Με χειρισμό που θύμιζε πραξικόπημα, μετέτρεψε τους υπαλλήλους σε κανονικούς δουλοπάροικους του μεσαίωνα. Του Γιώργου Κατερίνη

Στις 2.30 τη νύχτα της περασμένης Τετάρτης (18/12) συνεργεία μετακόμισης εισέβαλαν στα κεντρικά κτίρια της Hellas ΟnLine και ξήλωσαν τον εξοπλισμό, μεταφέροντάς τον σε μια άλλη εταιρία. Λίγες ώρες αργότερα οι εργαζόμενοι που προσήλθαν στη δουλειά τους διάβαζαν στο ηλεκτρονικό τους ταχυδρομείο ένα μήνυμα από την εργοδοσία, το οποίο τους ενημέρωνε ότι διακόπηκε η λειτουργία τριών διευθύνσεων της εταιρίας και τους έδινε περιθώριο 48 ωρών να δεχτούν μια εκβιαστική… προσφορά (one time offer): Να υπογράψουν τις επιταγές αποζημίωσης και τις συμβάσεις με τη νέα εταιρία. «Όσοι επιλέξουν να μην αποδεχτούν την προσφορά αυτή, θα παραμείνουν στην Hellas ΟnLine, χωρίς όμως αντικείμενο εργασίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται», υπογράμμιζε το e-mail για να μην αφήσει αμφιβολία για τον εκβιασμό.
Με αυτό τον πειρατικό τρόπο 460 εργαζόμενοι, πάνω από το 60% του προσωπικού της HOL, «μεταφέρθηκαν» σε μια άγνωστη μέχρι τώρα εταιρία, την Connect 360, η οποία σύμφωνα με το εργοδοτικό e-mail συστάθηκε για να παρέχει εξειδικευμένες υπηρεσίες και θα έχει στην αρχή μοναδικό πελάτη την HOL. Η εταιρία αυτή έχει συσταθεί εντελώς πρόσφατα με ιδιοκτήτες δυο offshore και φαίνεται ότι ετοιμάζεται να υποκαταστήσει την παροχή των συγκεκριμένων υπηρεσιών και για άλλες επιχειρήσεις τηλεπικοινωνιών με τη μορφή του outsourcing, επιβεβαιώνοντας τις καταγγελίες συνδικάτων και εργαζομένων αυτού του χώρου, που εδώ και πολλούς μήνες μιλούν για οργανωμένο σχέδιο μείωσης του μισθολογικού κόστους και αύξησης των κερδών στον τομέα των τηλεπικοινωνιών.

«Παραίτηση» και ατομική σύμβαση
Για να μην υπάρχει καμιά αμφιβολία για το λόγο που επιλέχτηκε αυτή η διαδικασία οι εργαζόμενοι αν και κλήθηκαν να παραλάβουν επιταγές αποζημιώσεων, υπέγραψαν «παραίτηση». Με τον τρόπο αυτό υπερπηδήθηκε το κώλυμα του νόμιμου ποσοστού απολύσεων (για όσο ισχύει ακόμα), αλλά και άλλων νομικών υποχρεώσεων, όπως π.χ. η διαβούλευση με το σωματείο. Ταυτόχρονα υπέγραψαν και ένα δεύτερο χαρτί πρόσληψης στη νέα, άγνωστή τους, εταιρία το οποίο αποτελεί μια τυπική μεσαιωνική σύμβαση. Με τη σύμβαση αυτή τους δίνεται ένα περιθώριο «χάριτος», κατά το οποίο ο νέος εργοδότης θα τους αμείβει με τις αποδοχές που έπαιρναν στην HOL, ενώ μετά από αυτό οι περισσότεροι θα υποστούν δραστικές μειώσεις στα όρια της κατώτατης εθνικής σύμβασης. Τα όποια δικαιώματα είχαν αποκτήσει από την προηγούμενη εργασία τους, προφανώς γίνονται… προσφορά στη βελτίωση της ανταγωνισ τικότητας της επιχείρησης.
Η ατομική σύμβαση που δημοσιοποιήθηκε είναι μνημείο επιστροφής στο μεσαίωνα:
• «Ο Εργοδότης δικαιούται κατά την ελεύθερη και αδέσμευτη αυτού κρίση: α. Να απασχολήσει οποτεδήποτε το Μισθωτό και σε άλλη εκτός της συμφωνηθείσας ειδικότητας, β. να τον απασχολήσει οποτεδήποτε και σε άλλη θέση και γ. να μεταθέτει τούτον από θέση σε θέση και από υπηρεσία σε υπηρεσία, ανεξάρτητα από ειδικότητες και χωρίς καμιά αξίωση του μισθωτού για πρόσθετη αμοιβή από την αιτία αυτή…».
• «Παρισταμένης ανάγκης υπερωριακής, υπερεργασιακής ή νυκτερινής εργασίας ή εργασίας τα Σάββατα, τις Κυριακές και αργίες, ο Μισθωτός υποχρεούται να παρέχει την εργασία του απροφάσιστα τελών εν γνώσει ότι η φύση της επιχειρήσεως του Εργοδότη απαιτεί 24ωρη εργασία, όπως και εργασία όλες τις ημέρες, τα Σάββατα, τις Κυριακές, τις αργίες».
Κι ακόμα στη σύμβαση αυτή ορίζεται ότι στο ποσό που συμφωνήθηκε «συμψηφίζεται κάθε απαίτηση» για οικογενειακά επιδόματα, πολυετίες, νυχτερινά, εκτός έδρας, ότι οι ώρες εργασίας ανά 24ωρο ορίζονται από τον εργοδότη «σύμφωνα με τις ανάγκες του» κ.λπ.

