Αρχική πολιτική Δολοφονία Φραγκούλη: Συγκάλυψη και καταστολή

Δολοφονία Φραγκούλη: Συγκάλυψη και καταστολή

Ο θάνατος του 16χρονου Κώστα Φραγκούλη ανακοινώθηκε εννέα μέρες έπειτα από τον πυροβολισμό του στο κεφάλι, από αστυνομικό, μέλος της ομάδας ΔΙΑΣ, κατά τη διάρκεια καταδίωξης γιατί ο νεαρός έφυγε από ένα πρατήριο καυσίμων χωρίς να πληρώσει αντίτιμο βενζίνης αξίας 20 ευρώ. Η κηδεία του νεαρού συνοδεύτηκε από μεγάλη πομπή εκατοντάδων ανθρώπων, σε ιδιαίτερα βαρύ κλίμα με την οικογένεια του αλλά και τους εκπροσώπους των Ρομά να ζητούν απονομή δικαιοσύνης για τη δολοφονία του από την ΕΛΑΣ. Το περιστατικό που συνέβη την παραμονή της επετείου της δολοφονίας του Α. Γρηγορόπουλου και μόλις ένα χρόνο μετά την υπόθεση του –επίσης Ρομά– 18χρονου Ν. Σαμπάνη. έφερε στα μυαλά όλων διάφορες αναμνήσεις και συσχετίσεις, με πολλούς να κάνουν λόγο για τον συστημικό ρατσισμό που υφίστανται οι Ρομά στη χώρα μας εδώ και δεκαετίες.

Ψέματα και μυστικά

Είναι αλήθεια πως οι συνθήκες ζωής, ο κοινωνικός και ο συστημικός ρατσισμός και οι πολιτικές γκετοποίησης, παίζουν ανασταλτικό ρόλο στην κοινωνική ένταξη των Ρομά και από αυτή την άποψη έχουν δίκιο όσοι φώναζαν, «τον σκότωσαν γιατί ήταν Ρομά», έξω από τα δικαστήρια και στους δρόμους, γιατί ίσως, αν δεν ήταν Ρομά, ο Κ. Φραγκούλης να ήταν σήμερα ζωντανός. Από εκεί και πέρα, τίποτα περαιτέρω δεν χρειάζεται να λεχθεί αυτές τις μέρες σχετικά με τους Ρομά, το αν και γιατί είναι παραβατικοί, τα ήθη ή τα χαρακτηριστικά και τον τρόπο ζωής τους, ή το ποιο είναι το βέλτιστο σχέδιο για την κοινωνική τους ένταξη και αυτό γιατί ο αστυνομικός της ΔΙΑΣ είναι εκείνος που σκότωσε τον 16χρονο και όχι το αντίθετο. Από την επόμενη κιόλας μέρα μετά το περιστατικό, στα συστημικά ΜΜΕ και στη Βουλή έχουν βαλθεί «λυτοί και δεμένοι» να μιλούν για τους Ρομά, είτε «επιθετικά και ρατσιστικά», είτε «απολογητικά και αντιρατσιστικά», με τη συζήτηση να μετατοπίζεται από την άδικη και αναίτια δολοφονία του 16χρονου, σε πιο χλιαρά ζητήματα. Ενώ παράλληλα, το κράτος και η αστυνομία, προχωρούν σε αλλεπάλληλες, πρωτοφανείς ενέργειες συγκάλυψης και καταστολής όποιων διαμαρτύρονται.

Το πολιτικό σύστημα έχει μάθει καλά να ψεύδεται, να συγκαλύπτει, να επιτίθεται για να τσακίσει τις αντιδράσεις πριν καν γεννηθούν και να λοιδορεί συστηματικά όσους στοχοποιεί ή θεωρεί επικίνδυνους

Από την πρώτη κιόλας στιγμή, η ΕΛΑΣ παραλείπει να αναφέρει το περιστατικό του πυροβολισμού στο κεφάλι του Κώστα Φραγκούλη, με την ανακοίνωση της να μοιάζει περισσότερο με αναγγελία τροχαίου, ενώ στην πορεία αποκαλύπτεται πως η καταδίωξη γίνεται παρότι οι άνθρωποι του πρατηρίου βενζίνης ζητούν να μην συμβεί και δηλώνουν πως δεν επιθυμούν τη σύλληψη του, ούτε καν την πληρωμή των χρημάτων. Έπειτα μαθαίνουμε –από τους διαλόγους των ασυρμάτων– πως το επιχειρησιακό κέντρο της ΔΙΑΣ έμεινε έκπληκτο όταν ενημερώθηκε για τον πυροβολισμό, μισή ώρα μετά το περιστατικό. Στη συνέχεια, ο νεαρός μεταφέρεται στο νοσοκομείο, με μια σφαίρα στο κεφάλι και για πάνω από μία εβδομάδα δεν δίνεται κανένα νέο για την υγεία του. Παράλληλα, η ΕΛΑΣ κάνει καθημερινές εφόδους σε καταυλισμούς Ρομά, ψάχνοντας για «παραβατικά στοιχεία», ενώ ο υπουργός Δημόσιας Τάξης καλεί τους πάντες να σεβαστούν τη δικαιοσύνη και τονίζει πως δεν θα αφήσει να ριχτεί λάδι στη φωτιά ενός νέου Δεκέμβρη από κανέναν. Ο θάνατος του 16χρονου ανακοινώνεται στις 13/12, όταν πλέον έχουν παρθεί χρονικές και συναισθηματικές αποστάσεις από το γεγονός και αφού το σκάνδαλο Qatargate έχει έρθει στη δημοσιότητα.

