Αρχική κοινωνία αθλητισμός Αρχίζει το ματς! ΄Ωρα να μπούμε μέσα!

Αρχίζει το ματς! ΄Ωρα να μπούμε μέσα!

45 παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές, καλλιτέχνες και φίλοι του ποδοσφαίρου με ανοιχτή επιστολή παρεμβαίνουν στις τελευταίες εξελίξεις.

Οι εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος και το αποκορύφωμα με τις αποκαλύψεις των τηλεφωνικών συνομιλιών για τα «στημένα» ματς μάς αναγκάζουν να σας απευθύνουμε αυτή την ανοιχτή επιστολή. Δηλώνουμε ότι μας απογοητεύσατε κατά το παρελθόν, αλλά σήμερα μας εξοργίζετε, καθώς με τις πράξεις ή τις παραλήψεις σας σε νομοθετικό ή ελεγκτικό επίπεδο έχετε συμβάλει, κατά τα τελευταία 30 χρόνια, στην εμπορευματοποίηση του ποδοσφαίρου αλλά και του αθλητισμού γενικότερα.
Ανεχθήκατε και, στη συνέχεια, εκθρέψατε παράγοντες και καταστάσεις που απομάκρυναν από το χώρο υγιείς δυνάμεις με όραμα, αρχές και αγάπη για το ποδόσφαιρο, παρ’ ότι πολλοί απ’ αυτούς ήταν μέλη και στελέχη των κομμάτων σας. Με αυτόν τον τρόπο, το ποδόσφαιρο αποκόπηκε από την κοινωνία και έγινε χώρος παραβατικότητας, εγκληματικότητας, ανηθικότητας, βιαιότητας, διάβρωσης συνειδήσεων και εύκολου πλουτισμού διαφόρων μαφιόζων και άλλων τυχάρπαστων στοιχείων.
Η κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού και των υπηρεσιών του, που τόσο όψιμα κινήθηκαν για την αποκάλυψη αυτών που το λυμαίνονται τόσα χρόνια, μας θλίβει, γιατί διαβλέπουμε ότι δεν γίνεται από δική σας πρωτοβουλία με σκοπό την εξυγίανση, τον εκδημοκρατισμό και την πρόοδο του ποδοσφαίρου μας, όπως ταιριάζει σε υπεύθυνους πολιτικούς που υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον, αλλά κάτω από την πίεση των παραγόντων της ΟΥΕΦΑ και από τη διάθεσή σας να μετακυλήσετε τις δικές σας ευθύνες στους παράγοντες. Αυτούς που το καλοκαίρι του 2006 κατέκτησαν το αυτοδιοίκητο και σας έθεσαν εκτός ποδοσφαίρου.
Αυτή την ώρα, που περνάμε δύσκολα σαν πολίτες, εργαζόμενοι, οικογενειάρχες και φίλαθλοι, εξαιτίας της πολιτικής των κυβερνήσεων στις οποίες διατελέσατε βουλευτές, ΓΓΑ, υφυπουργοί, υπουργοί Πολιτισμού και Αθλητισμού, Οικονομίας, Δικαιοσύνης κ.ά., σας καλούμε να συναισθανθείτε τις σοβαρές ευθύνες σας και να ζητήσετε, τουλάχιστον, μια δημόσια συγγνώμη.
Από εκεί και πέρα, θα μπορούσατε να αναζητήσετε και να καλέσετε ανθρώπους που επέλεξαν να μη συνεργαστούν, όλα αυτά τα χρόνια, με πρόσωπα και καταστάσεις, διαβλέποντας έγκαιρα και έχοντας συχνά κάνει δημόσια κριτική για τον ξεπεσμό και την καταβαράθρωση όπου οδηγούνταν το ποδόσφαιρο (οπαδισμός, διαφθορά, διαμόρφωση αποτελεσμάτων, βιαιότητες, ντόπινγκ).
Πρόκειται για όλους αυτούς τους ανθρώπους (ποδοσφαιριστές, προπονητές, φιλάθλους κ.ά.) που υπηρέτησαν το άθλημα με αγάπη, ανιδιοτέλεια και συναίσθηση ότι αποτελεί σπουδαίο κοινωνικό, εκπαιδευτικό, πολιτιστικό χώρο, που παράγει πρότυπα και διαμορφώνει συνειδήσεις στο λαό και στη νεολαία.
Πιστεύουμε ότι μόνο με αυτόν τον τρόπο είναι δυνατό να συνενωθούν οι υγιείς δυνάμεις, ανεξαρτήτως πολιτικών, κομματικών ή σωματειακών πεποιθήσεων, ώστε να συμβάλουν, κατά το δυνατόν, στην εξυγίανση και στον εκδημοκρατισμό του ποδοσφαίρου αλλά και του αθλητισμού γενικότερα, στο πλαίσιο ενός νέου οράματος, το οποίο θα αποκαταστήσει το κύρος και τις αξίες τους (φίλαθλο πνεύμα, αξιοκρατία, υγιής άμιλλα, δικαιοσύνη, ισονομία ανάμεσα στα σωματεία) ως βασικών κοινωνικών αγαθών. Ένα τέτοιο όραμα αποτελεί βασική και απαραίτητη προϋπόθεση κάθε προσπάθειας να καταπολεμηθεί η διαφθορά και η παραβατικότητα, που σχεδόν ταυτίζονται σήμερα με τον αθλητισμό και ειδικά με το ποδόσφαιρο.

