Αρχική στήλες είπαν και έγραψαν Binge Watching και ξαγρύπνια…

Binge Watching και ξαγρύπνια…

Οι Αμερικανοί χάνουν τον ύπνο τους εξαιτίας του μεταμεσονύχτιου Binge Watching

Σύμφωνα με μια νέα έρευνα, οι Αμερικανοί ενήλικες χάνουν τον ύπνο τους επειδή ξενυχτούν βλέποντας τηλεοπτικά σόου ή αθλητικά, παίζοντας  βιντεοπαιχνίδια  ή διαβάζοντας.

Η Αμερικανική Ακαδημία Ιατρικής Ύπνου (AASM) διεξήγαγε σχετική έρευνα με την συμμετοχή 2000 ενηλίκων. Από αυτούς, το 88% παραδέχτηκε ότι δεν κοιμάται πολύ γιατί ξενυχτάει βλέποντας απανωτά επεισόδια τηλεοπτικών εκπομπών ή στριμάροντας σειρές. Το ποσοστό ανεβαίνει στο 95% ανάμεσα στις ηλικίες 18-44 χρονών.  Επίσης, οι μισοί από τους συμμετέχοντες δήλωσαν ότι ξενύχτησαν παίζοντας βιντεοπαιχνίδια και σχεδόν το 60% έμεινε ξάγρυπνο βλέποντας αθλητικά. Η τελευταία περίπτωση αφορούσε κυρίως άντρες. Η ειρωνεία είναι πως οι συμμετέχοντες δήλωσαν ότι ο ύπνος είναι  η δεύτερη –μετά την οικογένεια – πιο σημαντική προτεραιότητα στη ζωή τους.

«Είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι οι Αμερικανοί κατατάσσουν τον ύπνο ως μία από τις πιο σημαντικές προτεραιότητες, όμωςτο να επιλέγουν την  τηλεόραση αντί του ύπνου, έχει σοβαρές συνέπειες» δήλωσε η πρόεδρος του AASM Kelly A. Carden, ιατρός ύπνου στο  Saint Thomas Medical Partners στο Νάσβιλ του Τεννεσί. «Ο ύπνος είναι σημαντικός για την υγεία, ευεξία και ασφάλεια. Ο χρόνια ανεπαρκής ύπνος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων υγείας και διαταραχών συμπεριφοράς αλλά και τροχαία  ατυχήματα».

Τα ευρήματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν στην ιστοσελίδα του AASM στις 4 Νοεμβρίου.

 

Ψηφιακοί πειρασμοί

Σύμφωνα με την Fariha Abbasi-Feinberg, διευθύντρια της Ιατρικής Ύπνου στο Millennium Physician Group της Φλόριντα και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του AASM, «υπάρχουν ανησυχίες για τις επιπτώσεις που έχει στον ύπνο η γρήγορη εξάπλωση νέων πλατφόρμων streaming… Υπάρχουν περισσότεροι ψηφιακοί πειρασμοί και βομβαρδιζόμαστε συνέχεια από κοινωνικά μηνύματα που μας λένε ότι πρέπει να συνεχίζουμε να βλέπουμε αυτές τις σειρές. Άρα το ερώτημα είναι πως επηρεάζει τον ύπνο μας η παρακολούθηση αυτών», είπε στο Medscape Medical News.

Το κίνητρο της έρευνας ήταν να «κατηγοριοποιήσει τα είδη των περισπασμών που υπάρχουν και τον αντίκτυπό τους» στον ύπνο. Για την έρευνα, το ASSM ρώτησε 2003 Αμερικανούς ενήλικες, ηλικίας 18 ετών και πάνω. Οι συμμετέχοντες ερωτήθηκαν που κατατάσσουν τον ύπνο ως προτεραιότητα όπως και ποιες δραστηριότητες τους κρατάνε ξάγρυπνους μετά την καθορισμένη ώρα ύπνου.

Κατά μέσο όρο, οι περισσότεροι συμμετέχοντες κατέταξαν τον ύπνο ως την δεύτερη σημαντικότερη προτεραιότητα. Η ψυχαγωγία από τη άλλη, κατατάσσεται ως η λιγότερο σημαντική για τις περισσότερα ηλικιακές ομάδες, με εξαίρεση εκείνη των 65+ και για όσους μένουν στο Μιντγουέστ. Αυτοί κατέταξαν την ψυχαγωγία στην πέμπτη πιο σημαντική προτεραιότητα.

