Αρχική στήλες Εδώ είναι Βαλκάνια Εδώ είναι Βαλκάνια (30/7/2022)

Εδώ είναι Βαλκάνια (30/7/2022)

Επιμέλεια: Γιώργος Κυριακού

► Λένε, λένε, για αύξηση της μεταφορικής ικανότητας του ΤΑΡ, για κόμβο των Βαλκανίων που θα μετατραπεί η Ελλάδα, και ούτω καθεξής. Ποιος θα το αγοράζει δεν λένε.

► Το δεύτερο ηλεκτρικό hypercar της παρουσίασε η Βουλγαρία. Οι τιμές του πρώτου ξεκινούν από τα… 1.800.000 ευρώ. Του δεύτερου κυμαίνονται μεταξύ 3 και 4,5 εκατομμυρίων ευρώ. Χωρίς όνειρα δεν βγαίνει ο χειμώνας.

► «Πουλάμε όπλα για να έχουμε υψηλότερους μισθούς και συντάξεις, και θα συνεχίσουμε να πουλάμε σε οποιονδήποτε», ανέφερε ο Σέρβος πρόεδρος Βούτσιτς, καλωσορίζοντας τον πρόεδρο της Αιγύπτου αλ-Σίσι. Τίμιοι πλην πτωχοί.

► Οι διαδηλωτές στο Νόβι Σαντ κινητοποιήθηκαν εναντίον του νέου πολεοδομικού σχεδίου, που προβλέπει οικοδόμηση μεγαθηρίων στις όχθες του Δούναβη και θα μειώσει τους ελεύθερους χώρους. Ναι, αλλά έρχονται χρήματα, που θα έλεγε κι ο δημοκρατικός κ. Βούτσιτς.

► Ο πρώην πρόεδρος της Φινλανδίας Αχτισάαρι (τον θυμάστε;) εξήρε ως καλό υπόδειγμα τη συμφωνία των Πρεσπών για την άρση του βέτο, εξηγώντας ότι το διάστημα του ελληνικού βέτο (1991-2018) ήταν μεγαλύτερο από του βουλγαρικού (2019-2022). Πάντα πρωτοπόροι οι Έλληνες πολιτικοί.

► «Εναρμόνιση σχολικών βιβλίων, επιγραφών σε ιστορικά μνημεία, χρονολογικών πινάκων σε μουσεία και σε άλλα εκπαιδευτικά και πολιτιστικά ιδρύματα». Αυτά πρέπει να πράξουν τα Σκόπια για να ενταχθούν στας Ευρώπας. Μακρύς ο δρόμος…

► Κυβερνοεπίθεση πραγματοποιούνταν επί 5 μέρες στο σύστημα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης της Αλβανίας, παρά την ακριβοπληρωμένη σύμβαση με αμερικανική εταιρία. Η επίθεση συνδέεται με την εδώ και χρόνια «φιλοξενία» 5.000 φιλοαμερικανών Ιρανών σε στρατόπεδο στο Δυρράχιο. Όποιον ανακατεύεται με τα πίτουρα…

► Οι ευρωαναλυτές εξηγούν ότι μετά την ένταξη της Αλβανίας και των Σκοπίων στην Ε.Ε. θα σταματήσει η μετανάστευση. Ανέκδοτα νέας κοπής.

► Δημοσκόπηση αυστριακής εφημερίδας έδειξε ότι οι πολίτες της χώρας αντιτίθενται στην ένταξη των Σκοπίων κατά 80% και της Αλβανίας κατά 86%. Ντροπή!

► Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία προκάλεσε ένταση μεταξύ της κυβέρνησης της Μολδαβίας και της Αυτόνομης Γκαγκαουζίας, τουρκόφωνης χριστιανορθόδοξης κοινότητας μέσα στη Μολδαβία, που αριθμεί περίπου 150.000 άτομα. Να τους προσέχετε τους Γκαγκαούζους!

► Με πανηγυρική έπαρση των σημαιών των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της φιλοξενούσας Βουλγαρίας ξεκίνησε πολυήμερη κοινή στρατιωτική άσκηση των τριών χωρών με στόχο την «ενίσχυση του αποτρεπτικού αμυντικού δυναμικού της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ». Έπιασαν τόπο οι κωλοτούμπες…

► Αντί να ξετυλίγεται, μπλέκει κι άλλο το κουβάρι της υπόθεσης του ουκρανικού Αντόνοφ που έπεσε έξω από την Καβάλα ενώ μετέφερε στρατιωτικό υλικό σερβικής παραγωγής στο… Μπαγκλαντές. Τώρα μαθαίνουμε ότι για την αγορά είχε μεσολαβήσει μια βοσνιακή επιχείρηση, η οποία με τη σειρά της είναι θυγατρική μιας πολωνικής εταιρίας όπλων. Άντε να δούμε, πόσες ακόμη χώρες εμπλέκονται στην «καθ’ όλα νόμιμη συναλλαγή»…

Σχόλια

Exit mobile version