Υπογράφουν οι:

παλαίμαχοι ποδοσφαιριστες
Γιώργος Κούδας,
Εδουάρδος Κοντογεωργάκης,
Σάββας Κωφίδης,
Ηλίας Πουρσανίδης,
Ηλίας Κυριακίδης,
Χουάν Ραμόν Ρότσα,
Σάββας Παπάζογλου,
Στέλιος Σεραφείδης,
Τάκης Λουκανίδης,
Μίμης Παπαϊωάννου,
Βασίλης Χατζηπαναγής,
Ηλίας Ατματσίδης,
Νίκος Σαργκάνης,
Ηλίας Μάϊαπας,
Γιάννης Βαλαώρας,
Τάκης Παραφέστας,
Κώστας Μαλουμίδης,
Αντώνης Μήνου,
Χρήστος Μιχαήλ,
Ανδρέας Βοϊτσίδης,
Μιχάλης Συμιγδαλάς,
Γούλης Καραϊσαρίδης,
Γιάννης Δαμανάκης,
Γιώργος Κοκολάκης,
Κώστας Κολομητρούσης,
Νίκος Τσιαντάκης,
Κώστας Μουρατίδης,
Νίκος Μάλλιαρης,
πρώην γενικός
γραμματέας ΠΣΑΠ
Γιάννης Παπαδάτος,
προπονητής

Καλλιτεχνες
Παντελής Βούλγαρης,
σκηνοθέτης
Χρήστος Λεοντής,
μουσικοσυνθέτης
Μανώλης Μητσιάς,
τραγουδιστής
Διονύσης Τσακνής,
τραγουδιστής
Τάκης Βαμβακίδης,
ηθοποιός
Βασίλης Λέκκας
(τραγουδιστής)
Γιάννης Μποσταντζόγλου, ηθοποιός
Χάρυ Κλυνν, ηθοποιός

δημαρχοι
Απόστολος Γκλέτσος, Στυλίδας  ηθοποιός
Μπενέτος Σπύρου, Λειψών
Τάσος Αλιφέρης, Τήλου

Γιώργος Κτενάς,
δημοσιογράφος

Βάσιας Τσοκόπουλος,
ιστορικός

Νίκος Κορομηλάς,
φροντιστής ΑΕΚ

Σχόλια

Exit mobile version