Απανωτές προσωρινές διαταγές κατά της διαθεσιμότητας. Του Μάριου Διονέλλη

Ηχηρή απάντηση από τη Δικαιοσύνη, σε σχέση με τη διαθεσιμότητα των δημόσιων υπαλλήλων, παίρνει η τρικομματική κυβέρνηση και ο… συνταγματολόγος υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης. Οι συνεχείς αποφάσεις των Πρωτοδικείων σε όλη τη χώρα, που δικαιώνουν σε πρώτη φάση τους εργαζόμενους, δείχνουν το δρόμο της δικαστικής διεκδίκησης και για το σύνολο των υπαλλήλων που πλήττονται από τις κυβερνητικές επιλογές. Μάλιστα, μετά τους εργαζόμενους τη δικαστική οδό επιλέγουν και οι ίδιοι οι φορείς καθώς αρκετοί είναι οι δήμοι, οι περιφέρειες αλλά και τα πανεπιστήμια που άσκησαν ή ετοιμάζονται να ασκήσουν προσφυγές κατά των αποφάσεων Μανιτάκη. 

Ο χορός της δικαίωσης άνοιξε στην Κοζάνη, όπου το Πρωτοδικείο εξέδωσε προσωρινή διαταγή υποχρεώνοντας το δήμο να συνεχίσει να απασχολεί τους 15 διοικητικούς υπαλλήλους που λίγες μέρες νωρίτερα είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα με απόφαση του υπουργού. Βεβαίως, πρόκειται για προσωρινή δικαίωση των εργαζομένων αφού η εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων που έχουν καταθέσει θα γίνει στις 27 Φεβρουαρίου. Και μόνο όμως η έκδοση της προσωρινής διαταγής απαξιώνει την κυβερνητική επιλογή του μέτρου της διαθεσιμότητας και θέτει εν αμφιβόλω τη συνταγματικότητα των επιταγών της τρόικας.
Βασικό επιχείρημα των εργαζομένων είναι η αντισυνταγματικότητα των πράξεων νομοθετικού περιεχομένου της κυβέρνησης και συγκεκριμένα αυτής του κ. Μανιτάκη με την οποία έθετε εκτός εργασίας το σύνολο των υπαλλήλων Δ.Ε. σε δήμους που αρνήθηκαν να στείλουν στοιχεία για τους εργαζόμενούς τους. Οι προσφεύγοντες τονίζουν πως με τον τρόπο αυτό ακυρώνεται η διοικητική αυτοτέλεια των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Όπως τόνιζε και σε προηγούμενο φύλλο του Δρόμου ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο ΑΠΘ Κώστας Χρυσόγονος, η παρέμβαση του υπουργού έρχεται σε ευθεία αντίθεση με το άρθρο 102 του ελληνικού Συντάγματος, περί διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας των ΟΤΑ, καθώς η κεντρική διοίκηση δεν έχει καμία δικαιοδοσία στην αλλαγή των εργασιακών σχέσεων των υπαλλήλων δήμων και περιφερειών.   
Επιπλέον, τα δικαστήρια φαίνεται να δέχονται, τουλάχιστον ως βάσιμους τους ισχυρισμούς για παραβίαση άρθρων του Συντάγματος και της ευρωπαϊκής σύμβασης που σχετίζονται με τις ατομικές ελευθερίες, ενώ ιδιαίτερο βάρος έχει η επιχειρηματολογία κατά της καταπάτησης του άρθρου 2 του Συντάγματος περί αξιοπρέπειας του ατόμου εφόσον με τη διαθεσιμότητα προκαλείται διακινδύνευση της αξιοπρεπούς διαβίωσης του εργαζομένου.

Αποφάσεις σε όλη την Ελλάδα
Μετά την απόφαση του Πρωτοδικείου Κοζάνης αντίστοιχη (προσωρινή ακόμα) δικαίωση ήρθε και για 14 εργαζόμενους στο Δήμο Ξάνθης, 34 εργαζόμενους στην Πάτρα, 19 στο Δήμο Ρεθύμνου, 26 στο Δήμο Ηρακλείου και 15 στο Δήμο Ρόδου. Ακόμα όμως και σε πανεπιστημιακά ιδρύματα επεβλήθη η υποχρέωση διατήρησης των υπαλλήλων στη θέση τους, με χαρακτηριστικότερη την απόφαση του Πρωτοδικείου Μυτιλήνης για 34 υπαλλήλους του Πανεπιστημίου Αιγαίου, επίσης με το σκεπτικό της παραβίασης του αυτοδιοίκητου, σε ό,τι αφορά την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
Συνολικά, περισσότεροι από 200 εργαζόμενοι σε φορείς της Αυτοδιοίκησης και πανεπιστήμια σε όλη την Ελλάδα παραμένουν στη θέση τους παρά την απόφαση εκδίωξής τους. Οι αποφάσεις των πρωτοδικείων, εφόσον γίνουν δεκτά και τα ασφαλιστικά μέτρα που καταθέτουν οι εργαζόμενοι θα σημάνουν την αυτόματη λύση του καθεστώτος της διαθεσιμότητας για τους εργαζόμενους και την επαναφορά τους στη μισθοδοσία ακόμα και αν έχουν εξαιρεθεί από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών.
Με αφορμή το μέτρο της διαθεσιμότητας, τη Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας οι Περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας και Νοτίου Αιγαίου ζητώντας να ακυρωθεί ως αντισυνταγματικό και παράνομο το τρίτο Μνημόνιο (Ν. 4093/2012). Το σκεπτικό είναι παρόμοιο με τις προσφυγές των υπαλλήλων κάνοντας λόγο για κατάλυση του αυτοδιοίκητου αλλά και των συνταγματικών προβλέψεων της  ισότητας, της αξιοκρατίας και της αναλογικότητας.

«Πρώτα θα απολυθεί η κυβέρνηση…»
Τέλος, ειδικά στον Δήμο Ηρακλείου οι εργαζόμενοι έχουν καταθέσει και αγωγή εναντίον του υπουργείου, με την οποία ζητούν να παραμείνουν στην εργασία τους.
Η αγωγή αυτή, που αφορά και την ουσία της υπόθεσης, θα συζητηθεί ένα χρόνο μετά, στις 3 Φεβρουαρίου του 2014. «Στόχος μας είναι η τελική και οριστική δικαίωση. Θα χρησιμοποιήσουμε τη νομική οδό και κάθε δυνατότητα που μας δίνει», λέει ο πρόεδρος των εργαζομένων στις διοικητικές υπηρεσίες του δήμου, Ευτύχης Σαρτζετάκης και εκφράζει τη βεβαιότητα πως μέχρι τις αρχές του 2014 αυτός που θα έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα θα είναι ο ίδιος ο κ. Μανιτάκης και συνολικά η τρικομματική κυβέρνηση.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!