Αρχική στήλες Εδώ είναι Βαλκάνια Εδώ είναι Βαλκάνια (9/12/2023)

Εδώ είναι Βαλκάνια (9/12/2023)

Του Γιώργου Κυριακού

► Η σωστή πλευρά της Ιστορίας επελαύνει: Τα βουλγαρικά (αμερικανικά) οπλικά συστήματα θα ενταχθούν στο «Ολοκληρωμένο Σύστημα Αεράμυνας του ΝΑΤΟ» για την Ευρώπη. Υπάρχει όμως και η… λάθος πλευρά: ο Βούλγαρος πρόεδρος άσκησε βέτο στη δωρεάν παράδοση τεθωρακισμένων στην Ουκρανία διότι, όπως δήλωσε, χρειάζονται για τη φύλαξη των συνόρων της χώρας. Σε κάτι άλλους πες τα!

► Η Επιτροπή της Σύμβασης της Βέρνης κάλεσε την Αλβανία να σταματήσει την κατασκευή του αεροδρομίου της Αυλώνας στην προστατευόμενη περιοχή του δέλτα του Αώου-Viosa. Κατόπιν αυτού, τον Αλβανό πρωθυπουργό Ράμα, που έχει διαφημιστεί (και) ως σωτήρας του περιβάλλοντος, δεν τον πιάνει ύπνος…

► Με 1 (ολογράφως: ένα) ευρώ, ιδιώτες «επενδυτές» εξασφάλισαν 20ετή μίσθωση σε παραθαλάσσια έκταση στον Αυλώνα για την ανέγερση 663 διαμερισμάτων και 2 ξενοδοχείων. Άλλοι «επενδυτές» έχτισαν ήδη 3 έργα με το ίδιο πρόγραμμα μίσθωσης, έναντι 1 ευρώ. Τουτέστιν, η μετανάστευση και η φτώχεια μπορεί να διογκώνονται στην Αλβανία, αλλά οι δουλειές της ελίτ πάνε πρίμα. Ή μήπως ακριβώς επειδή οι δουλειές της ελίτ πάνε πρίμα διογκώνονται η ανεργία και η μετανάστευση;

► Στην Παγκόσμια Διάσκεψη για το Κλίμα, που διεξήχθη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ο Αλβανός πρωθυπουργός δήλωσε: «Μακάρι να είχαμε περισσότερα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στην κοινότητά μας»! Ο δε Σέρβος πρόεδρος Βούτσιτς, μιλώντας κι αυτός για τα Εμιράτα, είπε: «Είμαστε μικρή χώρα, αλλά εκτιμούμε τους μεγάλους φίλους μας». Πρόσω ολοταχώς για τα Ηνωμένα… Βαλκανικά Εμιράτα;

► Διαστάσεις διεθνούς σκανδάλου έχει λάβει το γεγονός ότι τα ρωσικής κατασκευής ελικόπτερα Mi35, τα οποία πούλησε η Κύπρος στη «ρωσόφιλη» Σερβία, μεταφέρθηκαν σε σερβική αεροπορική βάση με ουκρανικό μεταγωγικό αεροσκάφος. Και γιατί όχι; Οι μπίζνες είναι μπίζνες!

► Πρόωρες βουλευτικές εκλογές στη Σερβία την επόμενη Κυριακή, 17/12. Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, το κόμμα του Σέρβου προέδρου Βούτσιτς σημειώνει απώλειες αλλά διατηρεί την πρωτιά (±40%). Πολύ πιο πίσω (±26%) ο οκτακομματικός συνασπισμός της αντιπολίτευσης. Περίπου 9% δίνεται στο Σοσιαλιστικό Κόμμα, και συνολικά 12% σε τρία συντηρητικά-εθνικιστικά κόμματα. Το υπόλοιπο 13% δεν δηλώνει προτίμηση.

► Η Μολδαβία ενέκρινε νόμο βάσει του οποίου οι δημοσιογράφοι κινδυνεύουν να διωχθούν ως παραβάτες της νομοθεσίας για την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, όταν επικρίνουν αποφάσεις κυβερνητικών στελεχών! Μετά τους «ρωσόφιλους», που ήδη φιμώθηκαν, παίρνουν σειρά κι οι υπόλοιποι «άτακτοι»…

► Οι Κροάτες, ένα χρόνο μετά την είσοδό τους στη ζώνη του ευρώ, τη θεωρούν υπεύθυνη για την άνοδο των τιμών. Άντε καλέ, αποκλείεται!

 

Σχόλια

Exit mobile version