Να προστατευτεί το αγροτικό εισόδημα αλλά και το περιβάλλον
του Λάζαρου Τόσκα*
Αναμένεται, τις επόμενες μέρες, η ανάρτηση των δασικών χαρτών σε πολλές περιοχές της χώρας. Το γεγονός αυτό έχει δημιουργήσει αναστάτωση στον χώρο των αγροτών, καθώς ένας τεράστιος αριθμός καλλιεργούμενων εκτάσεων αναμένεται να χαρακτηριστεί ως δασικός. Αυτό θα συμβεί διότι οι δασικοί χάρτες συντάχθηκαν με βάση τις αεροφωτογραφίες του 1945, οπότε οι εκτάσεις που εκχερσώθηκαν μετά το 1945 θα χαρακτηριστούν ως δασικές. Ένα μέρος αυτών των εκτάσεων πιθανόν να είναι παλιές ιδιοκτησίες, αγροτικές, οι οποίες εξαιτίας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου εγκαταλείφθηκαν και δασώθηκαν (θάμνοι- χαμηλή βλάστηση). Γι’ αυτές τις εκτάσεις πρέπει να γίνουν ενστάσεις και να αποδειχτεί αυτό, προκειμένου να αποδοθούν στους ιδιοκτήτες. Το μεγαλύτερο μέρος όμως των εκτάσεων εκχερσώθηκαν παράνομα, καλλιεργούνται και επιδοτούνται εδώ και δεκαετίες, συμβάλλουν στο εθνικό εισόδημα, αλλά και στο ατομικό εισόδημα των αγροτών και έχουν δώσει ζωή σε μεγάλο μέρος της Ελληνικής επαρχίας.
Ανεξάρτητα από την νομιμότητα των εκχερσώσεων των παραπάνω εκτάσεων, από την ανάρτηση των δασικών χαρτών επηρεάζεται ένας σημαντικός αριθμός γεωργικών εκμεταλλεύσεων και αγροτών που αν δεν υπάρξει λύση οδηγούνται σε απόγνωση και οικονομική καταστροφή. Οι κάτοχοι αυτών των εκτάσεων, αν δεν καταφέρουν να τις αποχαρακτηρίσουν με την διαδικασία των ενστάσεων κατά των δασικών χαρτών, θα πρέπει να τις εξαγοράσουν και να αποκτήσουν είτε τίτλο κυριότητας. για τις εκτάσεις που εκχερσώθηκαν προ του 1975, είτε τίτλο χρήσης, για τις εκτάσεις που εκχερσώθηκαν από το 1975 έως το 2007.
Τι μπορεί να γίνει
Συμφώνα με τα ισχύοντα σήμερα, το τίμημα εξαγοράς που έχει καθορισθεί, είναι υψηλό και θα πρέπει, για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, να μειωθεί ώστε να μπορέσουν να τις εξαγοράσουν και υπό τον ορό ότι η μόνη χρήση η οποία θα επιτρέπεται στο διηνεκές είναι η αγροτική, με οποιαδήποτε αλλαγή χρήσης να απαγορεύεται. Ακόμη θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα το χρηματικό αντάλλαγμα να καταβάλλεται σε μηνιαίες δόσεις που θα φτάνουν τις 100, αλλά και να απλοποιηθεί η διαδικασία εξαγοράς ή παραχώρησης των εκτάσεων αυτών και να καταργηθεί η υποχρέωση υποβολής οικονομοτεχνικής μελέτης, διότι αυτό δημιουργεί ένα δυσβάστακτο κόστος στους αγρότες.
Οι εκχερσωμένες εκτάσεις που καλλιεργούνται έχουν χαρακτηριστεί επιλέξιμες και επιδοτούνται εδώ και δεκαετίες. Θα πρέπει λοιπόν να ληφθεί μέριμνα και να υπάρξει αν χρειαστεί και νομοθετική ρύθμιση, ώστε να παραμείνουν επιλέξιμες. Διότι, διαφορετικά, με την κοινοποίηση των δασικών χαρτών στον ΟΠΕΚΕΠΕ κινδυνεύουν να χαθούν και οι μελλοντικές επιδοτήσεις αλλά να επιστραφούν και οι προηγούμενες. Και αυτό θα είναι τεράστιο πλήγμα και για τους αγρότες και για την εθνική μας οικονομία.
Είναι γεγονός ότι όλα αυτά τα προβλήματα έχουν δημιουργηθεί, διότι στη χώρα μας δεν υπήρχαν δασικοί χάρτες αλλά ούτε και εθνικό κτηματολόγιο. Και είναι γνωστό επίσης ότι, εξαιτίας αυτού, έχουν καταπατηθεί εκτάσεις μεγάλης άξιας και έχουν γίνει επαύλεις, ενώ έχουν καεί χιλιάδες στρέμματα δάσους για να καταφέρουν κάποιοι να αποχαρακτηρίσουν εκτάσεις και να τις οικειοποιηθούν. Θα πρέπει λοιπόν η πολιτεία να προχωρήσει άμεσα και στην σύνταξη εθνικού κτηματολογίου.
Για την προστασία του εθνικού αγροτικού προϊόντος, για την επιβίωση χιλιάδων αγροτών και για την προστασία του περιβάλλοντος που εγγυάται η παρουσία των αγροτών στην καλλιεργήσιμη γη, θα πρέπει να δοθεί για τους αγρότες μας η λύση που παραπάνω περιγράψαμε.
* Ο Λάζαρος Τόσκας είναι περιφερειακός σύμβουλος στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας