Αρχική κοινωνία Ελληνικό: Συνεχίζονται τα παζάρια κυβέρνησης – Λάτση – δημάρχων

Ελληνικό: Συνεχίζονται τα παζάρια κυβέρνησης – Λάτση – δημάρχων

Tου Πάνου Τότσικα

 

Με τη δημοσιοποίηση των απαντήσεων των αρμόδιων υπουργών Σκουρλέτη και Τσακαλώτου σε ερώτηση 21 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, κατέρρευσαν και οι τελευταίες αυταπάτες: Οι υπουργοί διαβεβαίωσαν ότι δεν τίθεται κανένα ζήτημα νομιμότητας και καλώς υφίσταται η «σύμβαση» μεταξύ Λάτση και ΤΑΙΠΕΔ που είχε υπογραφεί επί κυβερνήσεως Σαμαρά. Υπενθυμίζεται ότι, ως αντιπολίτευση, οι σημερινοί υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ και ο ίδιος ο Τσίπρας έλεγαν ότι αυτή η σύμβαση ήταν σκανδαλώδης, παράνομη και διάτρητη…

 

Στημένες Δημοσκοπήσεις

Τον περασμένο Νοέμβριο δημοσιεύτηκε δημοσκόπηση για τον Δήμο Ελληνικού-Αργυρούπολης, σύμφωνα με την οποία το 84 % των κατοίκων του πρώην Δήμου Ελληνικού τάσσονται υπέρ της «αξιοποίησης» του πρώην αεροδρομίου και το 7 % κατά. Ακόμη, το 88% των κατοίκων της Αργυρούπολης τάσσονται υπέρ, ενώ το 5% κατά. Από τα διαθέσιμα στοιχεία, δεν προκύπτει τι θεωρούν οι ερωτηθέντες ως «αξιοποίηση» του πρώην αεροδρομίου.

Στις 28 Φεβρουαρίου 2016, δημοσιεύτηκε αποκλειστικά στην (κυβερνητική) Αυγή δημοσκόπηση που έγινε για λογαριασμό του ΤΑΙΠΕΔ! Σύμφωνα με αυτή τη δημοσκόπηση, το 43% των ερωτηθέντων συμφωνεί και το 17% «μάλλον συμφωνεί» με την ιδιωτικοποίηση του πρώην Αεροδρομίου Ελληνικού. Ωστόσο, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της έρευνας, το 77% των κατοίκων των όμορων δήμων (Ελληνικού-Αργυρούπολης, Αλίμου, Γλυφάδας) δήλωσαν ότι δεν γνωρίζουν το σχέδιο του «επενδυτή» (Όμιλος Λάτση κ.λπ.) για τα έργα που προβλέπεται να γίνουν στο πρώην αεροδρόμιο και την παραλία του Αγίου Κοσμά.

Η Σύμβαση μεταξύ Λάτση και ΤΑΙΠΕΔ που προβλέπει την παραχώρηση 6.200 στρεμμάτων στο Ελληνικό για 99 χρόνια, υπεγράφη στις 14/11/2014, αλλά μέχρι σήμερα δεν γνωρίζουμε τους όρους της παρά μόνο μέσα από κάποιες «δημοσιογραφικές διαρροές». Επισήμως δεν έχουν δημοσιοποιηθεί τα σχέδια των προβλεπόμενων εγκαταστάσεων και η χωροθέτησή τους, ούτε έχει γίνει καμιά δημόσια διαβούλευση, ενώ συνεχίζονται τα παζάρια με τους δημάρχους της περιοχής.

 

