«Αρχίζει το ματς» ήταν ο τίτλος εκποµπής, έγινε τραγούδι, ήταν εγερτήρια φράση µετά το κυριακάτικο τραπέζι: να σηκωθείς όπως-όπως να προλάβεις το µατς. Γιατί τότε οι αγώνες ξεκινούσαν µεσηµέρι. Μετά, στην πλατεία πλάκα, πρόγκα, πειράγµατα µε νικητές και ηττηµένους στο ίδιο τραπέζι να κερνούν τα ούζα. Ήταν η λαϊκή γιορτή της Κυριακής τότε το ποδόσφαιρο.

Τώρα έχει γιγαντωθεί το άθληµα. Έχει καβαλήσει σύνορα και «παίζει» σε µεγάλα, τροµακτικά και άπιαστα από το νου χρηµατικά ποσά. Μα όσο και να το ελέγχουν τα ισχυρά µπλοκ συµφερόντων, λόγω της δυναµικής του, συνεχίζει να είναι λαϊκή γιορτή σε κάθε γωνιά του κόσµου. Αν ξύσεις κάτω από την γκλαµουριά θα βρεις ακόµη κάτι από τον αρχικό του ροµαντισµό: παίκτες, προπονητές, φιλάθλους να αναζητούν την αρχική οικεία ηδονή που πληµµύριζε γειτονιά κι εξέδρες. Το άλλο ποδόσφαιρο. Αυτό που θα µπορούσε να γίνει γέφυρα µε την ποίηση, µε την τέχνη.

Έναν τέτοιο δρόµο προσπάθησαν να βαδίσουν δυο φίλοι, παλιοί ποδοσφαιριστές, στην Καισαριανή, ο Νίκος Μάλλιαρης και ο Γαβρήλος Παπαδόπουλος με την ίδρυση του Αστέρα 2004 και την πρωτοβουλία για να φτιαχτεί «Πάρκο των Διεθνών» μετά τον θρίαμβο της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου στο Euro 2004. Τα βήµατά τους, καθώς και άλλες αντίστοιχες προσπάθειες, όπως τις σχέσεις της μεγάλης Μπαρτσελόνα με το Άγιον Όρος, τη δημιουργία, στην Κρήτη, της Μπαρτσελόνα Λιγόρτυνου-Τεφελίου, αλλά και σημαντικές αθλητικές δράσεις από τη μεταπολεμική Ελλάδα καταγράφει ο Θανάσης Σκρουµπέλος στο νέο του βιβλίο «Αρχίζει το ματς». Όχι από νοσταλγία, αλλά από διάθεση να παραµείνουν ζωντανά τα όνειρα των εραστών του καλού ποδοσφαίρου.

Ο Θανάσης Σκρουµπέλος είναι συγγραφέας, σκηνοθέτης και σεναριογράφος, ενώ έχει εργαστεί και ως δημοσιογράφος σε αθηναϊκές εφημερίδες και περιοδικά. Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΤΟΠΟΣ (144 σελίδες, σχήμα: 12 x 19,8, τιμή: 12,00 ευρώ).

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!