Αρχική στήλες Εδώ είναι Βαλκάνια Εδώ είναι Βαλκάνια (11/11/2023)

Εδώ είναι Βαλκάνια (11/11/2023)

Του Γιώργου Κυριακού

► «Συμπεριφέρεται σαν μέλος της Ε.Ε.», δήλωσε η Μελόνι για την Αλβανία, μετά το deal της δημιουργίας στρατοπέδου για μετανάστες σε αλβανικό έδαφος, που θα ελέγχεται όμως από την Ιταλία. Μα το Θεό, έχει δίκιο η γυναίκα. Θα μπορούσαμε βέβαια και να λέμε «η Ε.Ε. συμπεριφέρεται σαν Αλβανία», το ίδιο κάνει.

► Συνάντηση του Ισλάμ Βαλκανίων πραγματοποιήθηκε στην Τουρκία. «Ας γράψουμε ξανά μαζί ιστορία» ήταν το σύνθημα του οικοδεσπότη. Γκέγκε;

► Ο υπουργός Άμυνας Σκοπίων συναντήθηκε με τουρκική εταιρεία όπλων για να ανεβάσει τις «μαχητικές ικανότητες» της χώρας του. Πάει για… Γαυγάμηλα;

► Σκόπια και ΗΠΑ υπέγραψαν μνημόνιο για την ανάπτυξη Στρατηγικής Εθνικής Ασφάλειας. Άλλο ένα αστεράκι στην αστερόεσσα;

► Προκήρυξη εκλογών στη Σερβία, και η παραίτηση του διευθυντή των μυστικών υπηρεσιών ήταν καταλύτης: «ΗΠΑ και Ε.Ε. θέλουν το κεφάλι μου… η παραίτησή μου θα επιβραδύνει νέες απαιτήσεις και εκβιασμούς», είπε!

► «Η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία έχει το μεγαλύτερο μέρος της γης στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια, γι’ αυτό δεν θέλουν την παρουσία της εκεί» δήλωσε ο Ειρηναίος, Σέρβος επίσκοπος Ανατολικής Αμερικής.

► Η συμφωνία με την Κίνα για ελεύθερο εμπόριο δεν θα ισχύει μετά την ένταξη της Σερβίας στην Ε.Ε., δήλωσε εκπρόσωπός της. Λέγε ψηλά κι αγνάντευε.

► Η Ε.Ε. συμφώνησε με τον νέο φόρο της Βουλγαρίας στο ρωσικό αέριο. Δεν συμφωνούν Αυστρία, Ουγγαρία, Σερβία και Σκόπια. Η Ελλάδα; Ο πιο καλόοος ο μαθητήηης…

► «Ο στόχος μας είναι να κάνουμε το Μαυροβούνιο Ελβετία των Βαλκανίων, Σιγκαπούρη της Ευρώπης», δήλωσε ο νέος πρωθυπουργός. Πολύ καλός δήμαρχος!

► Από τη Βουλγαρία και την Κύπρο (η Ρωσία κατήγγειλε ξυλοδαρμό) απελάθηκαν ανταποκριτές ρωσικής εφημερίδας. Καλά πάμε.

► Η Hellenic Energy παρακολουθεί τις εξελίξεις για την πώληση της πετρελαϊκής Lukoil στη Βουλγαρία, δήλωσε ο διευθύνων, αλλά έχουμε θέμα με το αποτύπωμα, δήλωσε. Είμαστε και οικολόγοι πανάθεμά μας…

► Δημοτικές εκλογές στη Βουλγαρία και στη Μολδαβία. Ωστόσο τόσο στη Σόφια όσο και στο Κισινάου οι υποψήφιοι δεν συγκρούονται «αυτοδιοικητικά», αλλά με βάση τη φιλοδυτική ή τη φιλορωσική προσέγγιση.

► Όλα τα λεφτά το χαμόγελο της Μπακογιάννη (εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου) στη συνάντησή της με τον Κούρτι για την αναγνώριση του Κοσόβου.

► Εξύμνηση του UCK και της Μεγάλης Αλβανίας από οπαδούς στο γήπεδο, και στα εγκαίνια του μουσείου UCK(!) στο Κουμάνοβο Σκοπίων από τον ηγέτη του κόμματος της αλβανικής μειονότητας DUI. Τα προβλήματα δεν είναι μόνο με τη Βουλγαρία.

Σχόλια

Exit mobile version