Αρχική πολιτισμός Βιβλιοπαρουσίαση: Οι Ινδιάνικες φυλές της Βορείου και της Νοτίου Αμερικής

Βιβλιοπαρουσίαση: Οι Ινδιάνικες φυλές της Βορείου και της Νοτίου Αμερικής

Με την κυκλοφορία της έκδοσης του 4ου τόμου του μνημειώδους έργου του Τσάρλς Ν. Γ. Μπρόουνελ Οι Ινδιάνικές φυλές της Βορείου και της Νοτίου Αμερικής (μτφ. Θωμάς Μαστακούρης) οι εκδόσεις Στοχαστής σας καλούν την Τετάρτη 8 Μαρτίου 2017 στις 7:30 μ.μ., στο βιβλιοπωλείο Books PLUS/Art & Coffee (Πανεπιστημίου 37).
Για την παρουσίαση του συγκεκριμένου έργου, αλλά και για μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση και έναν αναστοχασμό πάνω στην μοναδική για την Ελλάδα σειρά Ταξίδια-Ανακαλύψεις των εκδόσεων Στοχαστής, κύριοι ομιλητές θα είναι οι  Λ.Αξελός, Σ. Ελληνιάδης, Θ. Μαστακούρης και Ν. Πρατσίνης.

 

Ανακαλύψτε το πώς έβλεπαν οι Αμερικανοί τους Iνδιάνους πριν από την εποχή των γουέστερν

Δύο θεμελιώδη έργα, που βρίσκονται στις ρίζες του δυτικού πολιτισμού, είναι η ομηρική Οδύσσεια και η βιβλική Πεντάτευχος. Και στα δύο κυριαρχεί το ταξίδι και η περιπλάνηση με στόχο την άφιξη σε μια νοσταλγική πατρίδα είτε μια γη της επαγγελίας. Στο ταξίδι-ανακάλυψη κυριαρχεί το τυχαίο, η συνεχής επαφή με το(ν) «άλλο», η σταδιακή αναγνώριση του οικείου που φέρει εντός του ο ταξιδιώτης. Ο Έλληνας Ηρόδοτος διακρίνει μεταξύ Ελλήνων και βαρβάρων χάρη στο ταξίδι και –κυρίως- χάρη στην αφήγησή του. Οι καταγραφές των ταξιδιών-ανακαλύψεων από πρώτο χέρι, τα λεγόμενα ταξιδιωτικά χρονικά συνιστούν ένα σημαντικό κομμάτι της παγκόσμιας γραμματείας. Αποτελούν σημαντικές και αναντικατάστατες μαρτυρίες, καθότι παρουσιάζουν το(ν) «άλλο» πως ήταν και πώς φαίνονταν προτού γίνει οικείος, προτού γεμίσει ο κόσμος «κουτιά σπανιόλικης σαρδέλας» που λέει κι ο ταξιδιώτης ποιητής μας Ν. Καββαδίας. Προτού τεθούν όλα τα θεμέλια της παγκοσμιοποίησης.

Σαράντα σχεδόν χρόνια οι εκδόσεις ΣΤΟΧΑΣΤΗΣ δεν έχουν πάψει να εκδίδουν ταξιδιωτικά χρονικά, που μέσα από την ένταση της πρώτης ματιάς πασχίζουν να περιγράψουν με οικείους όρους το πρωτοείδωτο: Kορτές, Μαγγελάνος, Μπαττούτα, Πόλο, Γκάμα, Καμπράλ, Δαρβίνος και άλλα γνωστά και άγνωστα ονόματα που με τα ταξίδια τους διαμόρφωσαν και μας «γνώρισαν» τον κόσμο του σήμερα. Μέσα από πάνω από 50 τίτλους σε εκδόσεις άρτια μεταφρασμένες, σχολιασμένες, συνοδευόμενες από προλόγους και εισαγωγές, αλλά και απευθυνόμενες στο ευρύ κοινό, συνοδεύουν τον αναγνώστη στην ανακάλυψη της γεωγραφίας και της ιστορίας του πλανήτη μας.

Σχόλια

Exit mobile version