Η οικογένεια θεωρείται πιο σημαντική ανεξαρτήτως ηλικιακής ομάδας, φύλου ή γεωγραφικής περιοχής. Από την άλλη, την τρίτη θέση για τους άντρες έχει η εργασία ενώ για τις γυναίκες η διατροφή/δίαιτα. Παρομοίως, οι πιο ηλικιωμένοι προτάσσουν την γυμναστική και τη διατροφή έναντι της εργασίας.

«Το αστείο στην υπόθεση είναι πως όταν ρωτήσαμε τους συμμετέχοντες πόσο σημαντικός είναι γι’ αυτούς ο ύπνος, το κατέταξαν ως το υπ’ αριθμόν 2, με την οικογένεια να έρχεται πρώτη. Όμως φαίνεται πως δεν ενεργούν σύμφωνα με τις προτεραιότητές τους», είπε η  Abbasi-Feinbergsaid.

 

Άλλος ένας ένοχος

Πολλοί συμμετέχοντες που έμεναν ξύπνιοι ως αργά, αισθάνονταν αναστατωμένοι με το 24% να δηλώνει «απογοητευμένο» και να ακολουθεί ένα 13% που δηλώνει «ένοχο» (περιθώριο λάθους +/-2 ποσοστιαίων μονάδων)

Γενικά, οι νεότεροι αναφέρουν υψηλότερα επίπεδα απογοήτευσης σε σύγκριση με τους πιο μεγάλους:

ΓενιάΖ/ Generation Ζ (18 – 24 χρονών): 32%
Γενιά της Χιλιετίας/Millennials (22 – 38 χρονών): 30%
Γενιά X/ Generation Χ (age 39 – 54 years): 24%
ΜεταπολεμικήΓενιά/Baby Boomers (age 55 – 73): 16%
ΣιωπηλήΓενιά/Silent Generation (age ≥ 75): 10%

Οι άντρες ήταν πιο χαλαροί με το να ξενυχτάνε, ενώ οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να αναστατωθούν (21% έναντι 14% και 21% έναντι 27%, αντίστοιχα).

Το “Binge watching”, η συνήθεια να βλέπουμε συνεχόμενα επεισόδια τηλεοπτικών σειρών, ήταν η πιο συχνή αιτία που χάνουμε τον ύπνο μας, σύμφωνα με το 88% των ερωτηθέντων. Η ομάδα που είναι πιο πιθανό να ξενυχτήσει βλέποντας τηλεόραση είναι οι ηλικίες 18 με 44 ετών, σε σύγκριση με τους 45 και άνω (95% έναντι 80%). Σχεδόν οι μισοί (44%) ηλικίας 18-24, είπαν πως «συχνά» ξαγρυπνούν για να δουν σειρές. Δεν υπήρχαν διαφορές λόγο φύλου στο μοτίβο του binge-watching.

Τα βιντεοπαιχνίδια είναι άλλος ένας ένοχος  για το ξενύχτι, με τους μισούς ερωτηθέντες να δηλώνουν ότι δεν κοιμούνται γιατί παίζουν. Εδώ υπήρχαν διαφοροποιήσεις λόγω φύλου ή ηλικίας, με τους άντρες και την Γενιά Ζ να είναι περισσότερο πιθανό να εμπλακούν σε ολονύχτια βιντεοπαιχνίδια.

 

Τεχνολογίες που αποδιοργανώνουν

Πάνω από τους μισούς συμμετέχοντες (58%) δήλωσαν πως δεν κοιμούνται γιατί βλέπουν αθλητικά, με τους άντρες να είναι περισσότεροι από τις γυναίκες. Από την άλλη, οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να ξενυχτήσουν για να τελειώσουν ένα βιβλίο (71% έναντι 61%), ειδικά οι ηλικίες 25 με 44. «Ο τρόπος που διαβάζουμε βιβλία έχει αλλάξει, γιατί οι περισσότεροι πλέον χρησιμοποιούν e-books» σημείωσε η Abbasi-Feinberg. Αντίθετα με το παραδοσιακό βιβλίο και τις χάρτινες σελίδες, τα ηλεκτρονικά βιβλία επηρεάζουν αρνητικά την ποιότητα του ύπνου.

