Στη Βουλή έφτασαν οι πρακτικές της εταιρίας

 

Σοβαρές καταγγελίες έφτασαν στη Bουλή για την εταιρία Diamant A.E. η οποία ιδρύθηκε τον Σεπτέμβριο 2008 με έδρα τη Θεσσαλονίκη και έχει ως βασικό αντικείμενό της το λιανικό εμπόριο οικιακών συσκευών και προτάσεων ένδυσης. Είναι γνωστή η εταιρία από τις τηλεπωλήσεις «έξυπνων» προϊόντων, τα οποία πωλεί κατόπιν τηλεφωνικής παραγγελίας, στο καταναλωτικό κοινό.

Η συγκεκριμένη περίπτωση θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως «case study», μια και στις τηλεπωλήσεις αναγκάζονται να καταφεύγουν και πολλά νέα παιδιά, εξαιτίας της ανεργίας. Όπως κατήγγειλαν στον υπουργό Εργασίας, Πάνο Σκουρλέτη, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Δέσποινα Χαραλαμπίδου, Στάθης Λεουτσάκος και Γιάννης Σταθάς, οι εργασιακές συνθήκες στην εν λόγω εταιρία είναι απάνθρωπες και καταπατούν την Εργατική Νομοθεσία. Ειδικότερα, οι εργαζόμενοι, ενώ υπογράφουν συμβάσεις εργασίας 8ωρης απασχόλησης, στην πραγματικότητα εργάζονται σε 12ωρες βάρδιες χωρίς καν προειδοποίηση. Όταν τελειώνει η βάρδια τους, τους ενημερώνουν πως «πρέπει να καθίσεις άλλες 4 ώρες γιατί έχει δουλειά». Αυτές οι υπερωρίες τους «ανταλλάσσονται» με ρεπό. Όμως ακόμα κι αυτό γίνεται όταν το αποφασίσει η εταιρία, χωρίς συνεννόηση με τους εργαζόμενους.

 

… και ξανά προς τη δόξα τραβά

Τους τελευταίους μήνες όσοι και όσες εργαζόμενοι «τόλμησαν» να ζητήσουν τα αυτονόητα, δηλαδή να γνωρίζουν τα ωράρια που θα εργάζονται και να πάρουν τα ρεπό τους, απολύθηκαν χωρίς δικαιολογία. Οι απολύσεις αυτές έγιναν, προφανώς, για συνδικαλιστικούς λόγους και είναι πρόδηλα καταχρηστικές και παράνομες. Μετά τη δημοσιοποίηση του θέματος και την κινητοποίηση πολιτικών οργανώσεων και κινημάτων, η εταιρία αναγκάστηκε να υπαναχωρήσει προσωρινά. Είχαν σταματήσει οι πολλές υπερωρίες, οι εργαζόμενοι ερωτούνταν για το αν θέλουν πραγματοποιήσουν υπερωριακή εργασία και το κλίμα τρομοκρατίας μειώθηκε.

Πριν από λίγες ημέρες, όμως, εργαζόμενη κατήγγειλε ότι η εταιρία έχει επιστρέψει στο παλιό καθεστώς, δηλαδή απλήρωτες υπερωρίες και πίεση στους εργαζόμενους να είναι αποδοτικοί μέχρι εξαντλήσεως. Βέβαια, όταν συναντάμε κακές εργασιακές πρακτικές, αυτό πολλές φορές αποτελεί γενικότερο δείκτη για το ποιόν της επιχείρησης. Στην Diamant Α.Ε. έχουν ήδη επιβληθεί πολλά πρόστιμα από τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, για παραπλάνηση των πελατών της. Συγκεκριμένα, το τελευταίο πρόστιμο αφορούσε «Παράβαση διατάξεων περί ενημέρωσης των καταναλωτών» και «Παραπλάνηση ως προς τα δικαιώματα του καταναλωτή». Δικαιολογημένα οι βουλευτές, με δεδομένο το γεγονός πως «η συγκεκριμένη εταιρία εκμεταλλεύεται τους εργαζόμενους της και την ανεργία που μαστίζει την ελληνική κοινωνία, πως η καταγγελλόμενη λειτουργεί ανενόχλητη, προστατευόμενη από το πλαίσιο των μνημονιακών αντεργατικών διατάξεων και την αποστελέχωση της Επιθεώρησης Εργασίας» και επίσης πως «η κυβέρνηση έχει ως βασικό προγραμματικό στόχο την προστασία των εργαζομένων και την αποκατάσταση των εργασιακών σχέσεων», ρωτούν τον υπουργό «σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προχωρήσει το υπουργείο για τον έλεγχο, μέσω των αρμοδίων οργάνων, των εργασιακών σχέσεων στην καταγγελλόμενη εταιρία, την εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας και την επιβολή των όποιων ενδεχόμενων κυρώσεων;». Τέτοιες εργασιακές ζούγκλες, υπάρχουν πολλές. Δεν πρόκειται να αλλάξουν μόνες τους.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!