Αρχική πολιτική editorial Εκλογικό ημερολόγιο εν μέσω βλημάτων (πραγματικών)

Εκλογικό ημερολόγιο εν μέσω βλημάτων (πραγματικών)

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως οι 31 συνδυασμοί που παρουσιάζονται τελικά στις ευρωεκλογές έχουν καταρτίσει ένα ημερολόγιο δραστηριοτήτων. Το ίδιο και οι υποψήφιοι των κομμάτων που ελπίζουν να εκλέξουν ευρωβουλευτή (οι θέσεις είναι λίγες: 21 ευρωβουλευτές στέλνει η χώρα μας). Άρα υπάρχουν εκλογικά ημερολόγια, κομματικά και ατομικά, που ξετυλίγονται και θα κορυφωθούν την ημέρα των εκλογών. Θα σταχυολογήσουμε ορισμένα εκλογικά ενσταντανέ, αφού όμως κάνουμε μια επισήμανση την οποία ξεχνούν τα κόμματα και οι υποψήφιοι που κυνηγούν τον σταυρό.

Την Τρίτη 23/4 τέσσερις καθημερινές εφημερίδες είχαν στο πρωτοσέλιδό τους την είδηση ότι ΝΑΤΟ, ΗΠΑ, Γερμανία κ.λπ. πιέζουν την Ελλάδα να στείλει κι άλλο οπλισμό στην Ουκρανία – συγκεκριμένα, συστήματα Patriot και S-300. Κάπως πιο υποβαθμισμένα υπήρχε η είδηση ότι το «Ύδρα», που βρίσκεται στην Ερυθρά Θάλασσα, κατέρριψε ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος. Την ίδια μέρα οι ειδήσεις για κλιμακώσεις με διάφορες NAVTEX και γυμνάσια της Τουρκίας έδειχναν να «καταπίνεται» το Καστελόριζο. Κάνουμε αυτήν την επισήμανση διότι ίπτανται πραγματικά βλήματα. Ο πόλεμος είναι κοντά και είμαστε μπλεγμένοι σ’ αυτόν. Αλλά το «εκλογικό ημερολόγιο» καλά κρατεί… χωρίς «ανησυχίες» γι’ αυτά. Πάμε λοιπόν στα εκλογικά:

● Το κόμμα Σπαρτιάτες αποκλείεται από τις εκλογές, και αναμένεται είτε να μοιραστούν οι έδρες του στα άλλα κοινοβουλευτικά κόμματα είτε να γίνουν επαναληπτικές εκλογές σε ορισμένες περιφέρειες. Το πού θα πάνε οι ψηφοφόροι των Σπαρτιατών στις ευρωεκλογές απασχολεί όλα τα κόμματα. Το μπουνίδι μεταξύ πρώην βουλευτή τους και βουλευτή της Ελληνικής Λύσης εντάσσεται σε έναν σχεδιασμό φραγής της ροής ψηφοφόρων προς Βελόπουλο. Ήδη υπάρχει ολόκληρο σχέδιο να αντιμετωπιστεί ο Βελόπουλος, όπως και η Νίκη, ιδιαίτερα στη Β. Ελλάδα. Οι μηχανισμοί της Ν.Δ. δουλεύουν φουλ.

● Όμως υπάρχει κι ένα άλλο «μπουνίδι», που σχετίζεται με την κόντρα μεταξύ Μαξίμου και ομίλου Μαρινάκη. Οι διώξεις για τη δολοφονία του αστυνομικού από τη φωτοβολίδα που πέταξαν χούλιγκαν του Ολυμπιακού επιστρατεύονται σαν απειλή προς τον όμιλο, αφού αναφέρονται στα έγγραφα οι διοικήσεις του Ολυμπιακού και ο δήμαρχος Πειραιά. Μάλλον δεν πρόκειται μόνο για προειδοποιητικές βολές. Ανακοίνωση της θύρας 7 κάνει λόγο για τα Τέμπη και για τιμωρία του Μητσοτάκη. Ο πολιτικός αγώνας στην Ελλάδα παίρνει κι άλλες μορφές, ενδεχομένως πιο αποτελεσματικές από τη σικέ κομματική αντιπαράθεση.

