Η σήψη της διαπλοκής τοπικών συμφερόντων / παραγόντων και ΕΛΑΣ αποκαλύφθηκε για μια ακόμη φορά με τον πλέον τραγικό τρόπο, μετά το τροχαίο δυστύχημα με θύμα τον 22χρονο Παναγιώτη Καρατζή που συνέβη την περασμένη Παρασκευή στα Χανιά. Ο νεαρός έχασε τη ζωή του όταν το αυτοκίνητο που οδηγούσε συγκρούστηκε με πολυτελές SUV που οδηγούσε 45χρονος οδηγός υπό την επήρεια μέθης (ίσως και άλλων ουσιών), ο οποίος νωρίτερα αν και είχε ελεγχθεί με αλκοτέστ σε μπλόκο της τροχαίας, αφέθηκε ελεύθερος κόντρα τόσο στον κανονισμό όσο και σε κάθε λογική, με ανοιχτό το ερώτημα αν υπήρξε και σε πιο βαθμό «άνωθεν» παρέμβαση όπως ισχυρίζονται οι αστυνομικοί που διεξήγαγαν την έρευνα αλλά και πλήθος δημοσιευμάτων σε ΜΜΕ.
Όπως αποκαλύπτεται ο θύτης, 45χρονος επιχειρηματίας από την πόλη των Χανίων, ήταν γνωστός στις αρχές, έχοντας επανειλημμένα απασχολήσει για παραβάσεις του ΚΟΚ αλλά και για καταγγελίες ενδοοικογενειακής βίας. Μάλιστα σύμφωνα με επώνυμη καταγγελία πολίτη σε τοπικά ΜΜΕ, ο 45χρονος οδηγός της Porsche είχε νωρίτερα εμπλακεί και σε ένα ακόμη επεισόδιο επικίνδυνης οδήγησης και απειλών τραμπουκισμού, περιστατικό που όπως δηλώνει κατήγγειλε τηλεφωνικά στην ΕΛΑΣ. Και όμως, παρά το βεβαρυμμένο ιστορικό, παρά τις καταγγελίες, παρά την εμφανή κατάσταση μέθης, οι αστυνομικοί δεν κάλεσαν τον εισαγγελέα, δεν οδήγησαν τον οδηγό στο αυτόφωρο, παρά μόνο βεβαίωσαν την παράβαση και έδωσαν τα κλειδιά του οχήματος στον συνοδηγό φίλο του και τον άφησαν ελεύθερο. Για να μην περάσει το Σαββατοκύριακο στο κελί ο 45χρονος αφέθηκε ελεύθερος, στην πράξη για να δολοφονήσει τον άτυχο νεαρό.
Μετά Χριστόν προφήτες
Οι κυβερνώντες αλλά και η δικαιοσύνη έρχονται σαν μετά Χριστόν προφήτες να κάνουν λόγο για εφαρμογή του νόμου. Ξεκάθαρη «παράβαση καθήκοντος» αναγνώρισε ο αρμόδιος υπουργός ΠΡΟ.ΠΟ Μ. Χρυσοχοΐδης, ο οποίος σε συνέντευξη σε τοπικά ΜΜΕ δήλωσε πως «είναι απόφασή μας να επιβάλουμε τη νομιμότητα και να εξαλείψουμε βήμα-βήμα όλες τις παθογένειες που δεκαετίες τώρα ταλαιπωρούν την κοινωνία του νησιού»,. Και ο ίδιος ο Κ. Μητσοτάκης έδωσε εντολή για διερεύνηση της υπόθεσης μέχρι τέλους ‒ αλήθεια χρειάζεται πρωθυπουργική εντολή για κάτι τέτοιο; Επίσης αμέσως απομακρύνθηκε από τη θέση της η ηγεσία της Αστυνομικής Διεύθυνσης Χανίων και διατάχθηκε ΕΔΕ για όλους τους εμπλεκόμενους. Ενώ, χθες Παρασκευή 17/1, μια εβδομάδα μετά το τραγικό συμβάν και η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Ι. Κλάπα, απέστειλε επείγον έγγραφό της προς όλους τους προϊσταμένους των Πρωτοδικείων της χώρας, όπου επισημαίνει ότι τα αυτόφωρα (μονομελή και τριμελή) θα λειτουργούν τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες.
