Αραδιαστά (φ. 396)

Το παρασκήνιο

Η αντιπαράθεση Κώστα Γαβρόγλου – Νίκου Φίλη θα έπρεπε να γίνει αφίσα και να τοιχοκολληθεί στα πανεπιστήμια και στις πόρτες των γραφείων των κομματικών οργανώσεων του ΣΥΡΙΖΑ. Για να μάθουν οι φοιτητές πώς στήνεται όλο το κόλπο για τη νομιμοποίηση των ξένων πανεπιστημίων και να για να μην διατείνονται οι Συριζαίοι ότι όλα είναι ψευδολογίες των εχθρών της κυβέρνησης. Ακόμα και η ίδρυση πανεπιστημίου στη Δυτική Αττική, ισχυρίζονται βάσιμα οι «κακές γλώσσες», έγινε και για να χαθεί μέσα της μια μικρή παράγραφος που ανοίγει την πόρτα σε άλλο ένα εθνικό έγκλημα. Μερικά μέρη του διαλόγου μεταξύ δύο υπουργών Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ είναι άκρως αποκαλυπτική:

– Νίκος Φίλης: Λέτε «οι τίτλοι σπουδών ανώτατης εκπαίδευσης διεθνών οργανισμών, στους οποίους μετέχει η ελληνική δημοκρατία, είναι ισότιμοι με τους τίτλους σπουδών των ελληνικών δημόσιων ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, χωρίς να απαιτείται έκδοση πράξης αναγνώρισης.» Όλοι.

– Κωνσταντίνος Γαβρόγλου: Ακριβώς.

– Ν.Φ.: Δίνετε τίτλους σπουδών χωρίς καμία αναγνώριση, όταν το Σύνταγμα λέει άλλα πράγματα.

– Κ.Γ.: Κάνετε λάθος.

– Ν.Φ.: Το έχω χειριστεί ως Υπουργός, κύριε Υπουργέ. Το ξέρω καλά το θέμα και γνωρίζω το παρασκήνιο. Νομίζω ότι μετά τη συζήτηση που έχουμε κάνει και εδώ και όταν χρειάστηκε, καταλάβατε την πολιτική σημασία αυτής της ρύθμισης. Είναι η ιδιωτικοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης στην Ελλάδα.

– Κ.Γ.: Εγώ λέω, λοιπόν, να πούμε ότι δεν είμαστε σε θέση να τηρήσουμε τις διεθνείς υποχρεώσεις μας.

– Ν.Φ.: Η διεθνής υποχρέωση δεν είναι πάνω από το Σύνταγμα.

– Κ.Γ.: Δεν είπε κανείς ότι είναι πάνω από το Σύνταγμα.

– Ν.Φ.: Αυτό λέτε τώρα εσείς. Στο Σύνταγμα είναι το άρθρο 16.

Το παρασκήνιο, λοιπόν, το παρασκήνιο! Κι ακόμα υποτίθεται ότι η Ελλάδα έχει ανεξαρτησία και Σύνταγμα…

 

Μπ. Ροϊλός

 

Η κυβέρνηση των πλειστηριασμών «επί το έργω»

 

Ο μηχανισμός αρπαγής της λαϊκής περιουσίας στήθηκε με ιδιαίτερη προσοχή και επιμέλεια εδώ και αρκετά χρόνια. Ξεκίνησε πριν τα μνημόνια με την αλόγιστη πιστωτική επέκταση και επιταχύνθηκε στη μνημονιακή περίοδο με τη δημιουργία ενός μηχανισμού νομικής προστασίας των τραπεζών και όσων συνδράμουν τις τράπεζες στο έργο της αρπαγής της ιδιωτικής περιουσίας. Οι δανειστές που αποφασίζουν για το τι θα γίνει στο προτεκτοράτο με το όνομα Ελλάδα, στην παρούσα περίοδο κρίνουν αναγκαίο ότι πρέπει να αξιοποιηθεί στο έπακρο η διαδικασία των πλειστηριασμών. Η κυβέρνηση, πιστή στην εφαρμογή των εντολών των δανειστών και όχι μόνο, προχωρά στην ικανοποίηση κάθε αιτήματός τους. Η δικαιοσύνη έχει μετατραπεί σε θεραπαινίδα των τραπεζών μέσω των συνεχών αλλαγών στον κώδικα πολιτικής δικονομίας και το νόμο Κατσέλη. Τα ελάχιστα «ψιχία» προστασίας που υπήρχαν θεωρούνται κάθε φορά αντικίνητρα και στο όνομα των μεταρρυθμίσεων, αυτής της «μαγικής» λέξης για να κρυφτούν οι λέξεις λεηλασίες-κλοπές, κάθε λίγο γίνεται και μια νέα τροποποίηση επί το δυσμενέστερο για το λαό αλλά υπέρ των τραπεζών και των αρπακτικών funds που ορέγονται την περιουσία μας.

Η τρίτη αξιολόγηση του μνημονίου είναι η αξιολόγηση των «πλειστηριασμών». Οι δανειστές απαιτούν τα πάντα στο σφυρί. Και επειδή με τις κινητοποιήσεις στα ειρηνοδικεία είχαν μπλοκαριστεί οι διαδικασίες κατάργησαν τους φυσικούς πλειστηριασμούς και προχωρούν πλέον από 21/2/2018 μόνο με τους ηλεκτρονικούς. Πιστεύουν ότι με τους ηλεκτρονικούς και με τα επικοινωνιακά τερτίπια, ότι πρόκειται για μεγάλες οφειλές, για πολυτελείς κατοικίες, για στρατηγικούς κακοπληρωτές κ.λπ. θα ξεφύγουν. Κρύβουν ότι η εντολή που έχουν λάβει είναι πλειστηριασμός για κάθε απαίτηση, ανεξάρτητα από το ύψος της, ακόμα και για λίγες εκατοντάδες ευρώ. Κρύβουν ότι οι δεκάδες χιλιάδες σχεδιαζόμενοι πλειστηριασμοί για φέτος και τα επόμενα χρόνια δεν αφορούν μόνο πολυτελείς κατοικίες αλλά αριθμητικά κυρίως τις λαϊκές κατοικίες.

Όμως ξέρουν καλά ότι «σχεδιάζουν χωρίς τον ξενοδόχο». Στην παρούσα φάση η μάχη δίνεται στα συμβολαιογραφεία, τα οποία πλέον φρουρούνται σαν να πρόκειται για το κρατικό θησαυροφυλάκιο. Στο βαθμό δε που θα επιχειρήσουν να ξεκινήσουν εξώσεις, οι εντολές των δανειστών απαιτούν έξωση το αργότερο εντός διμήνου από τον πλειστηριασμό, εκεί θα γνωρίσουν έναν άλλο λαό… Αυτόν που είδαν και τρόμαξαν στα δύο πρόσφατα συλλαλητήρια.

Δείτε περισσότερα για το θέμα των πλειστηριασμών εδώ.

Παύλος Δερμενάκης

Σχόλια

Exit mobile version