Κι άλλη λιποθυμία παιδιού σε σχολείο
Του Μάριου Διονέλλη
Σκηνές απόλυτης εξαθλίωσης διαδραματίζονται στην ελληνική κοινωνία του Μνημονίου και της τρόικας. Αν πριν από λίγα χρόνια οι λιποθυμίες μαθητών από πείνα φάνταζαν εικόνα βγαλμένη από την Κατοχή, σήμερα αποτελούν τη σκληρή πραγματικότητα με τα κρούσματα να αυξάνονται στην Αθήνα, στο Μεσολόγγι και πρόσφατα στο Ηράκλειο.
Η τελευταία καταγγελία αφορά μαθητή γυμνασίου, 13 ετών, που παρουσίασε συμπτώματα ασιτίας. Οι καθηγητές παρατήρησαν την αδυναμία του παιδιού, αλλά μέχρι να ειδοποιήσουν τους γονείς του αυτό είχε λιποθυμήσει μέσα στο χώρο του σχολείου, στο κέντρο του Ηρακλείου. Η μαρτυρία του παιδιού και της μητέρας του ότι είχαν να φάνε δύο μέρες συγκλονίζει. Όπως δήλωσε η ίδια είναι χωρισμένη και ζει με τα τέσσερα αγόρια της, προσπαθώντας να αντεπεξέλθει στις ανάγκες επιβίωσης με τον πενιχρό μισθό της, εργαζόμενη σε σουπερμάρκετ . Για περιστατικό που συγκλόνισε την ίδια, μετά από 31 χρόνια στην εκπαίδευση, έκανε λόγο η διευθύντρια του σχολείου όπου φοιτά ο μικρός μαθητής.
Και στην Αθήνα και στο Μεσολόγγι
Το περιστατικό του Ηρακλείου προστίθεται σε μια σειρά ανάλογων συμβάντων σε σχολεία της Αθήνας αλλά και στο Μεσολόγγι. Για κρούσματα λιποθυμίας μαθητών σε σχολεία του 6ου Διαμερίσματος της Αθήνας, είχε κάνει λόγο σε έγγραφό του στις αρχές Οκτωβρίου ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Αθηνών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Ακολούθησε η δημόσια καταγγελία του δημάρχου Μεσολογγίου, Παναγιώτη Κατσούλη, ότι στο σχολείο του γιου του τουλάχιστον δέκα παιδιά πηγαίνουν στο σχολείο έτοιμα να λιποθυμήσουν λόγω ασιτίας, γεγονός που έχει παρατηρηθεί από τους ίδιους στους δασκάλους του σχολείου.
Ούτε καν διάψευση…
Στις πρώτες καταγγελίες το υπουργείο Παιδείας επέλεξε να απαντήσει με μια διάψευση, κάνοντας τότε λόγο για «λαϊκίστικη προπαγάνδα» κάποιων που θέλουν να δημιουργήσουν εντυπώσεις με την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Η υπουργός, Α. Διαμαντοπούλου, ενημέρωνε τον Οκτώβριο πως από ελέγχους που έγιναν σε σχολεία δεν υπήρξε καμία αναφορά για λιποθυμικά επεισόδια μαθητών από ασιτία. Ωστόσο, στη συνέχεια ακολούθησαν οι καταγγελίες από το Μεσολόγγι και τώρα από το Ηράκλειο. Και σε αυτές τις περιπτώσεις το υπουργείο δεν μπήκε καν στον κόπο της διάψευσης…
Απάντηση από τα κάτω
Πολίτες και κοινωνικοί φορείς καλούνται πλέον να υποκαταστήσουν ένα κράτος που λειτουργεί μόνο ως φοροεισπρακτικός μηχανισμός, προς όφελος των δανειστών και των τραπεζών. Οι εκπαιδευτικοί στα σχολεία της Αθήνας καλούνται, ανά σχολικό συγκρότημα, να συγκροτήσουν πρωτοβουλίες αλληλεγγύης για τη στήριξη παιδιών και οικογενειών με σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Σε τουλάχιστον δύο δημοτικά σχολεία της Πετρούπολης σύλλογοι γονέων, με δικά τους έξοδα, προσφέρουν σάντουιτς σε παιδιά οικογενειών με σοβαρότατο οικονομικό πρόβλημα. Στο Ηράκλειο ο Σύλλογος Πολυτέκνων προσέτρεξε για βοήθεια της οικογένειας του παιδιού που λιποθύμησε και η Ομοσπονδία Γονέων του νομού ζητά συγκεκριμένες πιστώσεις μέσω των δήμων για την παροχή μικρών γευμάτων (σάντουιτς, γάλα, χυμός κ.λπ.) σε όλα τα παιδιά.
Χαρακτηριστική είναι η δράση που αναλαμβάνει το δίκτυο Give στην πόλη, με τη διοργάνωση εκστρατείας για τη συγκέντρωση γάλακτος για τα παιδιά της υποβαθμισμένης γειτονιάς των Καμινίων (η εκδήλωση θα γίνει στις 18/12) ενώ και η Αρχιεπισκοπή Κρήτης ανακοίνωσε διεύρυνση των συσσιτίων. Στο Μεσολόγγι, ο Δήμος, σε συνεργασία με φορείς της περιοχής δημιουργούν τράπεζα τροφίμων στα σχολεία, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στα παιδιά απόρων οικογενειών να έχουν μια στοιχειώδη σίτιση κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο σχολικό χώρο.
Οι εικόνες Κατοχής στην Ελλάδα, δυστυχώς, ξανάρχονται. Όχι ως σχήμα λόγου, αλλά ως σκληρή πραγματικότητα που δεν χωράει πλέον καμία επίσημη διάψευση…