Το κράτος και η κυβέρνηση κάνουν πως δεν γνωρίζουν. Και όμως μιλάμε για την Ελληνική Αστυνομία την οποία τόσο καλά γνωρίζει ο Μ. Χρυσοχοΐδης. Μιλάμε για τα Χανιά τα οποία τόσο καλά γνωρίζει ο Κ. Μητσοτάκης. Μιλούν αόριστα για «διαχρονικές παθογένειες» και παρουσιάζουν εαυτούς ως εγγυητές λύσεων. Όλα αυτά μέχρι να ξεχαστεί η υπόθεση και να συνεχιστούν οι, με «άνωθεν κάλυψη», πάγιες τακτικές παράβασης του καθήκοντος που θα οδηγήσουν στο επόμενο τραγικό συμβάν κ.ο.κ.
Δύο μέτρα, δύο σταθμά
Η υπόθεση του τροχαίου στα Χανιά και η εγκληματικά επιπόλαια στάση των αστυνομικών αρχών φέρνει στο μυαλό όχι άδικα μια άλλη υπόθεση που συνέβη πριν καιρό στην Κρήτη. Ήταν Σεπτέμβρης του 2023, όταν αστυνομικοί των ΤΑΕ Χανίων σταμάτησαν για έλεγχο στον επαρχιακό δρόμο Φρες-Βρύσες Αποκορώνου τον 58χρονο Κώστα Μανιουδάκη ο οποίος στη συνέχεια βρέθηκε νεκρός. Στην πράξη δολοφονημένος από τους αστυνομικούς, που παρά την αρχική ανακοίνωση της ΕΛΑΣ για θάνατο από φυσικά αίτια ‒«αιφνίδιος θάνατος ιδιώτη κατά τη διάρκεια νομότυπου αστυνομικού ελέγχου» έγραφε το βιβλίο συμβάντων στο ΑΤ Αποκορώνου‒, αποδείχθηκε πως βασάνισαν και ξυλοκόπησαν μέχρι θανάτου τον 58χρονο. Ήταν και τότε εμφανής η προσπάθεια συγκάλυψης με την αλήθεια να φανερώνεται μετά από επίμονες προσπάθειες του γιου του αδικοχαμένου Κ. Μανιουδάκη και τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας των Χανίων και όχι μόνο.
Με τις πλάτες του κόμματος-κράτους
Το ερώτημα είναι αμείλικτο. Τι ώθησε τους αστυνομικούς που διενήργησαν τον έλεγχο να αφήσουν τον 45χρονο ελεύθερο, κατά παράβαση του καθήκοντος τους; Είναι η πάγια τακτική (;) τοπικών αστυνομικών αρχών που διαβάζουν τον νόμο και τους κανονισμούς κατά το δοκούν, όπως δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός ΠΡΟ.ΠΟ. Μ. Χρυσοχοΐδης; Είναι οι γνωριμίες σε μια μικρή κοινωνία, ή κάποιος ισχυρός παράγοντας (οικονομικός ή πολιτικός) μεσολάβησε στην Τροχαία για λογαριασμό του 45χρονου, όπως θέλουν μια σειρά δημοσιεύματα σε τοπικά και όχι μόνο ΜΜΕ;
Οι πρακτικές του ακαταδίωκτου πολιτικού προσωπικού, της κομματοκρατίας, καθιστούν εύλογα τα παραπάνω ερωτήματα, καθώς δεν είναι λίγες εκείνες οι περιπτώσεις στις οποίες οι σκιές διαπλοκής και συγκάλυψης είναι εμφανέστατες. Δεν γίνεται να μην ανασύρουμε στη μνήμη μας ένα άλλο θύμα τροχαίου δυστυχήματος, τον 22χρονο Ιάσωνα Λαλαούνη, ο οποίος έχασε τη ζωή του τον Μάρτιο του 2021 όταν χτυπήθηκε από το όχημα συνοδείας της Ντόρας Μπακογιάννη, το οποίο οδηγούσε αστυνομικός της προσωπικής της φρουράς, πραγματοποιώντας παράνομο ελιγμό κατά την είσοδό του στο κτίριο της βουλής. Θυμόμαστε την προσπάθεια να περάσει στα ψιλά η υπόθεση αυτή αλλά και τις «άνωθεν εντολές» για να μην γίνεται η οποιαδήποτε σύνδεση του ονόματος της πολιτικού στις αναφορές του συμβάντος στα ΜΜΕ.
