Αρχική στήλες Εδώ είναι Βαλκάνια Εδώ είναι Βαλκάνια (9/7/2022)

Εδώ είναι Βαλκάνια (9/7/2022)

Επιμέλεια: Γιώργος Κυριακού

► Οι Σερβοβόσνιοι και η Σερβία συμφώνησαν στην κατασκευή υδροηλεκτρικών σταθμών παρά την αντίθεση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης της Βοσνίας. Επίσης, ο Ούγγρος πρόεδρος Όρμπαν διέθεσε 100.000.000 ευρώ για μικρές επιχειρήσεις στους Σερβοβόσνιους. Άλλος για του Ντέιτον τη συμφωνία…

► «Αυξάνουμε την υποστήριξη προς τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη» δήλωσε ο Μπόρις Τζόνσον για την αποστολή ειδικών στρατιωτικών. Κι αυτός για του Ντέιτον (από τη σωστή πλευρά της Ιστορίας, όμως). Κρίμα που τον παραίτησαν, θα είχαμε πρόοδο.

► Από το Σοσιαλιστικό Κόμμα δήλωσαν ότι αν φύγει ο Πέτκοφ –τον οποίο κατηγορούν για την απέλαση 70 Ρώσων διπλωματών– θα συνεργαστούν με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης (λες κι είναι καλύτερος). Ο Τριφόνοφ, που ξεσπάθωνε ενάντια στη διαφθορά, συνεργάζεται πλέον με τον αρχιδιεφθαρμένο Μπορίσοφ. Και ο Κοβατσέφσκι υποστηρίζει πλέον τη γαλλική πρόταση ως «σταθερή βάση και ευκαιρία». Αυτός ο Μπορίσοφ ίδρυσε σχολή κυβιστήσεων!

► Η Ε.Ε. ενέκρινε 11 δισεκατομμύρια ευρώ για πράσινη και ψηφιακή ανάπτυξη, έργα και άλλα πολλά στη Βουλγαρία. Ε ρε γλέντια μετά την κυβίστηση!

► Ο Ζάεφ δήλωσε για την πολιτική κρίση λόγω των αντιδράσεων της αντιπολίτευσης: «Οι κυβερνήσεις αλλάζουν, η συμφωνία θα μείνει. Προώθησα τη Συμφωνία των Πρεσπών με τον Αλέξη Τσίπρα όταν το 78% των πολιτών της χώρας μου ήταν εναντίον». Άνοιξε η σχολή δημοκρατίας στα Βαλκάνια.

► Διπλωμάτης του Κοσόβου δήλωσε ότι η Ελλάδα θα αναγνωρίσει το Κόσοβο. Το κοινό αφεντικό του το σφύριξε νωρίτερα;

► Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε ψήφισμα που θα αποσταλεί στο Κόσοβο και στη Σερβία για να το υπογράψουν. Χωρίς βόμβες αυτή τη φορά.

► Ο περήφανος Σέρβος πρόεδρος Βούτσιτς δήλωσε ότι δεν θα εξετάσει καν το ψήφισμα.  Αλλά ετοιμάζεται να εκδώσει (περήφανα πάντα) τον Κούρδο αγωνιστή Πίρογλου στο καθεστώς Ερντογάν.

► Οι υπεύθυνοι της ρουμανικής κρατικής εταιρίας πυρηνικής ενέργειας δήλωσαν ότι οι μικροί αρθρωτοί αντιδραστήρες SMR, κατασκευής ΗΠΑ, δεν αποτελούν κίνδυνο για το περιβάλλον. Πράσινη η Ρουμανία.

► «Μου λείπει» δήλωσε ο Αλβανός πρωθυπουργός Ράμα για τον κρατούμενο για εγκλήματα πολέμου, αρχηγό του UCK, Χακίμ Θάτσι. Ευχόμαστε να του λείπει για πολύ καιρό.

► Μειώνονται δραματικά οι καταθέσεις των πολιτών σε τράπεζες, σύμφωνα με την Τράπεζα της Αλβανίας. Ουδείς λόγος ανησυχίας: έρχονται άλλες, απ’ το νέο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για «νομιμοποίηση χρημάτων από το εξωτερικό».

► Για τη νόμιμη καλλιέργεια κάνναβης, σύμφωνα με νομοσχέδιο της αλβανικής κυβέρνησης, απαιτείται αρχικό κεφάλαιο 84.000.000 ευρώ(!) και πρόσληψη 15 υπαλλήλων. Πάνω-κάτω όπως παλιά, αλλά με ΑΦΜ.

Σχόλια

Exit mobile version