● Μια άλλη εκλογική είδηση είναι πως ήδη 115.000 πολίτες έχουν κάνει αίτηση για να ψηφίσουν επιστολικά. Η συντριπτική πλειοψηφία τους (87.000) είναι πολίτες εσωτερικού. Ο Πρετεντέρης πανηγυρίζει για τον «εκσυγχρονισμό» και με εξυπνακίστικο στυλ εξηγεί πως πάντα επικρατεί «το δίκαιο του ψηφοφόρου, δηλαδή της δημοκρατίας». Δεν καταλαβαίνει πως υποβιβάζει τη δημοκρατία σε μια απλή στιγμή αποστολής μιας επιστολικής ψήφου, ή άντε μιας παρουσίας κάθε 4 χρόνια σε ένα εκλογικό τμήμα. Πάντως ο ίδιος είναι χαρούμενος αφού «κάνουμε τη δουλειά μας».

● Ο Κασσελάκης, μετά την ενημέρωσή μας από το Αμέρικα για το θαύμα κατά τη βάπτισή του, πραγματοποιεί μια ιδιότυπη (προεκλογική) κρουαζιέρα στα νησιά μαζί με τον θαλασσόλυκο ναύαρχο-προστάτη του, τον κ. Αποστολάκη. Ο δε Μητσοτάκης προσπαθεί να ξυπνήσει το εκλογικό του πελατολόγιο, να αντιμετωπίσει διαρροές και φθορές, να υποσχεθεί δουλειές και να δώσει έναν τόνο ότι κρίνονται πολλά σε αυτές τις ευρωεκλογές. Ναι, σαν εκλογές «εσωτερικού» θα στείλουν πολλαπλά μηνύματα.

● Στο κλίμα αυτό, μετά την ευρωβουλή ανησυχεί και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα. Ο νέος ολοκληρωτισμός της Ε.Ε. και ιδίως των ΗΠΑ (όπου συλλαμβάνονται εκατοντάδες καθηγητές πανεπιστημίου και φοιτητές που διαμαρτύρονται ειρηνικά για τη σφαγή στη Παλαιστίνη) κάνει υποδείξεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, θέτοντας θέματα για εθνικές μειονότητες, πρόσφυγες και μετανάστες, συν κάτι λίγα για αυταρχισμό. Μέσω τέτοιων εκθέσεων παίζεται και ένα πολιτικό παιχνίδι.

● Για να μην ξεχνιόμαστε, στις ευρωεκλογές συμμετέχει –με τη βοήθεια των τουρκικών προξενικών αρχών– και ένα κόμμα της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη. Στη σύσκεψη του κόμματος αυτού παραβρέθηκε και ο ένας από τους δύο μειονοτικούς βουλευτές που συμμετέχουν στην κοινοβουλευτική ομάδα της… Νέας Αριστεράς.

● Η Βίκυ Φλέσσα, μετά τον συνυποψήφιό της κ. Αυτιά που ανέκραξε ξανά το «πατρίς, θρησκεία, οικογένεια», σε ένα κρεσέντο αμοραλισμού αυτοβαπτίστηκε «θηλυκός Πάγκαλος», λέγοντας πως στα Τέμπη «όλοι μαζί σκοτώσαμε τα παιδιά»…

Με άλλα λόγια: μας περικυκλώνουν πραγματικά βλήματα (κάθε είδους, όχι μόνο πολεμικά), κι εμείς προσποιούμαστε ότι δεν τρέχει τίποτα. Χρειάζονται επειγόντως «άλλα πράγματα»!

Σχόλια

Exit mobile version