Αρχική συνεντεύξεις διεθνή Waltraud Fritz, υποψήφια ευρωβουλευτής: Η αυστριακή Αριστερά έχει σήμερα περισσότερες ελπίδες...

Waltraud Fritz, υποψήφια ευρωβουλευτής: Η αυστριακή Αριστερά έχει σήμερα περισσότερες ελπίδες παρά ποτέ

συνέντευξη στον Γιάννη Φιλίππου

 

 

Η Waltraud Fritz, υποψήφια ευρωβουλευτής της αριστερής συμμαχίας Ευρώπη Αλλιώς, Μέλος του Εκτελεστικού συμβουλίου του Κομμουνιστικού Κόμματος Αυστρίας (ΚΚΑ) και του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς, μιλά στον Δρόμο σε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συνέντευξη που δείχνει πως σε άλλες χώρες υπάρχουν νοοτροπίες πολύ διαφορετικές από αυτές που γνωρίζουμε στην Ελλάδα.

 

Τι είναι το Europa Anders (Ευρώπη Αλλιώς);

Η Ευρώπη Αλλιώς είναι μια εκλογική συμμαχία για τις Ευρωεκλογές. Αποτελείται από τέσσερις συνιστώσες: το ΚΚΑ, τους Πειρατές, μια μικρή οργάνωση που λέγεται Αλλαγή, ενώ τέταρτη συνιστώσα θεωρούνται οι ανένταχτοι.

 

Πώς δημιουργήθηκε αυτή η εκλογική συμμαχία;

Το ΚΚΑ προσπαθεί εδώ και χρόνια για τη δημιουργία συμμαχιών. Με βάση τις παγκόσμιες εξελίξεις και την εμπειρία του κομμουνιστικού κινήματος οι Αριστερές συμμαχίες είναι απαραίτητες για τη διάδοση και την επιρροή των αριστερών ιδεών σε τοπικό, εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο. Η πρωτοβουλία πάρθηκε μετά τις εθνικές εκλογές του Οκτωβρίου 2013. Για να μπορέσουν να συμμετάσχουν σε αυτές, τα εξωκοινοβουλευτικά κόμματα πρέπει να συγκεντρώσουν έναν αριθμό υπογραφών σε εθνικό επίπεδο. Σε αυτή την προσπάθεια ήρθαν σε επαφή τα μέλη των 3 κομμάτων-συνιστωσών και συζητώντας συνειδητοποίησαν ότι, παρά τις διαφορετικές τους καταβολές, αγωνίζονται για τα ίδια ζητήματα. Καλύτερη ζωή, κοινωνική ασφάλεια, δημοκρατία, διαφάνεια, διαφορετική διαχείριση του πλούτου και παύση των πολιτικών λιτότητας.

Μετά τα χαμηλά ποσοστά των εκλογών, η Αλλαγή πήρε την πρωτοβουλία να ζητήσει από τα άλλα 2 κόμματα την προοπτική σχηματισμού μιας εκλογικής συμμαχίας για τις Ευρωεκλογές.

Σχετικά με την εσωτερική μας λειτουργία, αν και θα μπορούσαμε να έχουμε διαφωνίες για την ευρωλίστα, αποφασίσαμε ομόφωνα να δώσουμε τις 2 πρώτες θέσεις σε ανένταχτους. Πρώτος στη λίστα τοποθετήθηκε ο Μάρτιν Έρενχάουζερ, νυν ανεξάρτητος ευρωβουλευτής ο οποίος προσέφερε την εμπειρία του χωρίς να ζητήσει προνομιακή θέση.

Το ΚΚΑ υποστήριξε την ισότιμη εκπροσώπηση των 2 φύλων στο ψηφοδέλτιο. Οι Πειρατές δεν μπορούσαν να υποστηρίξουν αυτή την επιλογή γιατί αφενός δεν είναι στις θέσεις τους και αφετέρου γιατί δεν έχουν αρκετές γυναίκες. Για να λυθεί το πρόβλημα το ΚΚΑ προσέφερε 66% γυναίκες υποψηφίους. Είναι απολύτως απαραίτητο να αφήσουμε πίσω τους εγωισμούς μας για το κοινό όφελος. Από την αρχή υποστηρίξαμε πως η χρηματική συνεισφορά των συνιστωσών πρέπει να είναι ισάξια για να αποφευχθεί ζήτημα οικονομικής υπεροχής στη συμμαχία.

Η αυστριακή Αριστερά έχει περισσότερες ελπίδες από ποτέ. Στόχος μας είναι να συγκεντρώσουμε ένα αποτέλεσμα κοντά στο 5,5% εκλέγοντας έναν Ευρωβουλευτή.

