Αρχική στήλες Εδώ είναι Βαλκάνια Εδώ είναι Βαλκάνια (9/9/2023)

Εδώ είναι Βαλκάνια (9/9/2023)

Του Γιώργου Κυριακού

► Η Αλβανία αναλαμβάνει την ηγεσία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και παράλληλα εξασφαλίζει 111.000.000 ευρώ από τη Διεθνή Τράπεζα για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη. Έλεος, μην την τιμωράτε άλλο!

► «Αποκαταστάθηκε» το όνομα του Κιαζίμ Μουλέτι, δοσίλογου νομάρχη Τιράνων επί ιταλικής και γερμανικής κατοχής, συνυπεύθυνου για τον απαγχονισμό αντιστασιακών λίγο πιο πέρα από την κατοικία του. Τόσο καλά.

► Έρευνα στο Κόσοβο αναφέρει ότι, σε σύνολο 1.200.000 κατοίκων σε ηλικία εργασίας, 400.000 εργάζονται, 60.000 είναι άνεργοι και πάνω από 730.000 ούτε εργάζονται ούτε είναι καταγεγραμμένοι ως άνεργοι. Θαύμα, θαύμα!

► Ο Σερβοβόσνιος ηγέτης Ντόντικ διώκεται για… ασέβεια προς τον Γερμανό Ύπατο Αρμοστή. Ανήκουστο κ. Ύπατε! Δώστε εντολή να τον βομβαρδίσει πάραυτα η Λουφτβάφε.

► Στα αγγλικά και με χρηματοδότηση του Υπουργείου Πολιτισμού των Σκοπίων εκδόθηκε το βιβλίο του ιστορικού Άρμπεν Λάλα που περίπου λέει ότι οι θεοί του Ολύμπου ήταν Αλβανοί. Μα δεν ήταν… Μακεδόνες;

► Τα Σκόπια κατηγορούν τη Βουλγαρία ότι προβαίνει σε «γενοκτονικές και εθνοκτονικές πολιτικές», επιχειρώντας να σβήσει κάθε «μακεδονικό» ίχνος.

► Αφορμή ήταν η αντίδραση της Σόφιας στην πρόταση θεσμοθέτησης «Μήνα Μακεδονικής(!) Κληρονομιάς στις ΗΠΑ», και η σφοδρή καταδίκη ψηφίσματος της Μπούντεσταγκ για τη «μακεδονική» γλώσσα και ταυτότητα.

► Η ελληνική κυβέρνηση, πάντως, περί άλλων τυρβάζει. Άλλωστε τι είμαστε εμείς για να κράξουμε Αμερικάνους και Γερμανούς; Βούλγαροι;

► Κι εκεί που οι Βούλγαροι θα έκλειναν τις εγκαταστάσεις της ρωσικής Lukoil, τώρα προσπαθούν να την πείσουν να τις πουλήσει σε επενδυτή της «σωστής πλευράς της Ιστορίας». Σε κάθε περίπτωση, η Βουλγαρία κατ’ εξαίρεση θα παίρνει πετρέλαιο από τη Ρωσία μέχρι και το 2024. Ενώ η Ελλάδα, κυρία!

► Στο Μαυροβούνιο διερευνάται πώς χάθηκαν κονδύλια 50.000.000 ευρώ που προορίζονταν για τη γεωργική ανάπτυξη. Ε, όλο και σε κάποιες τσέπες θα φυτεύτηκαν.

► Το Μαυροβούνιο αρνήθηκε να εκδώσει στη Ρωσία πρώην αξιωματικό της Ρωσικής Ασφάλειας που κατηγορείται για διαφθορά.

► Η Σερβία ανακαλεί τις άδειες παραμονής Ρώσων αντιπουτινικών. Μία σου και μία μου.

► Το 66% των Σέρβων πιστεύει ότι η Δύση είναι υπεύθυνη για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Πολύ προκατειλημμένοι αυτοί οι άνθρωποι…

► «Ελπίζουμε ότι δεν θα περάσει από το μυαλό κανενός να επιτεθεί σε αυτό που χτίσαμε και πληρώσαμε», τόνισε ο Σέρβος πρόεδρος Βούτσιτς με αφορμή τις ουκρανικές απειλές εναντίον του αγωγού TurkStream (που μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο). Ο δε Ούγγρος πρωθυπουργός Όρμπαν δήλωσε ότι μια επίθεση στον TurkStream θα είναι αιτία πολέμου. Κάτι ξέρουν αυτοί οι δύο…

Σχόλια

Exit mobile version