Αρχική στήλες Της επιστήμης και της κοινωνίας Διαστημικό ξενοδοχείο για VIPS

Διαστημικό ξενοδοχείο για VIPS

Επιμέλεια: Γιάννης Σχίζας

 

Το πρώτο διαστημικό ξενοδοχείο στον κόσμο αναπτύσσει η εταιρεία Orbital Assembly Corporation (OAC), με την έναρξη των εργασιών κατασκευής να τοποθετούνται για το 2025, ενώ δεν αποκλείεται ο διαστημικός σταθμός να είναι έτοιμος στις αρχές του 2027. Το ξενοδοχείο θα διαθέτει εστιατόρια, κινηματογράφο, σπα και δωμάτια για 400 άτομα.

Μέχρι στιγμής, η εταιρεία δεν έχει αποκαλύψει ούτε το κόστος της κατασκευής, ούτε το κόστος της διαμονής, αν και η OAC υποστηρίζει ότι οι κατασκευές της κοστίζουν λιγότερο, λόγω των επαναχρησιμοποιούμενων οχημάτων εκτόξευσης, όπως το SpaceXFalcon 9 ή το μελλοντικό Starship.

Ο διαστημικός σταθμός θα αποτελείται από μία σειρά δακτυλίων, με έναν αριθμό από σεληνακάτους να συνδέεται στο εξωτερικό τους μέρος. Ορισμένοι δακτύλιοι θα λειτουργήσουν από την εταιρεία Gateway Foundation και θα χρησιμοποιούνται για τα πληρώματα, τον αέρα, το νερό και την παροχή ενέργειας.

Από την πλευρά τους, κυβερνητικές υπηρεσίες θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τον σταθμό για να φιλοξενήσουν μέλη της επιστημονικής κοινότητας ή ως εκπαιδευτικό κέντρο για αστροναύτες που ετοιμάζονται να πάνε στον Άρη. Πάντως η ιδέα για τη δημιουργία ενός διαστημικού σταθμού σε τροχιά γύρω από έναν κεντρικό, κυκλικό τροχό ανάγεται στις πρώτες ημέρες των διαστημικών ταξιδιών και ανήκει στον Wernher von Braun, αρχιτέκτονα του προγράμματος Apollo της NASA. Παράλληλα, το διαστημικό σκάφος, μαζί με μελλοντικά πλήρως επαναχρησιμοποιούμενα διαστημόπλοια, θα καταστήσουν βιώσιμο τον σταθμό, αφού θα επιτρέπει τακτικές και γρήγορες συνδέσεις με τη Γη.

Η ομάδα κατασκευής περιλαμβάνει βετεράνους της NASA, πιλότους, μηχανικούς και αρχιτέκτονες. Κάθε μία από τις 24 ενσωματωμένες μονάδες θα έχουν μήκος 20 μέτρων και 12 μέτρα πλάτος, ενώ θα έχουν διαφορετικές λειτουργίες, από ξενοδοχεία έως κινηματογράφοι. Η εταιρεία αναμένει επίσης ότι θα δημιουργήσει σαλόνια, χώρους συναυλιών, μπαρ, βιβλιοθήκες, γυμναστήρια και σπα, δηλαδή όσα διαθέτει ένα κρουαζιερόπλοιο και ότι το συγκεκριμένο θα ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο κάθε 90 λεπτά.

Στην αρχή, η ομάδα σχεδιάζει να δοκιμάσει την ιδέα με έναν πολύ μικρότερο σταθμό πρωτότυπης κλίμακας και μια εγκατάσταση μικροβαρύτητας, παρόμοια με τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Ο ιδρυτής της Gateway Foundation Τζον Μπλίνγκοου, ανέφερε ότι θα είναι η επόμενη βιομηχανική επανάσταση, λέγοντας ότι το εγχείρημα θα δημιουργήσει νέα διαστημική βιομηχανία.

Η περιστροφή του διαστημικού σταθμού είναι ζωτικής σημασίας, καθώς δεν είναι βιώσιμο να βρίσκονται άτομα σε διαστημικό σταθμό χωρίς βαρύτητα για μεγάλα χρονικά διαστήματα, ενώ οι επισκέπτες θα μπορούν να βρίσκονται για μήνες κάθε φορά, ειδικά όταν εργάζονται στο ξενοδοχείο. Οι άνθρωποι χρειάζονται βαρύτητα, για να μην καταρρεύσει το σώμα τους.

Θαλάσσια αιολικά πάρκα

 

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας στη διαδικτυακή εκδήλωση της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ) για τα θαλάσσια αιολικά πάρκα σημείωσε ότι το υπουργείο αυξάνει τη δραστηριοποίησή του για να αναπληρώσει την όποια υστέρηση εμφανίζει η χώρα μας στα υπεράκτια αιολικά πάρκα, σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη και ξεκαθάρισε ότι πρώτα θα δοθεί χρόνος και χώρος στη λειτουργία πιλοτικών έργων ώστε να δοκιμαστούν οι διαδικασίες αδειοδότησης και χωροθέτησης.