 

Στο αυστριακό Κοινοβούλιο, δεν υπάρχει τίποτα στα αριστερά των Σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων. Υπάρχουν σκέψεις και για εκεί;

Πέρα από το ΚΚΑ και την Αλλαγή, δεν υπάρχουν άλλες αριστερές οργανώσεις στην Αυστρία. Το ΚΚΑ θα αδράξει κάθε ευκαιρία για ένα πιο μόνιμο σχήμα αλλά οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί. Να κάνουμε, δηλαδή, κάθε βήμα από κοινού, σεβόμενοι τις απόψεις και τις αποφάσεις των υπολοίπων. Αυτό που δημιουργήσαμε είναι μια νέα πολιτική ποιότητα για την Αυστρία. Είναι πολύτιμο, ανοίγει νέες προοπτικές και δεν πρέπει να σταματήσουμε εδώ. Πρέπει να προσφέρουμε αυτή την εμπειρία όχι μόνο στον αριστερό κόσμο αλλά και στους ανένταχτους δημοκρατικούς, προοδευτικούς ανθρώπους, ακόμα και στη βάση των Σοσιαλδημοκρατών. Αυτό είναι η αρχή και όχι το τέλος.

Το ΚΚΑ έχει τη νοοτροπία πως είμαστε ένα μέρος μόνο της Αριστεράς και επιδιώκουμε ένα ευρύ πολυτασικό αριστερό κίνημα τόσο στην Αυστρία όσο και στην Ευρώπη. Παρακολουθούμε προσεκτικά τις εξελίξεις στο ΣΥΡΙΖΑ εδώ και χρόνια και αναγνωρίζουμε τις δυσκολίες. Απαιτείται μεγάλος βαθμός υπομονής, επιμονής, διδαχής και προσπάθειας, αλλά είμαστε πρόθυμοι.

 

Ο ρόλος της Ε.Ε. μέσα στην κρίση έχει γίνει πολύ πιο επιθετικός και αντιδραστικός. Αρκετά αριστερά κόμματα αντιμετωπίζουν την Ε.Ε. ως θεμελιακά αντιδραστική χωρίς περιθώρια βελτίωσης. Ποια είναι η άποψη σας;

Ως Ευρώπη Αλλιώς θεωρούμε κάποιες αλλαγές εφικτές αλλά γνωρίζουμε καλά πως αυτό θα είναι μια δύσκολη διαδικασία. Αλλαγές στην Ε.Ε. για περισσότερη δημοκρατία, κοινωνικά δικαιώματα, αλληλεγγύη και ισότητα είναι αδύνατες χωρίς μια εκ βαθέων αλλαγή στο πολιτικό τοπίο, με μεγάλη ενίσχυση της ριζοσπαστικής εναλλακτικής Αριστεράς. Η ενίσχυση μιας τέτοιας Αριστεράς θα μπορούσε να ασκήσει πίεση και στους Σοσιαλδημοκράτες. Από την άλλη μεριά, η ενίσχυση της Άκρας Δεξιάς σε ευρωπαϊκό επίπεδο εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους.

 

Σε ποιους άξονες βασίζετε την προεκλογική σας εκστρατεία;

Πολύ κομβικό είναι το ζήτημα της Τράπεζας Hypo Alde-Adria η οποία κερδοσκόπησε στα Βαλκάνια και αλλού, χρησιμοποιήθηκε για ιδιοτελείς σκοπούς δεξιών και ακροδεξιών πολιτικών και τώρα που χρεοκοπεί, η αυστριακή κυβέρνηση δεσμεύτηκε να πληρώσει τα σπασμένα, κάτι που θα κοστίσει στους φορολογούμενους 18 δισεκατομμύρια ευρώ. Υποστηρίζουμε πως η τράπεζα πρέπει να πτωχεύσει.

Είναι μια ιδιωτική επιχείρηση που επέφερε σε κάποιους μεγάλα κέρδη ακόμα και μέσα στην κρίση. Απαιτούμε να εκφραστεί ο αυστριακός λαός. Κάνουμε καμπάνια συλλογής υπογραφών για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος και έχουμε ήδη συγκεντρώσει το 50%. Είμαστε η μόνη πολιτική δύναμη που σηκώνει αυτό το θέμα με πραγματικούς όρους.

Πέρα από το θέμα της τράπεζας, ο καθένας μας στη συμμαχία συνεισφέρει με τη δική του ατζέντα στα θέμα που ειδικεύεται. Οφείλουμε να έχουμε σεβασμό μεταξύ μας και να προσφέρουμε όλοι στην τελική συμφωνία. Οι Πειρατές ενδιαφέρονται για τη διαδικτυακή δημοκρατία και ελευθερία, καθώς και για δικαιώματα προστασίας δεδομένων. Το ΚΚΑ δίνει έμφαση στα κοινωνικά ζητήματα: κοινωνικά δικαιώματα, βασική κοινωνική ασφάλεια, ισότητα, αλληλεγγύη και, φυσικά, δημοκρατία.