Κέρδη και «ευελιξία»
Στο εκβιαστικό εργοδοτικό e-mail η επιχείρηση δεν διστάζει να εκθέσει τους στόχους της: «Αυτή η κίνηση θα δώσει στην Hellas ΟnLine μεγαλύτερη ευελιξία και εστίαση στο κύριο αντικείμενό της, που είναι η παροχή των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, ενώ θα βελτιώσει και την κοστολογική της βάση, καθιστώντας την ακόμα πιο ανταγωνιστική». Κι αυτό αφού λίγο πριν κομπάζει ότι είναι η πρώτη εταιρία στην τηλεπικοινωνιακή αγορά που παρουσίασε κέρδη (2,4 εκατ. ευρώ), τα λειτουργικά κέρδη (53,4 εκατ. ευρώ) ξεπερνούν το 31% των εσόδων της και ο δανεισμός της είναι στο χαμηλότερο σημείο. Πρόκειται για μια απόλυτα κερδοφόρα επιχείρηση, μέλος του Ομίλου Intracom, η οποία ακολουθεί την «τάση» που χτίζουν εδώ και καιρό οι επιχειρήσεις του κλάδου, όπως δείχνει και η προώθηση κοινής εταιρίας από τη Vodafone και τη Wind: διάλυση των όποιων εργασιακών κατακτήσεων υπάρχουν ακόμη, ριζικό χτύπημα στη συνδικαλιστική δομή και πλήρης ευελιξία στην εργασία και τις αμοιβές. Όλα αυτά στο περιβάλλον πλήρους κατάλυσης εργασιακών δικαιωμάτων που έχει επιβάλει η μνημονιακή νομοθεσία.
Αν και ο όλος χειρισμός θύμιζε πραξικόπημα, η εργοδοσία είχε ετοιμάσει πολύ καλά τα βήματά της. Όπως μας κατήγγειλαν συνδικαλιστές από το επιχειρησιακό σωματείο του ομίλου, στις αρχές του χρόνου με απολύσεις τεσσάρων συνδικαλιστών, οι οποίοι δούλευαν στα τμήματα τα οποία τώρα καταργήθηκαν, η εργοδοσία ανέκοψε την όποια συνδικαλιστική παρουσία ανάμεσα στους εργαζόμενους.
Με δική της ώθηση οι εργαζόμενοι της HOL γράφτηκαν μαζικά στο επιχειρησιακό σωματείο, ανατρέποντας τους συσχετισμούς. Η παράταξη που κατέχει σήμερα την πλειοψηφία του σωματείου της Intracom αντιμετώπισε την κατάσταση ως δεδομένη, καλώντας τους εργαζόμενους να υπογράψουν τα εργοδοτικά χαρτιά και να πάνε στη νέα εταιρία.
 Ίσως να μην είναι τυχαίο ότι μια μέρα πριν από την αιφνιδιαστική «μεταφορά» δημοσιοποιήθηκε δικαστική απόφαση που δικαίωνε την εργοδοσία για τις απολύσεις των συνδικαλιστών…

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!