Ακριβώς πριν από ένα χρόνο έγραφα από αυτή εδώ τη στήλη για τη δολοφονία της Μαλτέζας δημοσιογράφου, Δάφνης Καρουάνα Γκαλίζια, –η οποία πλήρωσε με τη ζωή της τις αποκαλύψεις που είχε κάνει για διαφθορά σε βάρος του πρωθυπουργού και κυβερνητικών στελεχών της χώρας της.

Πέρασε σχεδόν ένας χρόνος και στις 6 Οκτωβρίου φέτος, η Βουλγάρα δημοσιογράφος, Βικτόρια Μαρίνοβα, βρέθηκε βιασμένη και στραγγαλισμένη στην πόλη Ρούσε. Η δημοσιογράφος παρουσίασε στην εκπομπή της το ρεπορτάζ δύο συναδέλφων της για την κακοδιαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων στη Βουλγαρία και την εμπλοκή πολιτικών.

Στις 21 Φεβρουαρίου της χρονιάς που διανύουμε, δολοφονήθηκε μέσα στο σπίτι του, μαζί με τη σύντροφό του, ο Σλοβάκος δημοσιογράφος Γιαν Κούτσακ.

Είχε αποκαλύψει υποθέσεις φορολογικής απάτης μεταξύ επιχειρηματιών που συνδέονται με το κυβερνών κόμμα της Σλοβακίας, ενώ ήταν έτοιμος να δημοσιεύσει ρεπορτάζ το οποίο αφορούσε τυχόν δεσμούς επιχειρηματιών της χώρας του με την καλαβρέζικη μαφία «Ντραγκέτα».

Στην τραγική λίστα έρχεται να προστεθεί ο φρικτός θάνατος του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι μέσα στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη. Σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές, δολοφονήθηκε και διαμελίστηκε εντός του προξενείου από ειδική ομάδα και μάλιστα η διαδικασία βιντεοσκοπήθηκε.

Ο Τζαμάλ Κασόγκι γνώριζε ότι ήταν στόχος του καθεστώτος της Σαουδικής Αραβίας.

Οι δολοφονίες δημοσιογράφων απειλούν με φίμωση τη δημοσιογραφία.

Το μήνυμα που στέλνεται είναι πως όποιος δεν συμμορφώνεται, απλώς δεν θα υπάρχει.

Και όχι απλά δεν θα υπάρχει ως εργαζόμενος σε μέσο ενημέρωσης, αλλά δεν θα αναπνέει πλέον στη ζωή.

Η δημοσιογραφία σίγουρα μπορεί να μην είναι ούτε ρουφιανιά, ούτε αλητεία.

Η δημοσιογραφία όταν είναι ανεξάρτητη, όταν δεν εξαρτάται δηλαδή από κανένα οικονομικό ή πολιτικό παράγοντα, παράγει έργο προς όφελος του κοινωνικού συνόλου, ξεσκεπάζει σκάνδαλα και χτυπά τη διαφθορά.

Το ερώτημα που τίθεται είναι ποιος δημοσιογράφος (θα) τολμά να κάνει ρεπορτάζ σκαλίζοντας αυτά που οι εξουσίες ή τα συμφέροντα, θέλουν να κρύψουν;

Μεγάλο το στοίχημα.

Ειδικά όταν η διαφθορά αποτελεί πλέον φαινόμενο παγκόσμιας εμβέλειας.

Στο πλαίσιο αυτό, η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (FIJ) ξεκίνησε στον ΟΗΕ μια εκστρατεία για την υπογραφή Διεθνούς Σύμβασης για την προστασία των δημοσιογράφων και των εργαζομένων στα μέσα ενημέρωσης.

Η πρώτη διάσκεψη πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 22 Οκτωβρίου στην έδρα του ΟΗΕ και σ’ αυτήν συμμετείχαν περίπου 15 χώρες, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, η Ρωσία, το Πακιστάν, το Περού, η Ιταλία και η Τυνησία.

Όπως εξήγησε ο γενικός γραμματέας της FIJ, Αντονί Μπελανζέρ στόχος είναι να μπει «τέλος στην ατιμωρησία».

Της διαφθοράς ή των δολοφονιών; Ή και των δύο;

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!