Η Abbasi-Feinberg εξηγεί πως οι αρνητικές συνέπειες από την μεταμεσονύκτια χρήση οποιασδήποτε ηλεκτρονικής συσκευής διαρκούν περισσότερο από τις ώρες που κλέβει ο χρήστης από τον ύπνο. «Πιστεύουμε πως το φως που εκπέμπουν αυτές οι συσκευές, επηρεάζει την μελατονίνη, που υπό φυσιολογικές συνθήκες αυξάνεται την νύχτα και βοηθάει το σώμα μας να αποκοιμηθεί». Η ίδια συμβουλεύει τους ασθενείς της να μην χρησιμοποιούν ηλεκτρονικές συσκευές τουλάχιστον για μια ώρα πριν κοιμηθούν.

Σημείωσε πως το AASM συστήνει να κοιμόμαστε περίπου επτά  ώρες κάθε βράδυ. «Ο ύπνος βοηθάει την λειτουργία του εγκεφάλου, επιτρέποντας του να σχηματίζει νέες συνδέσεις  και να διατηρεί τις πληροφορίες με καλύτερο τρόπο. Γνωρίζουμε ότι ο ανεπαρκής ύπνος επηρεάζει τον εγκέφαλο και δημιουργεί προβλήματα μέσα στη μέρα, γι’ αυτό και το AASM ανησυχεί για τα ευρήματα των ερευνών» είπε η Abbasi-Feinberg.

 

Οι τρεις πυλώνες της υγείας

Σχολιάζοντας τα ευρήματα για το Medscape Medica lNews, ο Paul Doghramji, διδάσκων του Collegeville Family Practice και υπεύθυνος υγείας στο Ursinus College της Πενσυλβάνια, είπε πως οι κλινικοί ιατροί πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι δεν γνωρίζουν πολλά για τον ύπνο και δεν τονίζουν την σημαντικότητα της επάρκειας ύπνου στους ασθενείς τους. «Οι πληροφορίες για τον ύπνο που μεταφέρονται τους φοιτητές των ιατρικών σχολών και στουςειδικευόμενουςγιατρούς είναι λίγες, γι’ αυτό και πολλοί κλινικοί ιατροί δεν συζητάνε ή δεν δίνουν έμφαση στο θέμα του ύπνου με τους ασθενείς τους», είπε ο Doghramji που είναι και μέλος του ΔΣ του Εθνικού Ιδρύματος Ύπνου.

Ωστόσο, μόλις ο κλινικός ιατρός «αντιληφθεί την επίδραση που έχει ο ύπνος στους ασθενείς, θα πρέπει να ρωτάει προληπτικά για τις συνήθειες ύπνου τουλάχιστον κατά τον ετήσιο έλεγχο αλλά και όταν βλέπει κάποια συμπτώματα που να υποδεικνύουν έλλειψη του», πρόσθεσε. Τα προβλήματα στον ύπνο μπορούν να επιδεινώσουν θέματα που σχετίζονται με άλλα παθολογικά ή ψυχιατρικά αίτια όπως κόπωση, δυσκολία συγκέντρωσης, κατάθλιψη, άγχος, έλλειψη ενεργητικότητας, είπε. «Οι κλινικοί ιατροί πρέπει πάντα να ρωτάνε για την ποιότητα ύπνου, όταν οι ασθενείς παρουσιάζουν τέτοια συμπτώματα».

Η Abbasi-Feinberg συμφώνησε, προτείνοντας να θεωρηθεί ο ύπνος «ζωτικό σημείο» και πως οι γιατροί θα πρέπει να ρωτάνε σε κάθε επίσκεψη για την ποιότητα ύπνου του ασθενούς. «Ο ύπνος θεωρείται ο τρίτος πυλώνας υγείας, μετά την υγιεινή διατροφή και την τακτική άσκηση», κατέληξε.

Πηγή: https://www.medscape.com,
μετάφραση Ιωάννα Ραδαίου

Σχόλια

Exit mobile version