Πως οι 250 χιλιάδες έγιναν 10…
Με τον πιο αποκαρδιωτικό τρόπο δικαιώθηκαν όσοι χαρακτήριζαν δειλό και κουτσουρεμένο το νόμο για την παροχή δικαιώματος ψήφου στους μετανάστες. Μετά την ανακοίνωση, από το υπουργείο Εσωτερικών, του τελικού αριθμού των μεταναστών που απέκτησαν το συγκεκριμένο δικαίωμα φαίνεται πως συνολικά 10.097 μετανάστες θα έχουν δικαίωμα ψήφου στις προσεχείς Δημοτικές Εκλογές. Δηλαδή, μόλις το 4% όσων θεωρητικά αφορούσε το μέτρο, όταν εξαγγέλθηκε.
Οι πληροφορίες που διοχέτευε, τότε, στον Τύπο το γραφείο του κ. Ραγκούση έκαναν λόγο για 250.000 μετανάστες που θα αποκτήσουν δυνητικά το δικαίωμα ψήφου, εφόσον προσέρχονταν για να εγγραφούν στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους. Το γεγονός ότι τελικά δεν προσήλθαν αντιμετωπίζεται άλλοτε ως τυχαία συγκυρία και άλλοτε ως η ιδανική απάντηση στην ακροδεξιά (και την δεξιά του ΠΑΣΟΚ) που καιροφυλακτεί για να θέσει ζητήματα εθνικής καθαρότητας. Στην ίδια την ανακοίνωση του υπουργείου θα περίμενε κανείς να διαγνώσει προβληματισμό για τον μικρό αριθμό μεταναστών που προσήλθαν στη διαδικασία. Εντούτοις, ο κ. Ραγκούσης πανηγυρίζει λέγοντας πως «διαψεύδονται όλοι όσοι επίμονα διεκήρυσσαν τους τελευταίους μήνες ότι το μέτρο της συμμετοχής των μεταναστών στις δημοτικές εκλογές αποβλέπει δήθεν στη ψηφοθηρία, αλλά και καταρρέουν παταγωδώς τα φοβικά μυθεύματα περί αλλοίωσης της εθνικής υπόστασης του εκλογικού σώματος».
Και έτσι, κλείνουν τα στόματα των ακροδεξιών αλλά και μερίδας του ΠΑΣΟΚ που μάχονταν λυσσαλέα για την προάσπιση της εθνικής καθαρότητας του εκλογικού σώματος. Ο προβληματισμός για το γιατί πήγαν τόσο λίγοι μετανάστες να δηλώσουν συμμετοχή είναι το μόνο πράγμα που λείπει από τη συγκεκριμένη ανακοίνωση του υπουργείου.
Χτυπητές περιπτώσεις
Ο αναλυτικός κατάλογος του αριθμού μεταναστών ανά δήμο, που έστειλε συνημμένα το Γραφείο Τύπου του υπουργείου περιλαμβάνει στοιχεία που μόνο ειρωνικά σχόλια προκαλούν. Για παράδειγμα στον Δήμο Αθηναίων, όπου ζουν δεκάδες χιλιάδες μεταναστών, τελικά θα ψηφίσουν μόλις 1.581 μετανάστες, ενώ σε δήμους παραδοσιακών «αψιμαχιών» μεταξύ ντόπιων παραγωγών και μεταναστών εργατών τα στοιχεία είναι ακόμα πιο αποκαρδιωτικά.
Για παράδειγμα, στον Δήμο Μηχανιώνας όπου για χρόνια ζουν μετανάστες ψαράδες, θα ψηφίσουν μόνο 15 «ξένοι», στον Δήμο Σκάλας Λακωνίας, όπου πρόσφατα εξεγέρθηκαν εκατοντάδες μετανάστες εργάτες γης, έχουν δικαίωμα ψήφου μόλις 8, ενώ στο Δήμο Βουπρασίας στην Ηλεία, όπου βρίσκεται η Νέα Μανωλάδα, δεν πρόκειται να ψηφίσει κανείς από τους χιλιάδες ξένους που μαζεύουν κάθε χρόνο τις φράουλες.