Έφοδοι και ξύλο

Όσο συμβαίνουν τα παραπάνω και μέχρι σήμερα ο αστυνομικός που πυροβόλησε τον Κ. Φραγκούλη δεν έχει κριθεί προφυλακιστέος και βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό, ενώ κανένα μέλος της κυβέρνησης δεν έχει αποδώσει ευθύνες στην αστυνομία, ούτε στο ελάχιστο. Όλες αυτές τις μέρες τα συστημικά ΜΜΕ, φροντίζουν να τονίζουν καθημερινά τα ξεσπάσματα οργής από τους Ρομά ενώ η ΕΛΑΣ διαρρέει διαρκώς ότι βρίσκεται σε μέγιστη επιφυλακή και προχωρά σε ξυλοδαρμό του πατέρα του Κ. Φραγκούλη και σε καταστολή των διαμαρτυριών. Ας αναρωτηθούμε σε αυτό το σημείο, ποια κοινωνική ομάδα θα είχε θρηνήσει δύο νεαρά παιδιά 16 και 18 χρόνων μέσα σε ένα χρόνο και δεν θα ξεχείλιζε από οργή, ειδικά εφόσον οι αστυνομικοί από το πρώτο περιστατικό δεν καταδικάστηκαν; Επιπλέον ας αντιστρέψουμε και τις δηλώσεις του υπουργού διερωτώμενοι αν ρίχνουν λάδι στη φωτιά, όσοι δίκαια εξοργίζονται όταν ένας αστυνομικός πυροβολεί έναν 16χρονο ή αν το κάνει η ΕΛΑΣ όταν πραγματοποιεί μαζικές σκούπες σε αυτές τις κοινότητες την ώρα που θρηνούν, με πληθώρα χημικών και όλα αυτά, σαν να ήταν μοιραίο, την προηγουμένη της επετείου της δολοφονίας του Α. Γρηγορόπουλου.

Δεκατέσσερα χρόνια μετά από τον Δεκέμβρη του 2008 και έπειτα από τα μνημόνια και την πανδημία, το πολιτικό σύστημα της χώρας, φαίνεται πως έμαθε καλά να ψεύδεται, να συγκαλύπτει, να επιτίθεται για να τσακίσει τις αντιδράσεις πριν καν γεννηθούν και να λοιδορεί συστηματικά όσους στοχοποιεί ή θεωρεί επικίνδυνους. Πλέον, έχει αλλάξει τον τρόπο που πολιτεύεται, κάνει το άσπρο μαύρο, δημιουργεί μια δική του πραγματικότητα μέσα από τα ΜΜΕ και εντείνει τον αποπροσανατολισμό με κάθε τρόπο. Έμαθε να είναι και να χτίζει ένα καθεστώς εχθρικό προς την κοινωνία. Απέναντί του, θα πρέπει κι εμείς με τη σειρά μας να μάθουμε να προσανατολιζόμαστε, να μην «μασάμε» στο ψέμα, να αποκτήσουμε τη συνείδηση που επιβάλλει η νέα εποχή, για να γίνουμε ξανά λαός.


Η επιβράβευση των 600 ευρώ από τη Βουλή

Έπειτα όμως από την καταστολή των διαμαρτυριών και τη συγκάλυψη, σειρά έχει και η επιβράβευση, καθώς μια μέρα πριν την αναγγελία για τον θάνατο του Κ. Φραγκούλη η Βουλή αποφασίζει, έκτακτο επίδομα, 600 ευρώ για τους ένστολους, με τον Τ. Θεοδωρικάκο να κάνει λόγο για τον πολύτιμο ρόλο της ΕΛΑΣ. Η απόφαση πάρθηκε με τη συμφωνία όλων των κομμάτων, εκτός από το ΜέΡΑ25, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ που αρχικά είχε καταψηφίσει άλλαξε τη ψήφο του, σε θετική, την επόμενη μέρα. Μάλλον αυτή είναι η δικαιοσύνη, την οποία βαυκαλίζεται ότι θα φέρει η «προοδευτική» διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, και οι παραλήπτες του επιδόματος θα είναι λογικά αναγκαίοι για την απόδοση της. Μάλιστα, έπειτα από την κριτική που δέχθηκαν για τη ψήφο τους, ειδικά όσα κόμματα υπερθεμάτισαν κατά της αστυνομικής βίας τις προηγούμενες μέρες, ο Ριζοσπάστης θεώρησε σώφρων να μας ενημερώσει πως αυτές οι κριτικές αποτελούν βολική μετατόπιση από το ζήτημα της δολοφονίας του 16χρονου καθώς το αν θα πάρουν ή όχι οι ένστολοι 600 ευρώ, δεν θα κρίνει τον προσανατολισμό της αστυνομίας. Με λίγα λόγια και πάλι το άσπρο επιχειρείται να γίνει μαύρο, από τα αριστερά αυτή τη φορά, καθώς σύμφωνα με τον Ριζοσπάστη όποιος θεωρεί πως το εν λόγω επίδομα αποτελεί πράσινο φως για την αστυνομική αυθαιρεσία, είναι εντεταλμένος της κυβέρνησης!

Άλλωστε, έπειτα από την στάση της αστυνομίας στην χώρα τα τελευταία 15 χρόνια –τουλάχιστον–, όπου κάθε χρόνο έχουμε ξυλοδαρμούς, βιασμούς, κατάχρηση εξουσίας και αστυνομικές μονάδες που δρουν σαν κατοχικές δυνάμεις στις γειτονιές, η ενίσχυση των δυνάμεων της ΕΛΑΣ με έναν χριστουγεννιάτικό μποναμά, αποτελεί μάλλον την «εργατική δικαίωση κακοπληρωμένων δημοσίων υπαλλήλων»!

Σχόλια

Exit mobile version