Αρχική πολιτική αριστερά Αριστερές Διαδρομές τ.6

Αριστερές Διαδρομές τ.6

Σ’ αυτό το τεύχος: Συνάντηση Ευρωπαϊκών Κομμουνιστικών Νεολαιών – Πρωτοβουλία για την Αριστερή Ανασύνθεση

■ Συνάντηση Ευρωπαϊκών Κομμουνιστικών Νεολαιών

Με συμμετοχή 17 οργανώσεων νέων κομμουνιστών, έγινε, στις 16 και 17 Μαρτίου στις Βρυξέλλες, συνάντηση με θέμα «Η πάλη των νέων κομμουνιστών ενάντια στην καπιταλιστική βαρβαρότητα και τον αντικομμουνισμό». Αντικείμενό της η πιο αποτελεσματική πάλη σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Επίκεντρο των συζητήσεων ήταν η καπιταλιστική κρίση και οι επιπτώσεις της στους νέους εργαζόμενους, στη δημόσια εκπαίδευση, οι «αρνητικές συνέπειες στα δικαιώματα της νεολαίας».

 

Όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, η «Ε.Ε. και τα κράτη-μέλη εντείνουν την επίθεσή τους στις εργασιακές σχέσεις, στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, στη δημόσια παιδεία κ.λπ. Διαδίδουν διάφορες επονομαζόμενες “μοντέρνες” θεωρίες με σκοπό να κρύψουν την ουσία της κρίσης ως κρίσης καπιταλιστικής».

Τόσο αυτή η πρωτοβουλία, στην οποία συμμετέχει η ΚΝΕ, όσο και οι πρωτοβουλίες του ΚΚΕ σε ευρωπαϊκό επίπεδο (όπως η πρόσφατη σχετικά με τη συμβολή του κομμουνιστικού και εργατικού κινήματος στη χειραφέτηση των γυναικών) θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι προσπάθειες που αποσκοπούν (σε αντίθεση με τον «περιχαρακωμένο δρόμο» που επιλέγει το ΚΚΕ στη χώρα μας, κι αυτό υπογραμμίζει την αντιφατική πολιτική του) στον πιο στενό πανευρωπαϊκό συντονισμό τόσο των κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων και οργανώσεων νεολαίας όσο και των επιμέρους κινημάτων, σε μια κατάσταση που η κοινή δράση δίνει καλύτερες δυνατότητες αντίστασης και αντιμετώπισης της ενιαίας πολιτικής του ευρωπαϊκού οικονομικού, πολιτικού και συνδικαλιστικού κατεστημένου.

Οι οργανώσεις νεολαίας που συμμετείχαν ήταν: Κομμουνιστική Νεολαία Αυστρίας, Νεολαία COMAC – Βέλγιο, Κομμουνιστική Νεολαία Πορτογαλίας, Γερμανική Εργατική Σοσιαλιστική Νεολαία, ΕΔΟΝ (Κύπρος), Κομμουνιστική Νεολαία Ισπανίας, Κολεκτίβες Νέων Κομμουνιστών Ισπανίας, Ενωση Νέων Κομμουνιστών Γιουγκοσλαβίας (Σερβία), Νέοι Κομμουνιστές Νορβηγίας, Κομμουνιστική Νεολαία Ολλανδίας, Κομμουνιστική Νεολαία Βρετανίας, Κομμουνιστική Ενωση Νεολαίας Ρωσικής Ομοσπονδίας, Επαναστατική Κομμουνιστική Ενωση Νεολαίας Ρωσίας (μπολσεβίκοι), Νεολαία Τούρκικου Κομμουνιστικού Κόμματος, Κομμουνιστική Ενωση Νεολαίας Τσεχίας, Κομμουνιστική Νεολαία Γαλλίας. Σοσιαλιστική Γερμανική Εργατική Νεολαία.

 

■ Πρωτοβουλία για την Αριστερή Ανασύνθεση

Η Πρωτοβουλία για την Αριστερή Ανασύνθεση είναι μια συλλογικότητα μελών του ΣΥΝ (τάση) που χτίστηκε γύρω από το Εναλλακτικό Κείμενο Θέσεων, το οποίο συζητήθηκε αντιπαραθετικά με το Σχέδιο Θέσεων της Κεντρικής Επιτροπής κατά τον προσυνεδριακό διάλογο του 5ου Συνεδρίου και ως τέτοιο παρουσιάστηκε στο συνέδριο. Από τη συγκρότησή της η Πρωτοβουλία έχει στηρίξει τις περισσότερες κεντρικές επιλογές του κόμματος, κυρίως την «αριστερή στροφή». Κατά την προετοιμασία του 5ου Συνεδρίου διαφώνησε με τις προτεινόμενες Θέσεις της Κεντρικής Επιτροπής, θεωρώντας ότι νοθεύουν την αριστερή στροφή, και κατέθεσε άλλο κείμενο. Τα βασικά σημεία διαφοροποίησής της είναι:

• Δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ο Σύριζα ως εκλογική συμμαχία, αλλά υπό την οπτική της σταδιακής μετεξέλιξής του σε ένα μεγάλο κόμμα της Αριστεράς, στο οποίο θα ενσωματωθούν οι σημερινές συνιστώσες της συμμαχίας.

• Η Ε.Ε. είναι δομημένη με τέτοιο τρόπο που καθίσταται αδύνατη η προσπάθεια μεταρρύθμισής της προς όφελος των εργαζομένων, συνεπώς ο ΣΥΝ πρέπει μακροπρόθεσμα να θέσει το ζήτημα της κατάργησής της.

• Να επανεξεταστούν υπό νέο πρίσμα οι συνεργασίες των συνδικαλιστικών δυνάμεων του ΣΥΝ. Βασική κατεύθυνση πρέπει να είναι η συγκρότηση κοινών συνδικαλιστικών σχημάτων με τις υπόλοιπες δυνάμεις στο Σύριζα.

• Οι θητείες πρέπει να είναι περιορισμένες και να γίνεται εναλλαγή όλων των στελεχών του ΣΥΝ, τόσο αυτών που συμμετέχουν σε θεσμικά όργανα (Βουλή, Ευρωβουλή, Τοπική Αυτοδιοίκηση) όσο και στα όργανα του κόμματος.

Μέλη της Πρωτοβουλίας μετέχουν στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή (ΚΠΕ), στην Εκτελεστική Γραμματεία και στην Πολιτική Γραμματεία του Συνασπισμού. Στην πρώτη συνεδρίαση της ΚΠΕ που συζητήθηκαν οι θέσεις για το επερχόμενο έκτακτο συνέδριο η Πρωτοβουλία στήριξε με επιφυλάξεις την εισήγηση των Λαφαζάνη, Στρατούλη, Καλύβη, Τόλιου. Στη σημερινή (27/3) τελική συνεδρίαση της ΚΠΕ για τις θέσεις η Πρωτοβουλία θα καταθέσει συνολικό κείμενο συμβολής και τροπολογία για το συνδικαλιστικό κίνημα.

Σχόλια

Exit mobile version