«Το άσυλο θα καταργηθεί», δήλωσε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κ. Μητσοτάκης με αφορμή τις παραβατικές συμπεριφορές που εκδηλώνονται μέσα στους χώρους των πανεπιστήμιων. Και συνέχισε λέγοντας ότι δεν γίνεται να παρεμποδίζεται η ακαδημαϊκή δραστηριότητα και πρέπει να επιβληθεί η κανονικότητα και η νομιμότητα στο ελληνικό πανεπιστήμιο.
Αρχικά, πριν σχολιάσουμε που οδηγεί η κατεύθυνση του Κ. Μητσοτάκη για το πανεπιστημιακό άσυλο θα πρέπει να θυμίσουμε ότι το άσυλο δεν κατοχυρώθηκε μόνο για να προστατεύει τις ακαδημαϊκές ελευθερίες, την εκπαιδευτική διαδικασία και την ερευνητική δραστηριότητα. Αυτό είναι κάτι που εξυπακούεται. Το άσυλο δημιουργήθηκε για να προστατεύονται οι πολιτικές ιδέες και οι πολίτες που διώκονται για τις πολιτικές τους πεποιθήσεις. Επίσης για να μπορούν πολιτικοί χώροι, συλλογικότητες και άνθρωποι να έχουν ένα χώρο που να μπορούν να εκφράσουν τις πολιτικές τους απόψεις αλλά και που να μπορεί να φιλοξενήσει τις δραστηριότητες τους, χωρίς πιθανούς πολιτικούς και οικονομικούς περιορισμούς που θα συναντούσαν αλλού.
Από αυτήν την άποψη υποστηρίζεται, και καλώς, ότι το άσυλο ανήκει σε όλο το λαό. Αλλά με αυτό δεν γίνεται να εννοούμε ότι οι πανεπιστημιακοί χώροι θα χρησιμοποιούνται για να γίνεται εμπόριο ναρκωτικών, λαθρεμπόριο ή άλλες παραβατικές συμπεριφορές, που όπως είναι γνωστό έχουν πάρει έκταση μέσα σε διάφορα πανεπιστήμια, αλλά και ούτε να μετατρέπονται τα ιδρύματα σε ορμητήριο της κάθε ομάδας που νομίζει ότι μπορεί να κάνει ότι θέλει μέσα στον χώρο του ασύλου.
Το βασικό θέμα σχετικά με το άσυλο είναι αν θα υπάρχει χώρος μέσα στα ελληνικά πανεπιστήμια να εκφραστούν ελεύθερα και χωρίς περιορισμούς ιδέες και δραστηριότητες (πολιτικές, πολιτιστικές κ.ο.κ.) που δεν έχουν άμεση σχέση με την εκπαιδευτική και την ερευνητική δραστηριότητα. Αυτό δεν μπορεί να υποστηρίζει κάποιος ότι έρχεται σε αντίθεση με την δημοκρατία, ίσα-ίσα αποτελούν διεύρυνση της δημοκρατίας. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο που σε καταπιεστικά καθεστώτα δεν υφίσταται καν η έννοια του ασύλου. Ακόμα θα μπορούσαμε να υποστηρίξουμε ότι αυτή η λειτουργία του ασύλου εμπλουτίζει την ζωή ενός ιδρύματος.
Το βασικό θέμα σχετικά με το άσυλο είναι αν θα υπάρχει χώρος μέσα στα ελληνικά πανεπιστήμια να εκφραστούν ελεύθερα και χωρίς περιορισμούς ιδέες και δραστηριότητες (πολιτικές, πολιτιστικές κ.ο.κ.) που δεν έχουν άμεση σχέση με την εκπαιδευτική και την ερευνητική δραστηριότητα. Αυτό δεν μπορεί να υποστηρίζει κάποιος ότι έρχεται σε αντίθεση με την δημοκρατία, ίσα-ίσα αποτελούν διεύρυνση της δημοκρατίας
Άλλωστε οι αγώνες και οι πολιτικές ή άλλες δραστηριότητες δεν δημιούργησαν ποτέ πρόβλημα, ουσιαστικό και σοβαρό, στην ακαδημαϊκή δραστηριότητα γιατί τις περισσότερες φορές βρισκόταν κάποιος τρόπος για να αναπληρωθεί ότι χανόταν εκτός αν είχαμε ρεβανσιστικές συμπεριφορές απέναντι στους φοιτητές. Και βέβαια δεν εμποδιστήκαν τα ελληνικά πανεπιστήμια να έχουν ένα υψηλό επίπεδο και να «βγάζουν» ικανούς και καταρτισμένους επιστήμονες που θα ζήλευαν πολλά από τα ακαδημαϊκά ιδρύματα του ανεπτυγμένου κόσμου. Με λίγα λόγια φτάνει και ο μύθος περί των ιδρυμάτων που παράγουν τεμπέληδες και άσχετους.
Με βάση τα παραπάνω μπορούμε να πούμε ότι η άποψη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι αντιδραστική κι οπισθοδρομική και ας διατυπώνεται με αφορμή την παραβατικότητα. Γιατί η γραμμή «κατάργηση του ασύλου» σημαίνει αποστείρωση του ελληνικού πανεπιστημίου και περιορισμός της όλης δραστηριότητάς του σε μια τυπική εκπαιδευτική και ερευνητική διαδικασία.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε και μια τελευταία παράμετρο. Ότι τα ελληνικά πανεπιστήμια βιώνουν και την μεγαλύτερη εγκατάλειψη από την δημιουργία τους. Δεν υπάρχουν καν φύλακες και φωτισμός για να μπορέσει να λειτουργήσει και να προφυλαχθεί στοιχειωδώς ο χώρος τους. Δεν δίνονται κονδύλια για να γίνουν όλα αυτά και αυτό είναι κάτι που ούτε η κυβέρνηση αλλά ούτε η αξιωματική αντιπολίτευση θίγουν. Ούτε βέβαια λέγεται ότι υπάρχουν πανεπιστήμια που παραχωρούν τους χώρους τους επί πληρωμή και έτσι φτάνουμε σε μια κατάσταση που αν πληρώσεις υπάρχει «άσυλο», αν δεν πληρώσεις δεν υπάρχει.
Υ.Γ.: Υπάρχει και ο υποκριτής υπουργός Παιδείας που υποστηρίζει ότι θέλει ένα ρωμαλέο φοιτητικό κίνημα που θα λύνει όλα αυτά τα προβλήματα. Βέβαια αν οι φοιτητές δεν συμφωνούν με την κυβέρνηση είναι φασίστες όπως έγινε πρόσφατα στην επέτειο του Πολυτεχνείου που εμποδίστηκαν οι κυβερνητικοί εκπρόσωποι να καταθέσουν στεφάνι. Αυτή είναι η άποψη της κυβέρνησης που αδιαφορεί για την όλη κατάσταση, σε βαθμό περίεργο θα έλεγε κάποιος.