Αρχική κοινωνία Αθωώθηκε ο Πέτρος Καπετανόπουλος

Αθωώθηκε ο Πέτρος Καπετανόπουλος

Νίκησαν η ανθρωπιά και η αλληλεγγύη

 

Πανηγυρικά αθωώθηκε την Πέμπτη από όλες τις κατηγορίες από το Γ΄ Μονομελες Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών, μετά και από απαλλακτική εισαγγελική πρόταση ο Πέτρος Καπετανόπουλος, κατηγορούμενος για απόπειρα ελευθέρωσης κρατουμένου, αντίσταση κατά της αρχής και ψευδή ανωμοτί κατάθεση.

Ο Πέτρος Καπετανόπουλος είχε κατηγορηθεί επειδή τον Ιούλιο του 2012 διαμαρτυρήθηκε έντονα σε αστυνομικούς («γιατί τον πατάτε;») επειδή ποδοπατούσαν και φέρονταν ρατσιστικά και βάναυσα, παρότι τον είχαν ακινητοποιήσει και δεν έφερε αντίσταση, σε έναν μετανάστη, που είχαν μόλις συλλάβει για ληστεία. Ακολούθησε σύλληψη και αυτόφωρη παραπομπή του Καπετανόπουλου, στην οποία προστέθηκε, μάλιστα, και η συνέργεια στη ληστεία (κακούργημα) που θα του στοίχιζε την ίδια την δουλειά του (υπάλληλος στον ΟΑΕΔ) εάν επακολουθούσε παραπομπή του και γι’ αυτήν.

Ευτυχώς, όμως, στο πρόσωπο του Πέτρου δεν ακούμπησε μόνο η ποινικοποίηση της ανθρωπιάς και η αστυνομική σκευωρία και εκδικητικότητα. Ένα τεράστιο κύμα απέραντης κοινωνικής και πολιτικής συμπαράστασης συγκροτήθηκε, εκδηλώθηκε, στάθηκε κοντά του από την αρχή μέχρι σήμερα και συνέβαλε στη δημοσιοποίηση και ανάδειξη της αστυνομικής βίας και της απόλυτης κατακραυγής εναντίον της, μετέτρεψε τον Πέτρο σε σύμβολο της ανθρώπινης συμπαράστασης και οδήγησε και στην αρχική (η μη παραπομπή για κακούργημα) και στην σημερινή νίκη.

Στην κατάμεστη από αλληλέγγυους δικαστική αίθουσα τα «στοιχεία» της αστυνομίας στάθηκαν εντελώς αναξιόπιστα για να στηρίξουν τις κατηγορίες εναντίον του. Και η ζωντανή φωνή της αγωνιζόμενης κοινωνίας που ακούστηκε συχνά, μαζί με μια νηφάλια εισαγγελική και δικαστική κρίση, που δυστυχώς όλο και σπανιότερα τελευταία συναντάμε, αυτή τη φορά απέδωσε δικαιοσύνη.

 

Κώστας Παπαδάκης,
συνήγορος υπεράσπισης

Σχόλια

Exit mobile version