Συνέντευξη στον Μιχάλη Σιάχο.

Τις μεθοδεύσεις για τη βαθμιαία διάλυση της δημόσιας υγείας και την υποκατάστασή της από ιδιωτικοποιημένες δομές, αλλά και την προοπτική ανάπτυξης ενός κινήματος εργαζομένων στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα για την προάσπιση των κοινωνικών αγαθών, εκθέτει πολύ παραστατικά στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Δρόμο ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), Δημήτρης Βαρνάβας.

Κύριε Βαρνάβα, καταγγέλλετε την εφαρμογή του Καλλικράτη στην Υγεία, τις συγχωνεύσεις των νοσοκομείων. Αυτό πρακτικά τι σημαίνει;
Από τα περίπου 150 νοσοκομεία που υπάρχουν τώρα στην Ελλάδα, θα μείνει το 1/3, γύρω στα πενήντα νοσοκομεία. Έχει ήδη ξεκινήσει μια διαδικασία έμμεσων συγχωνεύσεων, το είδαμε με το παράδειγμα του Αρετέειου και του Αιγινήτειου. Δηλαδή, κλείνουν την στρόφιγγα της χρηματοδότησης, αναγκάζοντας περίπου εθελουσίως να κλείσουν και να πάψουν να λειτουργούν ως νοσοκομεία, να μετατραπούν σε εξωτερικά ιατρεία και στην συνέχεια να κλείσουν οριστικά. Στόχευση σε όλη αυτή την διαδικασία, είναι αφενός μεν να περιστείλουν τις δαπάνες, αφετέρου να εκμεταλλευτούν ως οικόπεδα τα νοσοκομεία κυρίως της Αθήνας και ιδιαίτερα αυτά που είναι στον άξονα της Βασ. Σοφίας, τα οποία έχουν πάρα πολύ μεγάλη αξία οικοπέδου. Εκεί σκοπεύουν να χτίσουν κάποια νέα νοσοκομεία με τις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, τις λεγόμενες ΣΔΙΤ, οι οποίες δεν θα κοστίσουν στην κυβέρνηση τίποτα, κοστίζουν όμως πανάκριβα στους πολίτες οι οποίοι θα προσέρχονται στα νοσοκομεία αυτά.

Ουσιαστικά δηλαδή μιλάμε για ένα αποφασιστικό βήμα προς την ιδιωτικοποίηση της υγείας.
Ακριβώς. Αν αυτή την στιγμή οι ιδιωτικές δαπάνες υγείας στην Ελλάδα είναι οι υψηλότερες απ’ όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εφόσον επιτύχει ο σχεδιασμός της κυβέρνησης, τότε οι δαπάνες υγείας στην χώρα μας θα είναι οι υψηλότερες σ’ όλο τον κόσμο. Θα ξεπεράσουν ακόμα και αυτές του Μεξικού και των ΗΠΑ. Δηλαδή, ουσιαστικά η κυβέρνηση επιδιώκει σήμερα να αποποιηθεί κάθε ευθύνη για την υγεία των πολιτών και να την μεταφέρει στις πλάτες και στις τσέπες των ίδιων των πολιτών και των οικογενειών, οι οποίοι όμως ήδη έχουν πληρώσει για την περίθαλψή τους μέσω της φορολογίας και μέσω των ασφαλιστικών τους ταμείων. Άρα θα πληρώνουν και τρίτη φορά όταν προσέρχονται στα νοσοκομεία, διότι θα προσέρχονται σε ένα πλήρως ιδιωτικοποιημένο σύστημα.

