Αρχική διεθνή Εκλογές στη Βουλγαρία: Νικητής πάλι ο… πρόεδρος της Δημοκρατίας;

Εκλογές στη Βουλγαρία: Νικητής πάλι ο… πρόεδρος της Δημοκρατίας;

Οι Βούλγαροι αύριο θα κληθούν να ψηφίσουν στην πέμπτη εκλογική αναμέτρηση μέσα σε δύο χρόνια, στο φόντο πολυήμερων κινητοποιήσεων των αγροτών, οι οποίοι διαμαρτύρονται για την οικονομική τους καταστροφή εξαιτίας της εισαγωγής φτηνών σιτηρών από την Ουκρανία. Ουσιαστικός νικητής προβλέπεται να είναι ξανά ο… φιλορώσος πρόεδρος Ράντεφ, ο οποίος είναι το μοναδικό σταθερό σημείο αναφοράς (και άσκησης εξουσίας) μέσα στη διαρκή πολιτική αστάθεια και ακυβερνησία.

Στην περίοδο που διανύουμε παζαρεύεται (και) στη Βουλγαρία το Ευρωπαϊκό Σχέδιο Ανάκαμψης, ύψους 4,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, με αντίτιμο τη λεγόμενη πράσινη μετάβαση – την οποία μεγάλο μέρος του πολιτικού συστήματος βλέπει με επιφύλαξη.

Οι δημοσκοπήσεις δεν προβλέπουν δραματικές ανατροπές: φαίνεται ότι ο συνασπισμός των «τεχνοκρατών» Πέτκοφ-Βασίλιεφ προηγείται (24-27%), ενώ το GERB του Μπορίσοφ έχει πέσει στο 22%. Σταθερή δύναμη αποτελεί το τουρκικό κόμμα DPS (13-14%). Ακολουθεί το εθνικιστικό-φιλορωσικό Vazrazhdane (Αναγέννηση) με 12-13%, και τέλος το επίσης φιλορωσικό Σοσιαλιστικό Κόμμα με 7-8%.

Προσπάθειες «εγχείρησης» από τις ΗΠΑ όπως οι κυρώσεις για διαφθορά σε πρώην υπουργό Οικονομικών του Μπορίσοφ, ίσως φωτογραφίζουν τον ίδιον, αφού υποστήριξε την πορεία του Turk-Stream προς την Ουγγαρία. Μπορεί να πήρε τα εύσημα από τους Ευρωπαίους για την άρση του βέτο στα Σκόπια, αλλά οι Αμερικάνοι δεν ξεχνούν, και πιθανόν θέλουν να βγάλουν από τη μέση έναν ευάλωτο, πια, «προκλητικό» σύμμαχο. Ακόμη περισσότερο έχουν βάλει στο μάτι τον πρόεδρο Ράντεφ, ο οποίος προς το παρόν βολεύεται στην καταδίκη της εισβολής αλλά… χωρίς κυρώσεις, ενώ παράλληλα η βιομηχανία όπλων θησαυρίζει. Ας μην ξεχνάμε ότι ακόμη κι ο Πέτκοφ ήταν χρήσιμος για την οικονομία, χάρη στη μυστική προώθηση όπλων στην Ουκρανία!

Όπως φαίνεται η Βουλγαρία, η φτωχότερη χώρα της Ε.Ε., μοιάζει όσο καμιά να είναι «υπόδειγμα» των ευρύτερων ρωγμών που διάνοιξε η ουκρανική σύρραξη.

* Βλ Δυτικό τελεσίγραφο στη Σερβία (φύλλο 622) και Παραμένει έωλη η συμφωνία Σερβίας – Κοσόβου (φύλλο 623)

 

Σχόλια

Exit mobile version