Ένας χώρος που βρίθει εργοδοτικών αυθαιρεσιών

 

Μπορεί ένας τόσο ευαίσθητος και νευραλγικός τομέας, όπως αυτός της ειδικής αγωγής, να βρίθει εργασιακών παραβιάσεων, τόσο που να μην μπορείς να τις απαριθμήσεις; Κι όμως μπορεί. Καθότι αποτελεί προνομιακό τομέα που όλες οι αντεργατικές νεωτερικότητες συσσωματώνονται μαζί με τομείς όπως οι ΜΚΟ και με την κουλτούρα του εθελοντισμού, πάντα προς το συμφέρον του εργοδότη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η ΜΚΟ Ασπίδα του Δαυίδ, που ασχολείται με αυτιστικά παιδιά και έχει πλούσιο ιστορικό εργοδοτικών αυθαιρεσιών.

Εκεί, η Διοίκηση προχώρησε σε 3 απολύσεις την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ είχαν προηγηθεί και άλλες, αφήνοντας το φορέα χωρίς λογοθεραπευτές και φυσικοθεραπευτή. Παράλληλα, υπήρξε μια άνευ προηγουμένου πίεση στους εργαζομένους να δεχθούν μεταβολή των συμβάσεων εργασίας από αορίστου σε ορισμένου χρόνου ή τη διατήρηση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου μερικής απασχόλησης, ενώ θα δούλευαν πλήρες ωράριο. Όλα αυτά συνδυάστηκαν με τρομοκρατία μηνών, καθώς έπρεπε οι ίδιοι να επιλέξουν ποιοι θα απολυθούν. Ακόμη, στους εργαζόμενους επιδιώχθηκε να επιβληθεί η απώλεια των μισών ενσήμων τους, και επειδή δεν δέχθηκαν πραγματοποιήθηκαν οι απολύσεις και οι πιέσεις συνεχίστηκαν προσπαθώντας να επιβληθεί η υπογραφή υπεύθυνων δηλώσεων στις οποίες θα δήλωναν ότι αιτούνται άδειες άνευ αποδοχών, για προσωπικούς λόγους, παρ’ όλο που παρείχαν πλήρη εργασία. Σκοπός, να καταβληθούν λιγότερες εισφορές στο ΙΚΑ.

Όλα αυτά ενώ εργάστηκαν βραδινά ωράρια, αργίες και Κυριακές χωρίς να πληρωθούν τα παραπάνω χρήματα που δικαιούνται. Τέλη Μαρτίου-αρχές Απριλίου απολύθηκαν ακόμη δύο εργαζόμενοι με τη Διοίκηση να πιέζει για μείωση αμοιβών και ενσήμων. Πάλι υπό τη χρήση απειλών, συνέχισε την πίεση για αλλαγή συμβάσεων όλων των εργαζομένων από πλήρους απασχόλησης σε μερικής ή παραίτησης όλων των εργαζομένων και συνέχιση εργασίας στο φορέα υπό τη μορφή… εξωτερικής συνεργασίας! Εν τέλει, στις 21/4 παρουσιάσθηκε χαρτί απόλυσης σε εργαζόμενη λογοθεραπεύτρια και λίγες ώρες αργότερα η εργοδοσία πρότεινε στους εθελοντές αμοιβή χωρίς πρόσληψη ή τερματισμό της εθελοντικής τους εργασίας. Στις 23/4 απολύθηκε και δεύτερος λογοθεραπευτής, με αποτέλεσμα το κέντρο να μείνει χωρίς ανάλογες υπηρεσίες. Στις 24/4 απολύθηκε και ο μοναδικός φυσικοθεραπευτής.

Συνολικά έχουν απολυθεί 3 ψυχολόγοι, 2 λογοθεραπευτές και ένας φυσικοθεραπευτής τους τελευταίους 2 μήνες.

 

Φορέας… παντός καιρού!

Στην κινητοποίηση που έγινε στην Ασπίδα με τη συμμετοχή των εργαζόμενων, μελών του ΣΕΜΙΣΕΑ (Σωματείου Ειδικής Αγωγής), της Εργατικής Λέσχης Νέας Σμύρνης και της κίνησης Ατάκ στην Επισφάλεια και την Ανεργία, η εκπρόσωπος του φορέα σύμφωνα με τις καταγγελίες ομολόγησε δημόσια ότι δεν έχει άδεια λειτουργίας αλλά και ότι συνεχίζεται η εξάπλωσή του και σε άλλα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας, έχοντας δώσει μέχρι τώρα 350 χιλιάδες ευρώ από ίδια κονδύλια, τα οποία δεν καταβάλλονται για τους μισθούς των εργαζόμενων. Παράλληλα, στις κατηγορίες για τρομοκρατία στο χώρο εργασίας υπερασπίστηκε τη δήλωσή της σε εσωτερικό μέιλ ότι «όποιο κόμμα και να κυβερνήσει – από την άκρα Δεξιά μέχρι την άκρα Αριστερά ο φορέας ανεβαίνει συνεχώς και κερδίζει με δρασκελιές έδαφος στο αύριο που θα δημιουργηθεί». Τέλος, ανέφερε ότι η κινητοποίηση την εξυπηρετεί γιατί έτσι θα πιέσει το υπουργείο να δώσει… τα καθυστερούμενα κονδύλια. Η κινητοποίηση κατέληξε στην Επιθεώρηση Εργασίας, όπου έγινε καταγγελία, ενώ αντίστοιχη κίνηση θα γίνει και στο υπουργείο Υγείας.

Ο χώρος της ειδικής αγωγής δεν έχει ξεφύγει βεβαίως από τις νέες μορφές εργασιακής απορρύθμισης. Όπως καταγγέλλει η Αριστερή Πρωτοβουλία στην ειδική αγωγή «στη μνημονιακή πενταετία οι κρατικές επιχορηγήσεις στους φορείς ειδικής αγωγής έχουν μειωθεί δραματικά, με αποτέλεσμα να μετακυλίεται το κόστος στους γονείς με τη μορφή διδάκτρων. Παράλληλα, οι εργαζόμενοι μένουν απλήρωτοι για μήνες ή πιέζονται για μειώσεις μισθών και εντατικοποίηση της δουλειάς τους. Εδώ και χρόνια, καθώς οι υπάρχοντες φορείς δεν αρκούν, το κράτος δίνει σε ιδιώτες το δικαίωμα να δημιουργεί φορείς ειδικής αγωγής μέσω ΜΚΟ και ΝΠΙΔ. Αυτοί εκμεταλλεύονται εργαζόμενους, γονείς και παιδιά, ενώ οι υπηρεσίες που παρέχουν συχνά είναι αμφιβόλου ποιότητας. Παράλληλα, στην ειδική αγωγή και την ψυχική υγεία τεράστιο μέρος των υπηρεσιών παρέχεται από εργαζομένους που δουλεύουν “εθελοντικά” ή με ελάχιστο κόστος μέσω των voucher».

Αν δεν καταπολεμηθούν περιπτώσεις σαν και αυτή, είναι σίγουρο πως θα εξαπλωθούν. Αποτελούν «μεταρρυθμίσεις», άλλωστε…

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!