Τι προβλέπουν να χτίσουν

Στο Ποντίκι (10/3) δημοσιοποιούνται κάποια στοιχεία για την προβλεπόμενη δόμηση στο Ελληνικό και την παραλία του Αγίου Κοσμά: Θα χτιστούν 1.042.000τ.μ. πολυτελείς κατοικίες, 221.000τ.μ. ξενοδοχεία 5 αστέρων, 273.000τ.μ. μεγάλα εμπορικά Κέντρα (Μalls), 280.000τ.μ. κτίρια γραφείων, 15.000τ.μ. Καζίνο, 37.642. τ.μ ρεστοράν, μπαρ, καφετέριες, 20.984τ.μ. Συνεδριακά Κέντρα. Ακόμη, προβλέπονται Νοσοκομεία και Εκπαιδευτήρια (ιδιωτικά, προφανώς). Συνολικά προβλέπεται να χτιστούν 2.893.907τ.μ., ενώ η επιτρεπόμενη δόμηση επιτρέπεται να φτάσει στα 3.700.000τ.μ. Μια νέα πόλη δηλαδή, μέσα στην υφιστάμενη. Και κάπου εκεί ανάμεσα, στον «ακάλυπτο χώρο», προβλέπονται 5 ουρανοξύστες ύψους μέχρι 200 μέτρα και ένα «πάρκο», το οποίο βέβαια δεν θα είναι δημόσιο, αφού όλη η έκταση θα ανήκει στον «επενδυτή».

Αυτά, λοιπόν, τα ωραία σχέδια του Λάτση, υιοθετεί η κυβέρνηση Τσίπρα, εξαναγκασμένη, δήθεν, από το 3ο Μνημόνιο που υπέγραψε. Με επικεφαλής τον Φλαμπουράρη, τον Πιτσιόρλα, την Σπυροπούλου (με «αριστερό» παρελθόν όλοι τους) και με την συνδρομή κάποιας Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, η κυβέρνηση διαπραγματεύεται τη «βελτίωση» των σχεδίων Λάτση, ώστε αύριο να παρουσιαστούν στους ιθαγενείς ως μια ακόμη «επιτυχία» της, ένα ακόμη «success story»…

 

Ανοιχτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό για το Ελληνικό

Κύριε πρωθυπουργέ

Η κυβέρνησή σας προωθεί την παραχώρηση στον Όμιλο Λάτση για 99 χρόνια δημόσιας έκτασης 6.204 στρεμμάτων στο πρώην Αεροδρόμιο Ελληνικού και στην Παραλία Αγίου Κοσμά προσπαθώντας παράλληλα να διαπραγματευτεί και να βελτιώσει τους όρους της παραχώρησης.

Είμαστε αντίθετοι με την επιλογή αυτή, επειδή θεωρούμε ότι σε μια περίοδο έντονων κλιματικών αλλαγών, δεν εξυπηρετεί με κανένα τρόπο την προστασία του περιβάλλοντος, το δημόσιο συμφέρον και την αειφόρο ανάπτυξη. Αντίθετα επιδεινώνει ακόμη περισσότερο την κατάσταση στο Λεκανοπέδιο της Αθήνας με τη προσθήκη 3.100.000 – 3.700.000 τ.μ. μπετό, καθιστώντας σε λίγα χρόνια την Αθήνα μη βιώσιμη πόλη.

Υπενθυμίζουμε ότι η ιδιωτικοποίηση και τσιμεντοποίηση του Ελληνικού και μάλιστα με τον τρόπο που προβλέπεται, χωρίς να τηρούνται οι νόμιμες διαδικασίες, έχει καταγγελθεί έντονα στο πρόσφατο παρελθόν από στελέχη της κυβέρνησης σας, από βουλευτές και υπουργούς της, αλλά και από εσάς ως ένα σκάνδαλο οικονομικό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό.

Όσο μας αφορά, μένουμε σταθερά στη θέση μας ότι το Ελληνικό πρέπει να αξιοποιηθεί για την περιβαλλοντική ανάταξη της Αθήνας παραμένοντας δημόσια περιουσία, με τη δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου με παράλληλες πολιτιστικές, αθλητικές και άλλες κοινωφελείς δραστηριότητες.

Αλλά ακόμη και όσοι πιστεύουν ότι υποχρεώνονται από τους δανειστές της χώρας στην ιδιωτικοποίησή του, δεν μπορούν να παρακάμψουν το γεγονός ότι αυτή γίνεται μέσα από μια διαδικασία διάτρητη (καταπάτηση της βασικής Συνθήκης Λειτουργίας της Ε.Ε.-ΣΛΕΕ και άλλων Συνθηκών) και με σοβαρότατες επιπτώσεις στο Περιβάλλον, οι οποίες δεν εξετάστηκαν κατά την έκδοση του Νόμου 4062/12.

