Αρχική στήλες Εδώ είναι Βαλκάνια Εδώ είναι Βαλκάνια (16/12/2023)

Εδώ είναι Βαλκάνια (16/12/2023)

Του Γιώργου Κυριακού

► Τα ευρω-λόμπι λένε ότι για την ένταξη της Ουκρανίας και της Μολδαβίας «χρειάζεται ομοφωνία» αλλά «το προσχέδιο αλλάζει δυο-τρεις φορές την ημέρα». Μεροκάματο Βρυξελλών…

► O Λεφτέρ Κόκα, πρώην υπουργός Περιβάλλοντος της κυβέρνησης Ράμα, δήλωσε ότι φταίει η… αντιπολίτευση που είναι στη φυλακή αφότου το Δημόσιο πλήρωσε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για ανύπαρκτες εγκαταστάσεις αποτέφρωσης απορριμμάτων. Μεροκάματο της φυλακής…

► Ο Κοσοβάρος πρωθυπουργός Κούρτι πήγε στο συνέδριο των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών και υπογράμμισε ότι «ως σοσιαλδημοκράτες προάγουμε τη δικαιοσύνη, την πρόοδο και την ευημερία». Μεροκάματο να ’ναι κι ό,τι να ’ναι.

► Ιταλοαλβανική ενεργειακή σύνδεση ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ συμφωνήθηκε, με πιθανή συμμετοχή και των Εμιράτων. Πάντως ακόμα αναζητείται ο Άραβας μεγιστάνας που το 2021 υποσχέθηκε 2 δισεκατομμύρια δολάρια για το τουριστικό λιμάνι Δυρραχίου.

► Οι εξαγωγές των αλβανικών βιομηχανιών μειώνονται, οι ξένες επενδύσεις αυξάνονται. Ο αλβανικός πληθυσμός μειώνεται, η μετανάστευση αυξάνεται. Μ’ έναν καλό λογιστή, όλα βολεύονται.

► Η Αλβανία, που διέλυσε την εγχώρια πετρελαιοπαραγωγή στο Μπαλς, έχει την 5η ακριβότερη τιμή πετρελαίου παγκοσμίως. Επιτυχία εφάμιλλη της ελληνικής!

► «Ειδικότερα η Βοσνία, είναι σημαντικός εταίρος» δήλωσε η Αυστριακή υπουργός Άμυνας Τάνερ, ενδιαφερόμενη για επιτάχυνση της ένταξής της στην Ε.Ε. Ξεχνιούνται οι κατακτήσεις;

► Οι Ρουμάνοι ξόδεψαν 2,4 δισεκατομμύρια ευρώ πέρυσι σε διαδικτυακά αθλητικά στοιχήματα! Αθλητικογράφοι που διαφώνησαν με τις σχετικές διαφημίσεις απολύθηκαν μαζικά από τον ελβετικό κολοσσό Ringier.

► Ασχολίαστο: τα τελευταία 15 χρόνια 120.000 «Μακεδόνες» των Σκοπίων και 3.000 «Μακεδόνες» της Αλβανίας ζήτησαν και έλαβαν βουλγαρικά διαβατήρια. Ευτυχώς που πέθανε ο Μεγαλέξαντρος, θα στενοχωριόταν.

► Η Βουλγαρία θα δώσει στην Ουκρανία 100 τεθωρακισμένα, φορητά αντιαεροπορικά συστήματα και πυραύλους. Θα παραχωρήσει τον εναέριο χώρο της για την εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων. Και θα επιτρέψει σε Ουκρανούς στρατιώτες να εκπαιδεύονται σε βουλγαρικό έδαφος.

► Από πού θα αποζημιωθεί για την ευγενική συνεισφορά της στη «σωστή πλευρά»; Από το… Ευρωπαϊκό Μέσο για την Ειρήνη (ναι, αυτός είναι τίτλος του ευρωπαϊκού μηχανισμού χρηματοδότησης του πολέμου στην Ουκρανία!).

► Ενώ όλα δείχνουν ότι οι Αμερικανοί έχουν αρχίσει να τα «μασάνε» για τον πόλεμο στην Ουκρανία, οι Βαλκάνιοι Ραν Ταν Πλαν θα το μάθουν στο τέλος, όπως συμβαίνει στα Λούκι Λουκ.

► Ελληνικός λόχος δύναμης 100 ανδρών θα αποσταλεί στη Βοσνία. Όλα τα ’χε η Μαριωρή, ο λόχος στη Βοσνία της έλειπε.

Σχόλια

Exit mobile version