Σε λειτουργία το Φιλοξενείο Προσφύγων στην Τούμπα

 

Εγκαινιάστηκε την Κυριακή 17/5 το Φιλοξενείο Οικογενειών Αιτούντων Άσυλο που βρίσκεται στο χώρο των πρώην στάβλων Παπάφη, στην  Τούμπα, το οποίο δημιουργήθηκε με συνεργασία του Δήμου Θεσσαλονίκης, τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση Άρσις και το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες. Χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσφύγων και το Υπουργείο Εργασίας. Αποτελείται από 7 αυτόνομα δωμάτια, δυναμικότητας 28 κλινών συνολικά.

Αυτές τις μέρες ο ξενώνας γεμίζει από τις οχτώ μονογονεϊκές οικογένειες προσφύγων που αιτούνται άσυλο. Πρόκειται για μια καλοφτιαγμένη κτηριακή εγκατάσταση με χώρους και εξοπλισμό που μπορεί να καλύψει τις βασικές ανάγκες των ανθρώπων που θα φιλοξενηθούν. Μάλιστα, η δομή ανανέωσε το «πακέτο» χρηματοδότησης της για το επόμενο διάστημα.

Κοινή ομολογία Διοίκησης και αντιπολίτευσης του Δήμου Θεσσαλονίκης είναι ότι πρόκειται για μια καλή αρχή που δεν μπορεί όμως να καλύψει σε επιθυμητό βαθμό τις ανάγκες υποδοχής και φιλοξενίας των χιλιάδων προσφύγων που προσεγγίζουν τη Θεσσαλονίκη. Ο Γ. Μπουτάρης επανέλαβε την πρόταση του προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο, για παραχώρηση του Γ’ Σώματος Στρατού και του πρώην Στρατιωτικού Νοσοκομείου 424 για τη δημιουργία αντίστοιχων, και μεγαλύτερης κλίμακας, δομών.

Η παράταξη της αντιπολίτευσης Θεσσαλονίκη Ανοιχτή Πόλη έχει ζητήσει ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και διαβούλευση με τους αρμόδιους φορείς και συλλογικότητες, όπου και θα προκύψει ένας συγκροτημένος σχεδιασμός για την υποδοχή και φιλοξενία των προσφύγων στην κατεύθυνση της αλληλεγγύης.

Σημαντικό όμως είναι το γεγονός ότι το Φιλοξενείο, όπως και τα δύο κτίρια που προτείνει η Διοίκηση, βρίσκονται εντός του αστικού ιστού της Θεσσαλονίκης. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού του 2014, όταν και ανακοινώθηκε η δημιουργία της δομής στους παλιούς στάβλους, συντηρητικοί κάτοικοι της περιοχής αντέδρασαν πραγματοποιώντας διαμαρτυρία στο Δημοτικό Συμβούλιο. Το αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα της πόλης, όμως, προσέγγισε με το σωστό τον τρόπο το ζήτημα, πραγματοποίησε συνελεύσεις και δράσεις, ήρθε σε επαφή με την υπόλοιπη γειτονιά, και έσπασε τον ξενοφοβικό λόγο.

Οφείλει, λοιπόν, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι αρμόδιοι φορείς και οι αντιρατσιστικές και αντιφασιστικές συλλογικότητες να συντονιστούν και να εργαστούν για τη δημιουργία δομών που θα φιλοξενούν και θα βοηθούν τους πρόσφυγες, τους μετανάστες και τους κατατρεγμένους αυτής της πόλης.

 

Ιάσων Μπάντιος

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!