10ο Συνέδριο της ΚΝΕ
Στις 7-8-9 Μάη, στην Αθήνα, θα διεξαχθεί το 10ο Συνέδριο της ΚΝΕ, της μεγαλύτερης πολιτικής οργάνωσης νεολαίας στη χώρα μας. Σύμφωνα με το κείμενο των θέσεων: «Bάζουμε στο επίκεντρο του προβληματισμού το πώς η ΚΝΕ θα ισχυροποιηθεί ακόμη περισσότερο, ώστε να μάχεται στο πλευρό του ΚΚΕ, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, για την προσέλκυση της νεολαίας στην πάλη για το σοσιαλισμό-κομμουνισμό. Να συμβάλλει στην προετοιμασία των νέων κομμουνιστών, των νέων μελών του ΚΚΕ. Να πρωτοστατεί στην αναζωογόνηση του κινήματος, στη συσπείρωση σε αντιμονοπωλιακή, αντικαπιταλιστική γραμμή. Να ανταποκρίνεται με επάρκεια στη μάχη των ιδεών, στην αντιπαράθεση με την αστική ιδεολογία και τον οπορτουνισμό». Επομένως πρόκειται για ένα συνέδριο συγκρότησης, αφομοίωσης και χάραξης κατευθύνσεων για την ενδυνάμωση της ΚΝΕ στο πλευρό του ΚΚΕ. Από το πρώτο κεφάλαιο των θέσεων –ακόμα και στον τίτλο- γίνεται ολοφάνερος ο χαρακτήρας αυτός: «Α. Το βασικό θέμα. Η ισχυροποίηση της ΚΝΕ στο πλευρό του ΚΚΕ».
Ενδιαφέρον παρουσιάζει το τμήμα των θέσεων που αναφέρονται στο φοιτητικό χώρο και όσα διαδραματίστηκαν σ’ αυτόν, σε μια περίοδο αγώνων. Παραθέτουμε ορισμένα αποσπάσματα από το τμήμα με τίτλο Συμπεράσματα από τις φοιτητικές και σπουδαστικές κινητοποιήσεις. Στηρίζουμε την ισχυροποίηση του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ):
«Το συμπέρασμα είναι πως, όσο το ευρύτερο λαϊκό και κύρια το εργατικό κίνημα βρίσκεται κάτω οπό την επιρροή της αστικής ιδεολογίας, του ρεφορμισμού και του οπορτουνισμού, σε βαθιά κρίση, όσο τεράστιες εργατικές μάζες παραμένουν με χαμηλές απαιτήσεις, ανοργάνωτες και συμβιβασμένες, το φοιτητικό κίνημα μπορεί να έχει ξεσπάσματα και με ανεβασμένες μορφές πάλης, αλλά εύκολα θα ενσωματώνεται.
Πολύ περισσότερο, όσο δεν κερδίζει έδαφος ο άλλος δρόμος ανάπτυξης στη συνείδηση νέων ανθρώπων, όσο κατανοείται σαν πολιτική αλλαγή η κυβερνητική αλλαγή και όχι η αλλαγή τάξης που βρίσκεται στην εξουσία.
Η Οργάνωση βγήκε συνολικά ωριμότερη, δίνοντας μάχη με τον οπορτουνισμό που ανέβαινε, μάχη για την υπεράσπιση της στρατηγικής του Κόμματος, κόντρα στα σχέδια επίθεσης που μπήκαν σε εφαρμογή με επίκεντρο την ΚΝΕ. Τα σχέδια αυτά εκφράστηκαν, από τη μια, με επιχείρηση απομόνωσης και περιθωριοποίησης της ΚΝΕ από το νεολαιίστικο κίνημα και, από την άλλη, με “επίθεση φιλίας” από τον οπορτουνισμό. Παρουσίαζαν τη γραμμή του ΚΚΕ ως “Δευτέρα Παρουσία που δεν ασχολείται με τα επίγεια”, πως η δήθεν “περιθωριοποίηση” της ΚΝΕ οφείλεται στη λάθος γραμμή, που πρέπει να αλλάξει.
Όλα αυτά τα σχέδια ιδεολογικής απομόνωσης και οργανωτικού πλήγματος της ΚΝΕ εκδηλώθηκαν σε περίοδο που όλο το σύστημα καταιγιστικά πρόβαλλε το ψεύτικο ιδεολόγημα της “ενότητας της Αριστεράς” με διακηρυγμένο στόχο να αλλάξει ο συσχετισμός υπέρ των δυνάμεων του οπορτουνισμού, σε βάρος του ΚΚΕ. Σε αυτή τη φάση, εκδηλώθηκαν δυσκολίες, ξεκινώντας από το ΚΣ, να προσαρμοστεί το δυναμικό μας στις νέες συνθήκες, βγήκαν στην επιφάνεια αδυναμίες, ελλείψεις, κενά στην αφομοίωση της στρατηγικής μας, στην επαναστατική λειτουργία των Οργάνων. Τέτοιες αδυναμίες παραμένουν, ανεβαίνει η ευθύνη να κρατιέται ανοιχτό το μέτωπο στην αντιμετώπισή τους. Το στελεχικό δυναμικό βγήκε πιο ώριμο, πιο ατσαλωμένο. Η ωρίμαση αυτή είναι απαραίτητη προϋπόθεση, για να περάσει η καθοδήγηση σε πιο υψηλό επίπεδο…
Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών είναι η μεγαλύτερη κατάκτηση του φοιτητικού κινήματος. Δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις για τη μαζικοποίηση, την ενίσχυση του κύρους του…
Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών είναι η συσπείρωση συλλόγων, επιτροπών αγώνα, επιτροπών ετών και εξαμήνων, φοιτητών και σπουδαστών, που κατανοούν την ανάγκη ρήξης με την εξουσία των μονοπωλίων, την ανάγκη για συσπείρωση σε αντιμονοπωλιακή γραμμή μέσα στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, στο πλευρό του ταξικά προσανατολισμένου εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, του ΠΑΜΕ.
Η Πανσπουδαστική, η παράταξή μας στα ΑΕΙ-ΤΕΙ, από την ανασυγκρότηση στις αρχές του ‘90, έπαιξε σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια συσπείρωσης και κοινής δράσης. Μπορεί να αξιοποιηθεί με τη μορφή εκλογικού σχήματος. Η διαλυτική κατάσταση στο φοιτητικό κίνημα απαιτεί να αφήσουμε πίσω τη λογική της παράταξης μέσα στο κίνημα, να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για την ισχυροποίηση των μορφών οργάνωσης (φοιτητικοί σύλλογοι, επιτροπές αγώνα), τον αγωνιστικό μόνιμο συντονισμό τους στο Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών».
Για περισσότερα δες www.kne.gr και συνέντευξη Γιάννη Πρωτούλη, γραμματέα της ΚΝΕ, για το 10ο Συνέδριο στο https://www.kne.gr/910.html