Η Αλλαγή είναι μεν ένα μικρό κόμμα, αλλά πολύ αφοσιωμένο σε θέματα διανομής του πλούτου στην κοινωνία και οικολογικής, ήπιας χρήσης των φυσικών πόρων. Ως τέταρτο πυλώνα θεωρούμε τους ανένταχτους, οι οποίοι συνεισφέρουν όπως θέλουν και μπορούν.

 

Με ποιους τρόπους διεξάγετε την προεκλογική σας εκστρατεία;

Το ότι ο Μάρτιν Ερενχάουζερ, πρώτος στην ευρωλίστα μας είναι ήδη ευρωβουλευτής μάς βοηθάει, γιατί τα κρατικά ΜΜΕ (τηλεοπτικά κανάλια και ραδιοσταθμοί) οφείλουν να τον μεταχειρίζονται ισάξια με όλους τους ευρωβουλευτές.

Σε ένα τηλεοπτικό ντιμπέιτ ο Μάρτιν αποχώρησε πάνω στο θέμα της διαβόητης διάσωσης της τράπεζας. Κατασκηνώνοντας 2 εβδομάδες έξω από το γραφείο του καγκελάριου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, δήλωσε πως μέχρι τις Ευρωεκλογές δεν θα ξανακοιμηθεί σε σπίτι. Για 2 μήνες θα κατασκηνώνει σε πόλεις ανά τη χώρα, αποτελώντας τον μοναδικό υποψήφιο που οι πολίτες μπορούν να βρουν στο δρόμο και να συζητήσουν.

Το Ευρώπη Αλλιώς πέρα από μοίρασμα φυλλαδίων και παρουσία στους δρόμους έχει πολύ έντονη δραστηριότητα στα ηλεκτρονικά Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.

Πραγματοποιήθηκε, επίσης, συνέντευξη Τύπου με τον επικεφαλής του γερμανικού Die Linke μαζί με έναν Γερμανό Πειρατή, δημοτικό σύμβουλο του Βερολίνου, ενώ είχαμε και 2 μηνύματα υποστήριξης από τον Αλέξη Τσίπρα.

 

Η αποχή είναι παραδοσιακά μεγάλη στις Ευρωεκλογές. Ποιος είναι, κατά τη γνώμη σας, ο λόγος για τους Αυστριακούς να προσέλθουν στις κάλπες της 25ης Μάη;

Ο Αλέξης έχει αναφέρει πως αυτές οι εκλογές είναι κρίσιμες και αποτελούν σταθμό. Ή εμείς ή αυτοί. Από την αυστριακή οπτική αυτό μπορεί να φαντάζει υπερβολικό, από την ελληνική σε καμία περίπτωση. Πρέπει να εξηγήσουμε στον κόσμο τη σημασία της συγκυρίας. Η αποχή τροφοδοτείται από μια γενικευμένη αλλά και δικαιολογημένη απογοήτευση. Το Ευρωκοινοβούλιο θεωρείται άνευ σημασίας, ενώ αυτό δεν ισχύει. Ισχύει πως το Ευρωκοινοβούλιο έχει τη μικρότερη επιρροή σε σύγκριση με τους πιο αντιδραστικούς ευρωπαϊκούς θεσμούς της ΕΚΤ και της Κομισιόν, οι οποίοι δεν ψηφίζονται από κανέναν. Η αποχή όμως είναι ενίσχυση της παρούσας τάξης πραγμάτων, της επέλασης του νεοφιλελευθερισμού και της λιτότητας.

 

Η ενίσχυση της ριζοσπαστικής Αριστεράς στην Ελλάδα αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο φαίνεται να καταγράφει ρεύμα στην υποψηφιότητα Τσίπρα. Αυτό το ρεύμα θα καταγραφεί στην Αυστρία;

Ο Αλέξης Τσίπρας χαίρει ευρείας αποδοχής και αναγνωρισιμότητας στην Αυστρία. Η υποψηφιότητά του χαιρετίστηκε θερμά στη συμμαχία μας. Η συσχέτιση του Αλέξη με εμάς, παρ’ όλα αυτά, δεν είναι ιδιαίτερα γνωστή στο ευρύ κοινό. Κάποια ΜΜΕ αναφέρουν δράσεις μας, αλλά μια θετική ταύτιση του Αλέξη μ’ εμάς, παραπάει γι’ αυτούς.

 

Έχετε κάποιο μήνυμα για τους Έλληνες;

Η Ευρώπη Αλλιώς στηρίζει πλήρως την υποψηφιότητα του Αλέξη Τσίπρα. Είμαστε ευγνώμονες που βρήκαμε ένα πρόσωπο που συμβολίζει την αντίσταση των ευρωπαϊκών λαών απέναντι στη λιτότητα, την τρόικα και τις ηγετικές δυνάμεις της Ε.Ε. Ένα πρόσωπο που εγγυάται πως με μια δυνατότερη ριζοσπαστική Αριστερά στην Ευρώπη οι μεγάλες αλλαγές είναι εφικτές.

Σχόλια

Exit mobile version