Αρχική πολιτική editorial Συνταγές απ’ το συρτάρι -Το editorial του Δρόμου που κυκλοφορεί

Συνταγές απ’ το συρτάρι -Το editorial του Δρόμου που κυκλοφορεί

Όσο περνά ο καιρός τόσο η κυβέρνηση σύρεται στις «κλασικές» συνταγές του παρελθόντος, για να διαχειριστεί τις κινητοποιήσεις και την κοινωνική δυσαρέσκεια. Τις τελευταίες μέρες οι γνωστές διαιρετικές πολιτικές έρχονται στο προσκήνιο, ενώ στην ημερήσια διάταξη πλέον βρίσκονται η καλλιέργεια εντυπώσεων και η επένδυση σε κοινωνικούς αυτοματισμούς. Συνταγές γνωστές και πολυχρησιμοποιημένες, σχεδόν υποχρεωτικές για κυβερνήσεις εντολοδόχους των δανειστών.

Και τι δεν έχει ακουστεί για τους αγρότες. Απ’ το εύκολο περί «ακροδεξιών στοιχείων» μέχρι και δήθεν αποκαλύψεις για το πόσο φοροδιαφεύγουν ή πόσο μικρότερα είναι τα επιπλέον ποσά που θα κληθούν να πληρώσουν. Λένε τα κυβερνητικά φερέφωνα ότι οι αγρότες παίρνουν επιδοτήσεις που είναι αφορολόγητες. Στους πολίτες που δεν γνωρίζουν μένει η εντύπωση πως κάθε αγρότης μπορεί να κάθεται και να «βρέχει» επιδοτήσεις. Η αλήθεια είναι πως αυτό αφορά ένα πολύ μικρό κομμάτι των αγροτών το οποίο ανέκαθεν είχε προνομιακή μεταχείριση από το πολιτικό σύστημα. Για την πλειοψηφία τι ισχύει; Το 60% των αγροτών και κτηνοτρόφων παίρνει ενισχύσεις μικρότερες των 2.000 ευρώ και το 80% μικρότερες των 5.000 ευρώ!

Επίσης, όταν οι αγρότες θέτουν το ζήτημα της φορολόγησης με βάση τα τεκμήρια, η απάντηση του αν. υπ. Οικονομικών είναι ότι είναι παραπλανημένοι. Η αλήθεια, όμως, είναι ότι οι αγρότες φορολογούνται και με τεκμήρια (ΓΓΔΕ, ΠΟΛ.1116/10.6.2015).

Δεν αλλάζει τίποτα στο φορολογικό των αγροτών, ισχυρίζονται. Εδώ πρόκειται για πραγματικό εμπαιγμό. «Δεν υπάρχει φορολογικό νομοσχέδιο» επαναλαμβάνει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών. Και στη συνέχεια προσθέτει: «Θυμίζω το νόμο 4336, τη συμφωνία του Αυγούστου, η οποία -ορισμένοι το ξεχνούν- ψηφίστηκε από 221 βουλευτές και αυτή πάμε να υλοποιήσουμε τώρα»! Είναι προκλητικό να συσκοτίζεται η κατάσταση με βάση το ότι δεν έρχεται τώρα κάποια φορολογική ρύθμιση και την ίδια στιγμή να δηλώνεται ότι θα τηρηθεί στο ακέραιο η δέσμευση του 3ου Μνημονίου.

Η επιβάρυνση για τους αγρότες είναι μόνο 14,5 ευρώ το μήνα, δήλωσε ο πρωθυπουργός στην προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή. Πρόκειται για επιτομή της λαθροχειρίας. Ο πρωθυπουργός, όπως και ο υπ. Εργασίας κ. Κατρούγκαλος, χρησιμοποιούν επιλεκτικά το 2017 που είναι το πρώτο έτος μετάβασης στο νέο σύστημα υπολογισμού των εισφορών, οπότε και ξεκινάει με τον χαμηλότερο συντελεστή (14% για κύρια σύνταξη). Αποκρύβουν ότι οι αγρότες ήδη για το β’ εξάμηνο του 2015 και για το 2016 θα πληρώσουν εισφορές για κύρια σύνταξη αυξημένες κατά 43%. Αποκρύβουν, επίσης, το πού θα φτάσουν οι εισφορές το 2019, όταν θα υπολογίζονται στο 27% του εισοδήματος με την κατώτερη εισφορά να είναι 1.544 ευρώ.

Εμπαιγμός, ψέματα, χειρισμοί. Και όλα αυτά, την ώρα που τα χιλιάδες υψωμένα χέρια για μια σακούλα δωρεάν πορτοκάλια στη Λαϊκή Αγορά του Κολωνού δεν αφήνουν περιθώρια για παρερμηνείες.

Οι χτεσινές, πάντως, συναντήσεις στο Μαξίμου με τους ξένους επενδυτές πήγαν πολύ καλά…

Σχόλια

Exit mobile version