηριακής τους αξίας με συνοπτικές διαδικασίες, ο ξαφνικός θάνατος των μικρομετόχων που είχαν εγκλωβιστεί, η άνευ όρων παράδοση στους διεθνείς κερδοσκόπους, την ίδια μάλιστα στιγμή που εξακολουθούν να διατηρούν στο χαρτοφυλάκιό τους δανειοδοτήσεις, υποθηκευμένες περιουσίες, διεκδικήσεις επιχειρηματικών και καταναλωτικών δανείων από εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες, δεν αφοπλίζει άραγε ολοσχερώς την εγχώρια οικονομία, δεν δίνει εσκεμμένα τη χαριστική βολή στη ρευστότητα της αγοράς, δεν συμβάλλει άμεσα και έμμεσα στη γενικευμένη αδυναμία των πολιτών να εξυπηρετούν τις δανειοληπτικές τους συμβάσεις; Πόσο εύλογη, κατά συνέπεια, δεν είναι τώρα και η προαναγγελθείσα σεισάχθεια, από μια κυβέρνηση που δεν θα της δοθούν και πολλές ευκαιρίες στο μέλλον να ξεπλυθεί λίγο από τις απαράδεκτες, επαχθείς και απεχθείς, μνημονιακές της συγκατανεύσεις;

 

Μπλοκάρισμα πλειστηριασμού

Αναβλήθηκε η διαδικασία πλειστηριασμού του οικοπέδου της ΒΙΟΜΕ που ήταν προγραμματισμένη για προχθές στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης. Στους διαδρόμους των δικαστηρίων συγκεντρώθηκαν περίπου 250 υποστηρικτές του αγώνα των εργατών, οι οποίοι φώναζαν συνθήματα αλληλεγγύης «Δεν πωλείται. Κάτω τα χέρια από τη ΒΙΟΜΕ, το εργοστάσιο ανήκει στους εργάτες. Να ματαιώσουμε τον πλειστηριασμό». Από την ώρα της τυπικής έναρξης του πλειστηριασμού είχε συγκεντρωθεί πλήθος κόσμου για να εκφράσει την αλληλεγγύη του. Μεταξύ άλλων το «παρών» έδωσαν εργαζόμενοι της Coca Cola, της ΕΛΒΟ, της ΕΡΤ3, σχολικοί φύλακες, μέλη του Κοινωνικού Ιατρείου, πολιτικές οργανώσεις κ.ά. Πολύ ισχυρή ήταν η αστυνομική δύναμη έξω από την αίθουσα όπου ήταν προγραμματισμένο να ξεκινήσει ο πλειστηριασμός, αλλά ανακοινώθηκε η αναβολή του πλειστηριασμού λόγω έλλειψης νομικών εγγράφων. Οι εργαζόμενοι και οι αλληλέγγυοι ανανεώνουν το κάλεσμά τους για μπλοκάρισμα του πλειστηριασμού την επόμενη Πέμπτη.

 

Αγωνιστική συνέλευση

«Τίποτα δεν χαρίζεται. Για όλα πρέπει να αγωνιστούμε», είναι το σύνθημα του πολιτιστικού συλλόγου Άνω Αμπελοκήπων, που καλεί σε γενική συνέλευση τα μέλη του αύριο, Κυριακή, στις 11π.μ., στο Πάρκο ΚΑΠΑΨ, Λάκωνος 9. «Για να συζητήσουμε τα κοινά προβλήματα των κατοίκων της περιοχής, ώστε να εξασφαλίσουμε με τους ενωτικούς μας αγώνες μια καλύτερη ποιότητα ζωής για μας, τα παιδιά μας και τις μελλοντικές γενεές, όπως: Χρήση αιθουσών του Πάρκου ΚΑΠΑΨ, οικόπεδο ΔΕΗ (σχολείο και πράσινο), Γηροκομείο Αθηνών (πλήρης επαναλειτουργία), Προσφυγικά Πανόρμου, Μητροπολιτικό Πάρκο ΔΕΗ κ.λπ., καθώς και άλλα ζητήματα που έχουν σχέση με την αλληλεγγύη, την ερασιτεχνική πολιτιστική δημιουργία, την προστασία της πρώτης κατοικίας, το προσφυγικό, την ειρήνη κ.λπ. Είναι γεγονός ότι αυτή τη δύσκολη περίοδο που συνεχίζεται η οικονομική κρίση, η πολιτική των μνημονίων, της λιτότητας, της ανεργίας, των κοινωνικών περικοπών κ.λπ., η ανάγκη αξιοπρεπούς διαβίωσης αποτελεί για τον καθένα μας κυρίαρχη επιδίωξη. Όμως, δεν πρέπει να αδιαφορήσουμε και για τα άλλα προβλήματα της ποιότητας ζωής, αφού ιδιαίτερα σε συνθήκες κρίσης, αυτά είναι τα πρώτα που θίγονται και μάλιστα πολλές φορές ανεπανόρθωτα», αναφέρουν στο κάλεσμά τους.

Σχόλια

Exit mobile version