Αρχική διεθνή Τουρκία: Είναι χούντα, και φαίνεται

Τουρκία: Είναι χούντα, και φαίνεται

Διαρκείς επιχειρήσεις εκκαθάρισης των διαφωνούντων στην Τουρκία

 

Με γοργούς ρυθμούς εξελίσσεται η εγκαθίδρυση της κοινοβουλευτικής δικτατορίας του Ερντογάν στη γειτονική Τουρκία. Οι επιχειρήσεις εκκαθάρισης συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό, καθώς η κυβέρνηση της Άγκυρας εκμεταλλεύεται στο έπακρο την «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» την οποία έχει επιβάλει στη χώρα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου. Δεν γλίτωσε ούτε καν η Τζουμχουριέτ, κάποτε «ημιεπίσημη» εφημερίδα του τουρκικού καθεστώτος, ανώτατα στελέχη και δημοσιογράφοι της οποίας έχουν συλληφθεί, ενώ στη λίστα των συλληφθέντων προστέθηκαν και άλλοι 6 αγωνιστές του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP). Μεταξύ τους και ο Ολτζάι Τσελίκ, ο οποίος συμμετείχε στην πολυμελή αντιπροσωπεία του HDP που έδωσε το παρόν στο φετινό Resistance Festival.

Η άφιξη της αντιπροσωπείας του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP) στην Αθήνα τον περασμένο Ιούνιο για το Resistance Festival. Αριστερά η συμπρόεδρος του κόμματος Φιγκέν Γιουκσεκντάγ. Συνελήφθη στις 3 Νοεμβρίου. Στο κέντρο ο αντιπρόεδρος του HDP Αλπ Άλτινορς. Συνελήφθη στις 9 Σεπτεμβρίου. Στο άκρο δεξιά ο Ολτζάι Τσελίκ, ο οποίος συνελήφθη με την κατηγορία ότι… τραγούδησε στα κουρδικά! Είναι χαρακτηριστικό της γελοιότητας των «κατηγοριών» ότι ο Τσελίκ είναι τουρκικής και όχι κουρδικής καταγωγής, και δεν γνωρίζει καν την κουρδική γλώσσα!

Και οι 6 συλληφθέντες είναι συνεργάτες των ήδη προφυλακισμένων βουλευτών. Μάλιστα η σύλληψή τους δεν έγινε με εισαγγελική εντολή, αλλά ύστερα από καταγγελία της… βουλής, σύμφωνα με την οποία κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίασης βουλευτές και σύμβουλοι του HDP φώναξαν συνθήματα και τραγούδησαν στα κουρδικά – γεγονός που τους καθιστά «ύποπτους για τρομοκρατία»! Οι συλλήψεις στελεχών του HDP έχουν γίνει καθημερινό φαινόμενο, ενώ εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η έκτασή τους είναι τέτοια ώστε ακόμη η ηγεσία του κόμματος αδυνατεί, εδώ και δύο εβδομάδες, να προσδιορίσει τον ακριβή αριθμό των συλληφθέντων…

 

Προλειαίνουν το έδαφος για τη φυσική εξόντωση της ηγεσίας του HDP;

Στο μεταξύ, έντονες αντιδράσεις προκάλεσε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ενός βουλευτή του κυβερνώντος AKP από τη Σμύρνη: «Σε περίπτωση που χτυπηθεί κυβερνητικός αξιωματούχος (από τους “τρομοκράτες”), ο κόσμος στις φυλακές θα κρεμάσει τα μέλη του PKK» (δηλαδή τους συλληφθέντες ηγέτες και βουλευτές του HDP). Τέτοιου είδους απροκάλυπτες απειλές «προετοιμάζουν» την κοινή γνώμη για μελλοντικά εγκλήματα του καθεστώτος. Ιδίως αν ληφθεί υπόψη και το γεγονός ότι οι συμπρόεδροι του HDP Σελαχατίν Ντεμιρτάς και Φιγκέν Γιουκσεκντάγ, καθώς και οι υπόλοιποι συλληφθέντες βουλευτές, έχουν μεταφερθεί μακριά από τις πόλεις που συνελήφθησαν, σε φυλακές τύπου F, και κρατούνται σε απομόνωση.

Παράλληλα, με εντολή της κυβέρνησης διατάχθηκε το «προσωρινό» κλείσιμο 370 κοινωνικών οργανώσεων και συλλόγων που τώρα κατηγορούνται ότι «σχετίζονται με τρομοκρατικά κέντρα». Μεταξύ αυτών ένα κέντρο φροντίδας ανήλικων παιδιών(!), η Σύγχρονη Ένωση Δικηγόρων και η Ομοσπονδία για τα Δημοκρατικά Δικαιώματα DHF. Οι δικηγόροι της Σύγχρονης Ένωσης αντιστάθηκαν επί 3 ώρες στην εισβολή της αστυνομίας στο χώρο τους, γεγονός που οδήγησε στη βίαιη προσαγωγή τους.

 

Και επίσημη η συμμαχία Ερντογάν-τουρκικής Ακροδεξιάς

Η αυταρχική εκτροπή φέρνει νέους συμμάχους στο πλευρό του Ερντογάν και του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ, με τους Γκρίζους Λύκους και το ακροδεξιό κόμμα ΜΗΡ να συμφωνούν στη σύσταση επιτροπής στη βουλή με θέμα τη «συνταγματική αναθεώρηση». Βάσει αυτού του σχεδίου, που αποτελεί διακαή και διαχρονικό πόθο του Ερντογάν, όλες τις εξουσίες θα μεταβιβαστούν στον ίδιο. Σημειώνεται ότι το κόμμα του διαθέτει 317 έδρες στη βουλή, και χρειάζεται μόνο 13 ακόμη (από τους 40 βουλευτές του ΜΗΡ) για να προκηρύξει δημοψήφισμα που θα εγκρίνει τη «συνταγματική αναθεώρηση».

Η εξέλιξη αυτή φαίνεται να φέρνει το ακροδεξιό MHP κοντά στη διάσπαση, καθώς, παρά το ότι η στήριξη στον Ερντογάν προέρχεται από την ηγεσία του, κάποιοι από τους βουλευτές του διαφωνούν με την πορεία σύγκλισης με το AKP. Αυτό που θεωρείται δεδομένο είναι ότι η πορεία προς μια «κοινοβουλευτική δικτατορία» υπό τον Ερντογάν έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην πορεία σύγκλισης ΑΚΡ-ΜΗΡ. Και θεωρείται δεδομένο ότι η ενδεχόμενη στήριξη του Σουλτάνου από την Ακροδεξιά θα συνοδεύεται από περαιτέρω σκλήρυνση της στάσης της Άγκυρας σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, και ειδικά σε όσα αφορούν την Ελλάδα, την Αρμενία, τη Συρία και το Κουρδιστάν.

 

Τάσος Γκούβας

Σχόλια

Exit mobile version