Με ποιες μεθόδους προωθούν αυτή τη στόχευση; Έχουμε ακούσει ας πούμε για την περίφημη επιτροπή σοφών. Με ποια στοιχεία και πώς μεθοδεύεται όλη αυτή η κατεύθυνση;
Την μεθοδεύουν μέσω του «χάρτη υγείας» για τον οποίο δαπανήθηκαν περί τα έξι εκατομμύρια ευρώ, και παρά ταύτα είναι ένα επιστημονικό εγχείρημα που ντροπιάζει την επιστημονικότητα καθενός από αυτούς που συμμετείχαν. Την παρουσίασαν με 3% των διαθέσιμων στοιχείων και βάσει αυτού άρχισαν να εξάγουν συμπεράσματα. Έχουμε παράλληλα μια επιτροπή «σοφών υγείας», υπό τον κ. Μόσιαλο, οι οποίοι θα συμβουλεύσουν την κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας με ποιο τρόπο θα εφαρμόσει καλύτερα το Μνημόνιο στο χώρο της υγείας. Μιλάμε για δύο οντότητες οι οποίες δημιουργήθηκαν καθαρά για εκμετάλλευση από την μνημονιακή πολιτική και οι οποίες δεν έχουν καμία επιστημονική επάρκεια. Το μόνο στοιχείο το οποίο έχουν είναι η εφαρμογή του Μνημονίου και μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις πάνε μπροστά και από τις επιταγές τις οποίες δίνει η τρόικα.

Δηλαδή, λέτε ότι ουσιαστικά στήθηκαν δύο επιτροπές έχοντας εκ των προτέρων κατά νου ποια γραμμή πρέπει να υπηρετήσουν;
Ακριβώς. Υπάρχουν προειλημμένες αποφάσεις, τις οποίες βλέπουμε τον τελευταίο καιρό να ανακοινώνονται μέσω διαρροών. Είχαμε δυο άρθρα στις εφημερίδες Τα Νέα και Έθνος -και τα δύο ήταν διοχετευμένα από τον καθηγητή τον κ. Λιαρόπουλο- που προανήγγειλαν το πού θα πάει το πράγμα. Ο κ. Λοβέρδος όμως δύο μέρες μετά ένιψε τας χείρας του και είπε «εγώ δεν ξέρω τίποτα, εάν τα λέει ο κ. Λιαρόπουλος δική του ευθύνη». Ουσιαστικά προσπαθούν να προετοιμάσουν την κοινωνία, για αυτά τα οποία πρόκειται να συμβούν, προσπαθούν να σφυγμομετρήσουν τυχόν έντονες αντιδράσεις και βέβαια βλέπουν ότι αρχίζουν να υπάρχουν αντιδράσεις ακόμα και από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που με όσα έχουν κάνει δεν μπορούν να πλησιάσουν στις εκλογικές τους περιφέρειες. Αν κάνουν και αυτό το εγχείρημα των συγχωνεύσεων στις εκλογικές τους περιφέρειες, τότε θα πρέπει αναγκαστικά να εγκατασταθούν στο εξωτερικό.

Η κατεύθυνση που ακολουθείται πέρα από τις επιπτώσεις στην υγεία που περιγράψατε, τι θα σημάνει για τις εργασιακές σχέσεις και το καθεστώς απασχόλησης όσων εργάζονται στην δημόσια υγεία;
Το έχει προαναγγείλει ο κ. Πάγκαλος πριν από πάρα πολύ καιρό, λέγοντας ότι κάθε θέση που θα καταργείται θα χάνεται και η μονιμότητα και η θέση του δημοσίου υπαλλήλου. Ουσιαστικά θέλουν, εκτός από τον μεγάλο αριθμό προσωπικού τον οποίον απομάκρυναν μέσω των επισφαλών εργασιακών σχέσεων, να απομακρύνουν ακόμα μεγαλύτερο αριθμό ατόμων, που κατέχουν θέσεις δημοσίων υπαλλήλων, μέσω των συγχωνεύσεων. Ήδη έχουν βάλει ένα τεράστιο φραγμό με τον κανόνα 1 προς 5, ο οποίος σύντομα θα γίνει 1 προς 7. Τα νοσοκομεία έχουν αποψιλωθεί κυριολεκτικά από προσωπικό, οι εργασιακές σχέσεις όλο και περισσότερο γίνονται ελαστικές και στο τέλος θα φθάσουμε σε ένα εργασιακό μεσαίωνα που θα επικρατεί για τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία.