Ας μην πάμε μακριά. Η κοινωνία της Κρήτης γνωρίζει πολύ καλά από «άνωθεν εντολές» και πολιτική κάλυψη που στηρίζει και ενθαρρύνει κατά συρροή εγκληματικές πρακτικές και ενέργειες. Οι υποθέσεις εμπορίας ναρκωτικών που βλέπουν κατά καιρούς το φως της δημοσιότητας, η δράση των νταήδων της περιοχής, η υπόθεση της κλινικής «παρένθετης μητρότητας», τα εγκλήματα με τους θανάτους ηλικιωμένων στο γηροκομείο «Αγία Σκέπη», αλλά και παλιότερα η υπόθεση του Βαγγέλη Γιακουμάκη που είχε συγκλονίσει τη χώρα, συνδέονται με ένα κοινό νήμα, αυτό των παρεμβάσεων πολιτικών προσώπων (υψηλά ιστάμενων) που κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους οι θύτες να πέσουν στα μαλακά, συντηρώντας με τον τρόπο αυτό ένα νοσηρό πελατειακό δίκτυο που θολώνει τα όρια μεταξύ κράτους και παρακράτους.
ΕΛΑΣ: Ένας βαριά ασθενής θεσμός
Μετά από κάθε καταγγελία αστυνομικής αυθαιρεσίας ή κάθε κριτική για το κατ’ επανάληψη όργιο καταστολής, ΜΜΕ και κύκλοι της ΕΛΑΣ επαναλαμβάνουν το ερώτημα «και τι θέλετε να μην παρεμβαίνει η αστυνομία, όταν τη χρειάζεται ο πολίτης;». Και όταν ο πολίτης τη χρειάζεται πραγματικά, γινόμαστε ξανά και ξανά μάρτυρες ολιγωρίας έως και εγκληματικών παραλείψεων, από τα μικρά έως τα μεγάλα. Ποιος μπορεί να ξεχάσει την, ευνοϊκή προς τον θύτη, στάση οργάνων της ΕΛΑΣ σε μια σειρά περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας έως και δολοφονίες γυναικών; Ποιος μπορεί να ξεχάσει την ολιγωρία, έως και αδιαφορία, των αστυνομικών στην υπόθεση της 12χρονης στον Κολωνό; Ποιος μπορεί να κάνει πως δεν βλέπει το επαναλαμβανόμενο μοτίβο επίορκων αστυνομικών μπλεγμένων σε υποθέσεις εμπορίας ναρκωτικών ή κυκλωμάτων εκβιαστών;
Δεν είναι τυχαίο ότι ένας τόσο άρρωστος οργανισμός, όπως η ΕΛΑΣ, γίνεται το φυτώριο όπου εκκολάπτονται εγκληματικά στοιχεία και εγκληματικές οργανώσεις. Πέφτουν από τα σύννεφα οι αρμόδιοι υπουργοί και οι δημοσιολογούντες κάθε φορά που αποκαλύπτεται η εγκληματική δράση κάποιου αστυνομικού ή ακόμη και ολόκληρων Αστυνομικών Τμημάτων (ΑΤ Ομόνοιας, ΑΤ Κολωνού κ.ά.). Πρόσφατο παράδειγμα η, βραβευμένη μάλιστα ως αστυνομικός της χρονιάς, 37χρονη που εμφανίζεται να έχει σημαντικό υποστηρικτικό ρόλο στο κύκλο προστασίας που εξαρθρώθηκε. Στην πραγματικότητα δεν πρόκειται για μεμονωμένες περιπτώσεις αλλά για μια δυσώδη πραγματικότητα διαφθοράς που συνδέει την ΕΛΑΣ (ακόμη και ανώτερα στελέχη της) με το κοινό έγκλημα (βλέπε υποθέσεις Greek Police mafia, Αμαρυλλίς κ.ο.κ.) και με σημαντικούς πυλώνες στο πολιτικό σύστημα.