Αυταρχισμός από τη… μακροβιότερη κυβέρνηση του κόσμου
Η Μαλαισία, μια μουσουλμανική χώρα 30 εκατομμυρίων κατοίκων εκ των οποίων περίπου οι μισοί ανήκουν σε εθνικές και θρησκευτικές μειονότητες, κυβερνιέται από το ίδιο κόμμα από το 1957, οπότε απέκτησε την ανεξαρτησία της από τη Βρετανία. Βέβαια στις τελευταίες εκλογές (2013) ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης ήρθε πρώτος με 51%, ενώ το… παραδοσιακά κυβερνητικό «Εθνικό Μέτωπο» απέσπασε 47%. Χάρη όμως σε έναν εκλογικό νόμο κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του, κατέλαβε το 60% των εδρών στη Βουλή και συνεχίζει να κυβερνά με πυγμή!
Διαρκείς διώξεις εναντίον της αντιπολίτευσης
Μετά από δεκαετίες απίστευτης βαρβαρότητας εναντίον του Κ.Κ. Μαλαισίας, που κατέληξε στην πλήρη σχεδόν εξόντωσή του και στη «φυσική» εξαφάνιση της Αριστεράς σχεδόν για μια ολόκληρη γενιά, ένα νέο κύμα ακτιβιστών ήρθε στο προσκήνιο με το αντιπαγκοσμιοποιητικό κίνημα των αρχών του αιώνα μας. Σταδιακά οι διαδικασίες πολιτικής συγκρότησης οδήγησαν στη δημιουργία νέων προοδευτικών πολιτικών οργανώσεων, που γίνονται τύποις ανεκτές από το καθεστώς, αλλά συχνά υπόκεινται σε διώξεις με κάθε πρόσχημα.
Το πιο πρόσφατο ανάλογο περιστατικό ήταν η σύλληψη του Αρουτσελβάν, ηγέτη του Σοσιαλιστικού Κόμματος Μαλαισίας, με την κατηγορία της… ανταρσίας. Σύμφωνα με τον εισαγγελέα που διέταξε τη σύλληψή του, ο Αρουτσελβάν παραβίασε το νόμο «κατά της ανταρσίας» όταν δήλωσε ότι η καταδίκη του Ανουάρ Ιμπραχίμ, επικεφαλής του συνασπισμού της αντιπολίτευσης, για «σεξουαλικό έγκλημα» αποδεικνύει ότι η Δικαιοσύνη δεν είναι ανεξάρτητη και χειραγωγείται από την κυβέρνηση. Ο Ανουάρ κατηγορήθηκε ότι το 2008 είχε ερωτικές σχέσεις με άλλον άνδρα, πράγμα που αποτελεί αδίκημα με βάση το ισλαμικό δίκαιο – κατηγορία που ο ίδιος αρνείται και είχε καταπέσει «ελλείψει στοιχείων» το 2012.
Όμως η κυβέρνηση άσκησε έφεση και στη νέα δίκη ο Ανουάρ καταδικάστηκε σε 5 χρόνια φυλάκισης – σε αυτήν την απόφαση «τόλμησε» να ασκήσει κριτική ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος Μαλαισίας.
Νομοθεσία κληρονομημένη από τους… Βρετανούς
Το αποτέλεσμα ήταν την περασμένη εβδομάδα να περικυκλωθεί ξημερώματα το σπίτι του από 15 αστυνομικούς των ειδικών δυνάμεων, που τον συνέλαβαν και τον οδήγησαν σιδηροδέσμιο στην αστυνομική διεύθυνση της Κουάλα Λουμπούρ για ανάκριση. Την επόμενη μέρα, μπροστά στην κατακραυγή που ξεσηκώθηκε, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να τον αφήσει ελεύθερο. Όμως η κατηγορία της «ανταρσίας» παραμένει, και ο ίδιος κινδυνεύει να καταδικαστεί σε 3 χρόνια φυλάκισης και σε βαρύ πρόστιμο. Το «ενδιαφέρον» στην υπόθεση ήταν ότι παρόμοιες με του Αρουτσελβάν κριτικές στην απόφαση καταδίκης του Ανουάρ άσκησαν και πολλοί άλλοι, νομικοί και πανεπιστημιακοί για παράδειγμα – όμως μόνο ο αριστερός ηγέτης συνελήφθη και του απαγγέλθηκαν κατηγορίες.
Με ανακοίνωσή του το Σοσιαλιστικό Κόμμα Μαλαισίας καταγγέλλει τη «νέα επιλεκτική δίωξη» και ζητά την κατάργηση του νόμου «κατά της ανταρσίας», που είχε επιβληθεί από τους Βρετανούς αποικιοκράτες το 1948, στη διάρκεια του αντιαποικιακού αγώνα που διεξήγε το Κ.Κ. Μαλαισίας. Ο συγκεκριμένος νόμος, που εξακολούθησε να ισχύει και μετά την ανεξαρτησία, ουσιαστικά αναιρεί την ελευθερία λόγου και γνώμης, την οποία κατά τα άλλα εγγυάται το Σύνταγμα της «δημοκρατικής» Μαλαισίας. Η ανακοίνωση καταλήγει: «Υπενθυμίζουμε στην κυβέρνηση ότι το 2015 είναι αρκετά διαφορετικό από το 1948, και η απόπειρα εκφοβισμού του λαού θα γυρίσει μπούμερανγκ εναντίον της».