Με την κατάληψη του υπουργείου Υγείας, η οποία διήρκησε έντεκα ημέρες και ήταν ένα γεγονός που συζητήθηκε και ανέδειξε ζητήματα, φτιάχτηκε ένα πανϊατρικό μέτωπο. Προχωράει αυτή η συστράτευση δυνάμεων;
Προχωράει, εμφανίζει συγκεκριμένες δράσεις όλο αυτό το χρονικό διάστημα, καταφέραμε μέσα από αυτό το πανϊατρικό μέτωπο, να πλησιάσουμε διαφορετικές απόψεις και σε πολλές περιπτώσεις να τις ομογενοποιήσουμε. Χαρακτηριστικά σας λέω ότι το Σάββατο (σ.σ. σήμερα 16/4), στο ξενοδοχείο President, πραγματοποιούμε συγκέντρωση και συνέλευση νέων γιατρών, που είναι οι πιο ευάλωτοι σε αυτά τα μέτρα της κυβέρνησης. Θέλουμε να κουβεντιάσουμε μαζί τους, να ακούσουμε τον δικό τους προβληματισμό και να προσπαθήσουμε να βρούμε λύσεις για τα προβλήματα όλων αυτών των ανθρώπων.

Έχει παίξει ρόλο η ουσιαστική απουσία από την διοίκηση της ΟΕΝΓΕ των παρατάξεων που εκπροσωπούν τον δικομματισμό;
Ασφαλώς και δεν απουσιάζουν. Απλά η δραστηριότητα την οποία έχει αναδείξει η σημερινή ηγεσία της ομοσπονδίας και με τη βοήθεια από όλο τον χώρο των αριστερών δυνάμεων έχει δώσει μια τέτοια ώθηση, που ουσιαστικά οι παρατάξεις αυτές έχουν μείνει πίσω και τουλάχιστον έχουν πάψει να βάζουν κωλύματα στην προώθηση των αιτημάτων.

Θέλω να κλείσουμε με την τελευταία πρωτοβουλία που πήρατε, να βρεθείτε και με άλλους κλάδους εργαζομένων, ζήτημα πολύ σημαντικό.Η πρώτη, λοιπόν, αυτή σας κίνηση τι μηνύματα φέρνει, ποια είναι η στάση που αντιμετωπίσατε από άλλους κλάδους;
Αυτήν την προσπάθεια την είχαμε ξεκινήσει από πέρυσι τον Ιούλιο που κάναμε το πρώτο μεγάλο συλλαλητήριο. Έκτοτε υπήρξε μια αδράνεια στο χώρο της υγείας και των υπόλοιπων δημοσίων υπαλλήλων και επανενεργοποιήσαμε αυτήν την προσπάθεια με δύο συναντήσεις τον τελευταίο καιρό, με το συλλαλητήριο παιδείας – υγείας που έγινε στα Προπύλαια και με την δέσμευση για μετά το Πάσχα να συνεχίσουμε αυτές τις προσπάθειες.
Η στόχευση είναι πολύ συγκεκριμένη. Εκείνο το οποίο θέλουμε να αναδείξουμε είναι τα κοινωνικά αγαθά τα οποία βρίσκονται σε μεγάλη κρίση και κινδυνεύουν, να βάλουμε σε δεύτερη μοίρα τυχόν κλαδικά αιτήματα και από την άλλη πλευρά να χτυπήσουμε καμπανάκι σε όλη την κοινωνία, ότι εάν δεν αγωνιστούμε για την προάσπιση των δημόσιων αγαθών η σημερινή κυβέρνηση σε απειροελάχιστο χρόνο θα τα έχει εξαφανίσει από προσώπου γης.
Επομένως, το μήνυμα το οποίο προκύπτει μέσα από αυτή την διαδικασία, η οποία συναντά πολύ μεγάλη ανταπόκριση σε όλο τον χώρο των εργαζομένων στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, είναι ότι θα πρέπει να υπάρξει αγώνας για την προάσπιση των κοινωνικών αγαθών και ενδυνάμωση της κοινωνικής αλληλεγγύης.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!