Εμείς δεν μπορούμε να αποδεχτούμε ότι η χώρα μας είναι ένα ξέφραγο αμπέλι, μια αποικία όπου αγνοείται κάθε έννοια πρόνοιας, δικαίου, δημόσιου συμφέροντος και νομιμότητας, προκειμένου να εξυπηρετηθούν συγκεκριμένα ιδιωτικά κερδοσκοπικά συμφέροντα σε βάρος του Περιβάλλοντος και των πολιτών.

Θεωρούμε ότι επιβάλλεται η άμεση ακύρωση της διαδικασίας ξεπουλήματος του Ελληνικού στον Όμιλο Λάτση και η οργάνωση μιας ουσιαστικής δημόσιας διαβούλευσης (που δεν έγινε ποτέ ως οφειλόταν) κατά την οποία θα αξιολογηθούν όλες οι προτάσεις για την αξιοποίηση του Ελληνικού. Θεωρούμε ότι η Μελέτη του ΕΜΠ αποτελεί μια επαρκή βάση για εκκίνηση της συζήτησης αυτής.

Αγωνιζόμαστε για να αναδειχθεί και να υποστηριχθεί η άποψη ότι η καταστροφή του περιβάλλοντος, η εκποίηση της δημόσιας περιουσίας και των δικαιωμάτων των πολιτών δεν είναι μονόδρομος για την έξοδο από την κρίση, αντίθετα την μεταθέτει επικίνδυνα στις επόμενες γενιές.

Πιστεύουμε ότι το Ελληνικό μπορεί και πρέπει να αξιοποιηθεί ως δημόσια περιουσία, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη, στην ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, με σεβασμό στο περιβάλλον και τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Ελληνικό 

 

Συνάντηση κινημάτων το επόμενο Σάββατο

ekpoihseisΚάλεσμα σε συλλογικότητες για συντονισμό του αγώνα ενάντια στις εκποιήσεις του Λιμανιού του Πειραιά, του πρ. Αεροδρομίου του Ελληνικού – Παραλίας Αγ. Κοσμά και της χερσονήσου της Βουλιαγμένης.

Οι εξελίξεις και στο μέτωπο της εκποίησης της δημόσιας περιουσίας είναι ραγδαίες. Η κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ επιδιώκουν όσο γίνεται γρηγορότερα να κλείσουν τις τρεις μεγάλες εκποιήσεις-φιλέτα στο παραλιακό μέτωπο του Σαρωνικού (Λιμάνι Πειραιά, πρ. Αεροδρόμιο Ελληνικού – παραλία Αγίου Κοσμά και χερσόνησο Βουλιαγμένης).

Στην πολιτική των εκποιήσεων αντιδρούν έντονα φορείς και κινήσεις πολιτών από όλο το παραλιακό μέτωπο γιατί κατανοούν ότι εάν πραγματοποιηθούν, θα υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις τόσο στο φυσικό περιβάλλον του Σαρωνικού, τα ιστορικά μνημεία και τους αρχαιολογικούς χώρους, όσο στην εθνική αλλά και την τοπική οικονομία των παράκτιων δήμων.

Για τους λόγους αυτούς κρίνουμε ότι είναι ανάγκη να συντονίσουμε τους αγώνες μας, προκειμένου να αποτρέψουμε όχι μόνο τις προαναφερόμενες εκποιήσεις, αλλά και κάθε εκποίηση της δημόσιας περιουσίας

Για τον αποτελεσματικότερο συντονισμό των αγώνων καλούμε σε ανοιχτή συνάντηση τις συλλογικότητες που είναι αντίθετες με τις εκποιήσεις, προκειμένου να σχεδιάσουμε από κοινού ενωτικές αγωνιστικές κινητοποιήσεις

Η συνάντηση θα γίνει το Σάββατο, 19 Μαρτίου, στις 6 το απόγευμα στο χώρο του ΠΟΛΚΕΟΑ, στο πρ. Δυτικό Αεροδρόμιο.

*Επιτροπή ενάντια στην εκποίηση του Λιμανιού του Πειραιά
*Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Ελληνικό
*Επιτροπή ενάντια στην εκποίηση της χερσονήσου της Βουλιαγμένης

Σχόλια

Exit mobile version