Μετά από πολύμηνη αναμονή και πλήθος διαρροών από την πλευρά του Υπουργείου Παιδείας, η ηγεσία του παρουσίασε την Πέμπτη 26/5 ένα «σχέδιο νόμου» για την Τριτοβάθμια εκπαίδευση, στο οποίο περιλαμβάνονται και αλλαγές στον τρόπο διοίκησης των πανεπιστημίων.

Μέχρι στιγμής τα πανεπιστήμια δεν έχουν λάβει κανένα ολοκληρωμένο κείμενο νομοσχεδίου, γεγονός που αποδεικνύει τον ελάχιστο σεβασμό της ηγεσίας του Υπουργείου τόσο στο διάλογο όσο και στη γνώμη της πανεπιστημιακής κοινότητας. Η όποια συζήτηση μέχρι στιγμής διεξάγεται επί ενός προχειρογραμμένου power point.

Παρ’ όλα αυτά, οι προθέσεις του Υπουργείου έγιναν σαφείς: επαναφορά του πλήρως αποτυχημένου θεσμού των Συμβουλίων Διοίκησης, εκλογή του Πρύτανη από αυτό το Συμβούλιο, διορισμός των αντιπρυτάνεων από τον Πρύτανη, ορισμός Εκτελεστικού διευθυντή (μάνατζερ), υποβάθμιση έως εξαέρωση της Συγκλήτου.

Με τον προτεινόμενο τρόπο εκλογής τα έξι εσωτερικά μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης θα επιλέγουν τα πέντε εξωτερικά, καθώς επίσης και τον Πρύτανη. Και αυτό ανεξάρτητα του μεγέθους ενός Ιδρύματος και των Σχολών που περιλαμβάνει. Το μόνο «σχέδιο» του Υπουργείου είναι η δημιουργία lobbies, αντιμαχόμενων μερίδων πανεπιστημιακών και εξαρτήσεων όλων των ειδών.

Το μόνο «σχέδιο» του Υπουργείου είναι η δημιουργία lobbies, αντιμαχόμενων μερίδων πανεπιστημιακών και εξαρτήσεων όλων των ειδών

Οι ρυθμίσεις αυτές επιδιώκουν να αντικαταστήσουν τις δημοκρατικές διαδικασίες που αρμόζουν σε ένα ακαδημαϊκό δημόσιο Ίδρυμα με τις ολιγομελείς αυταρχικές δομές διοίκησης μιας επιχείρησης. Οι ρυθμίσεις αυτές προσβάλλουν την ιστορία του ελληνικού πανεπιστημίου, την πρόοδο και την ανάπτυξη που εμφάνισε στους σχεδόν δύο αιώνες της ύπαρξής του.

Επιπλέον, στο υπό διαμόρφωση σχέδιο νόμου αναγγέλλεται η υποβάθμιση του ρόλου του ΔΟΑΤΑΠ και η διευκόλυνση στην αναγνώριση των τίτλων των κολλεγίων, η πλήρης ιδιωτικοποίηση των μεταπτυχιακών σπουδών μέσω της απελευθέρωσης των διδάκτρων, η κατάργηση των φοιτητικών παρατάξεων (υπό καμία έννοια αρμοδιότητα του Υπουργείου).

Καλούμε την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να μην προχωρήσει στην ολοκλήρωση και την κατάθεση του νομοσχεδίου, γιατί θα βρει απέναντί της το σύνολο της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Καλούμε τους συναδέλφους να υπερασπιστούν το δημόσιο ακαδημαϊκό πανεπιστήμιο και να μετάσχουν στις κινητοποιήσεις που θα οργανωθούν. Αυτός ο αγώνας δεν αφορά κάποια επιμέρους ρύθμιση, αφορά το μέλλον της νέας γενιάς, το μέλλον της επιστήμης, το μέλλον της χώρας.

Είμαστε βέβαιοι ότι το σύνολο των συναδέλφων θα συστρατευθεί σε αυτόν τον αγώνα! Η θητεία όλων μας στο πανεπιστήμιο είναι χρονικά προσδιορισμένη, ενώ η θητεία των υπουργών είναι εξαιρετικά μικρή.

Έχουμε, όμως, το καθήκον να προστατεύσουμε το ελληνικό πανεπιστήμιο και το μέλλον της νέας γενιάς!

Η δημοκρατία ποτέ δεν υπήρξε πρόβλημα. Υπήρξε πάντοτε η λύση!

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!