Αυστηρές οι προϋποθέσεις
Η διαδικασία για την υπαγωγή των μεταναστών στις ρυθμίσεις του νόμου τελείωσε στις 31 Αυγούστου. Στους δικαιούχους περιλαμβάνονταν μετανάστες που μπόρεσαν να αποδείξουν ότι διαμένουν νόμιμα στη χώρα επί πέντε χρόνια τουλάχιστον, είχαν συμπληρώσει το 18ο έτος και δεν έχουν καταδικαστεί, τελεσίδικα, για έγκλημα που συνεπάγεται στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων. Έπρεπε να κατέχουν άδειες παραμονής αόριστης ή δεκαετούς διάρκειας ή αυτές που παρέχονται στους «επί μακρόν διαμένοντες». Ωστόσο, κανείς δεν ζήτησε να εξετάσει πόσο εύκολο είναι να αποκτήσει ένας μετανάστης μία από αυτές τις άδειες και ιδιότητες.
Αποφεύγουμε
τα χειρότερα…
Και σήμερα, όμως, έστω και με αυτό τον δειλό νόμο και με την πολύ μικρή συμμετοχή, και πάλι αποφεύγονται τα «χειρότερα» αφού οι μετανάστες ψηφίζουν μόνο για τις δημοτικές και όχι για τις περιφερειακές εκλογές, λες και δεν τους αφορούν οι εξελίξεις και τα προβλήματα στην ευρύτερη περιφέρεια που ζουν. Πολύ δε περισσότερο, μειώνεται ο κίνδυνος «αλλοίωσης» με τον περιορισμό των «εκλόγιμων» θέσεων για τους μετανάστες, αφού ο νέος νόμος ορίζει εκλογιμότητα μόνο μέχρι τη θέση του Δημοτικού ή διαμερισματικού συμβούλου, χωρίς κάποια άλλη προφανή αιτία παρά μόνο για να ικανοποιηθούν τα αιτήματα του ΛΑΟΣ σχετικά με την «εθνική ομοιογένεια» του εκλογικού Σώματος.
Μάριος Διονέλλης
Συνολική κατάσταση μεταναστών και ομογενών ψηφοφόρων ανά νομαρχία
Ν. Αθηνών 4144
Ν. Αιτωλοακαρνανίας 67
Ανατ. Αττικής 1580
Ν. Αργολίδας 124
Ν. Αρκαδίας 116
Ν. Άρτας 9
Ν. Αχαΐας 137
Ν. Βοιωτίας 457
Ν. Γρεβενών 12
Ν. Δράμας 30
Ν. Δυτικής Αττικής 447
Δωδεκανήσου 275
Ν. Έβρου 16
Ν. Εύβοιας 250
Ν. Ζακύνθου 6
Ν. Ηλείας 62
Ν. Ημαθίας 55
Ν. Ηρακλείου 140
Ν. Θεσπρωτίας 20
Ν. Θεσσαλονίκης 650
Ν. Ιωαννίνων 99
Ν. Καβάλας 39
Ν. Καρδίτσης 46
Ν. Καστοριάς 69
Ν. Κέρκυρας 56
Ν. Κεφαλληνίας 55
Ν. Κιλκίς 125
Ν. Κοζάνης 82
Ν. Κορινθίας 193
Ν. Κυκλάδων 300
Ν. Λακωνίας 53
Ν. Λάρισας 405
Ν. Λασιθίου 21
Ν. Λέσβου 24
Ν. Λευκάδας 9
Ν. Μαγνησίας 139
Ν. Μεσσηνίας 135
Ν. Ξάνθης 8
Ν. Πειραιώς 920
Ν. Πέλλας 107
Ν. Πιερίας 55
Ν. Πρεβέζης 72
Ν. Ρεθύμνου 184
Ν. Ροδόπης 11
Ν. Σάμου 104
Ν. Σερρών 14
Ν. Τρικάλων 144
Ν. Φθιώτιδος 150
Ν. Φλωρίνης 155
Ν. Φωκίδας 85
Ν. Χαλκιδικής 177
Ν. Χανίων 107
Ν. Χίου 9