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι η (πρόσφατη κακοκαιρία γνωστή ως) «Μήδεια» έδειξε πως έχουμε να επιλύσουμε σημαντικά θέματα που έχουν να κάνουν με τη διείσδυση των ΑΠΕ, ενώ συμπλήρωσε ότι η Ε.Ε. έχει σχεδιάσει ήδη τη στρατηγική της για τη θαλάσσια ενέργεια, ορίζοντας ότι η σημαντικότερη πηγή ενέργειας ως το 2040 θα είναι τα θαλάσσια αιολικά. «Υπάρχει ένα τεράστιο αιολικό δυναμικό στη θάλασσα και παρότι οι ελληνικές θάλασσες είναι πιο βαθιές, είναι σίγουρο ότι η τεχνολογία έχει ωριμάσει», είπε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι στόχος του υπουργείου είναι να κεφαλαιοποιήσει το έντονο ενδιαφέρον σε διεθνές και τοπικό επίπεδο που αποδεικνύεται από τη συζήτηση που έγινε πρόσφατα με τον πρέσβη της Νορβηγίας, αλλά και με άλλες χώρες.

Σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις αποθήκευσης ώστε να σταθεροποιείται το σύστημα και να ενταχθούν περισσότερες ΑΠΕ, όπως είπε, το υπουργείο θα προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς ώστε τον Ιούνιο του 2021 να ολοκληρωθούν οι νομοθετικές πρωτοβουλίες.

Ο Νορβηγός πρέσβης, Φρόντε Όβερλαντ Άντερσεν, δήλωσε ότι είναι ο καιρός για να μετατρέψει η Ελλάδα το υπεράκτιο δυναμικό σε επενδύσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, όπως είπε, σχεδιάζεται και ένα επενδυτικό σεμινάριο στο Όσλο για ενημέρωση των επιχειρήσεων του κλάδου.

Νονός του διαστήματος

 

Είναι ο… νονός του πλανήτη Άρη και είναι Έλληνας. Είναι ο άνθρωπος χάρη στον οποίο η NASA «βάφτισε» περιοχές του Κόκκινου Πλανήτη με ελληνικά ονόματα, όπως Άγραφα, Καλαμπάκα, Ξάνθη και Τέμπη. Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου και συνεργάτης της NASA επί δεκαετίες, ο Θανάσης Οικονόμου έχει συμμετάσχει σε όλες τις αποστολές ρομποτικών ρόβερ στον Άρη από το 1997 ως το 2017, έχει κατασκευάσει όργανα που προσγειώθηκαν επιτυχώς στη Σελήνη τη δεκαετία του ’60, έχει μελετήσει τον Κρόνο και πλέον συνεργάζεται με την Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία για ένα νέο, φιλόδοξο, πλάνο: τις μελλοντικές αποστολές στον πλανήτη Αφροδίτη.

Κατά τη διάρκεια της καριέρας του συμμετείχε σε δεκάδες αποστολές της NASA, της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, της Ρωσίας, της Ιαπωνίας και της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας. Ο ίδιος ανέπτυξε μια σχέση τόσο στενή με το Διάστημα που, όπως λέει, τον έκανε να χάσει τον «ρομαντισμό» του: «Όταν  πλέον κοιτάζω το φεγγάρι, αυτό που βλέπω είναι απλώς τα τρία σημεία όπου βρίσκονται τα όργανα που έχω κατασκευάσει.»

Κι όμως, στην αρχή της σταδιοδρομίας του ο Θανάσης Οικονόμου δεν μπορούσε να φανταστεί πως μερικές δεκαετίες αργότερα θα έφτανε στο σημείο να γίνει ο Έλληνας «νονός» του Άρη. «Είναι αλήθεια πως διάφορα μέρη του Άρη έχουν ονομασίες από ελληνικά νησιά ή από άλλα μέρη της Ελλάδας. Και αυτό έγινε μετά από δική μου πρόταση» εξηγεί στα Νέα. Ήταν τον Οκτώβριο του 2005, λίγο πριν από τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου και ενώ το ρομποτικό ρόβερ «Spirit» βρισκόταν ήδη στον πλανήτη Άρη, όταν ο Θανάσης Οικονόμου πρότεινε στη NASA να δώσουν σε κάποιους από τους τομείς του Κόκκινου Πλανήτη ονόματα εμπνευσμένα από την αντίσταση του ελληνικού λαού κατά της γερμανικής κατοχής.

Οι συνεργάτες του το δέχθηκαν, καθώς ο Θανάσης Οικονόμου ήταν ένα από τα πρόσωπα που είχαν συνεισφέρει επί δεκαετίες στην εξερεύνηση του Άρη. Και έτσι έγινε. Οι λέξεις «Άγραφα», «Καλάβρυτα», αλλά και το «Όχι» σημειώθηκαν στους χάρτες που μοιράστηκαν στην ομάδα της NASA με την υποσημείωση ότι… «28 October is Οchi day in Greece!», ενώ σε κάποια σημεία του μεγάλου κρατήρα «Έρεβος» δόθηκαν και άλλα ονόματα ελληνικών πόλεων ή οροσειρών. Έτσι ο Άρης απέκτησε τη δική του «Θεσσαλονίκη», τα «Τέμπη», την «Καλαμπάκα» και το «Λασίθι». «Η ονοματοδοσία περιοχών μάς βοήθησε να καταλαβαίνουμε μεταξύ μας για τι συζητάμε» λέει ο Θανάσης Οικονόμου. «Ενώ το “Spirit” κινούνταν στην επιφάνεια του Άρη, μπορούσαμε να συνεννοηθούμε για το προς τα πού θα θέλαμε να πάει στη συνέχεια» σημειώνει. Έτσι μπορούσαν να πουν για παράδειγμα ότι «το Spirit οδεύει για… Θεσσαλονίκη». «Αργότερα, δώσαμε κι άλλα ονόματα εμπνευσμένα από τη μυθολογία και τα ελληνικά νησιά. Και αυτά μένουν εκεί για πάντα» προσθέτει.

Πηγή: Τα Νέα

Σχόλια

Exit mobile version