Αρχική πολιτισμός Απονομή βραβείων από το Ίδρυμα Βασιλικής και Όλγας Σταυροπούλου

Απονομή βραβείων από το Ίδρυμα Βασιλικής και Όλγας Σταυροπούλου

5ος Διαγωνισμός συγγραφής ιστορικής μελέτης και λογοτεχνικού έργου που αφορά την Εθνική Αντίσταση 1941-44

 

Το Ίδρυμα Βασιλικής και Όλγας Σταυροπούλου διοργανώνει τελετή απονομής των βραβείων του 5ου Διαγωνισμού συγγραφής ιστορικής μελέτης και λογοτεχνικού έργου που αφορά την Εθνική Αντίσταση 1941-44, την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2017 και ώρα 18.30, στο Κτήριο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (πεζόδρομος Ερμού 134, Θησείο).

Στον διαγωνισμό αυτό, που πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια, βραβεύονται εργασίες για την ιστορία και έργα καλλιτεχνικής δημιουργίας που αναφέρονται στην Εθνική Αντίσταση 1941-’44 και δευτερευόντως στον Εμφύλιο 1947-49 με στόχο, όπως αναφέρεται στο καταστατικό του Ιδρύματος, «τη συμβολή στην ανάδειξη των αρετών και των αδυναμιών του λαού μας, ώστε να προαχθεί η εθνική μας αυτογνωσία». Τα βραβεία συνοδεύονται από σημαντικά χρηματικά ποσά που προέρχονται από κληροδότημα του Ιδρύματος.

Κατά τη διάρκεια της τελετής, οι βραβευμένοι συγγραφείς και δημιουργοί θα παρουσιάσουν συνοπτικά τα έργα τους, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσει μικρή δεξίωση.

Εμπνευστής της δημιουργίας του Ιδρύματος –στο όνομα της μητέρας του Βασιλικής, που εκτελέστηκε το 1944, και της επίσης αγωνίστριας της Εθνικής Αντίστασης συζύγου του Όλγας– ήταν ο Δημήτρης Σταυρόπουλος, αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης, ΕΠΟΝίτης και Μακρονησιώτης. Ο ίδιος έθεσε τους σκοπούς και τους στόχους του Ιδρύματος και το στήριξε οικονομικά στο διηνεκές με κληροδότημά του.

Με την δεκαετή πλέον διενέργειά του, ο διαγωνισμός του Ιδρύματος Βασιλικής και Όλγας Σταυροπούλου, που διεξάγεται κάθε δύο χρόνια, αποτελεί έναν θεσμό στο χώρο της ιστορικής έρευνας για το έπος και την τραγωδία της δεκαετίας του 1940, συμβάλλοντας στην κάλυψη ενός μεγάλου κενού, σε ό,τι αφορά την ανάδειξη, την επιβράβευση και τη δημοσιοποίηση των εργασιών, νέων κυρίως ερευνητών και δημιουργών, για την κρίσιμη αυτή δεκαετία της νεότερης ιστορίας μας.

Ο επόμενος, 6ος, διαγωνισμός θα προκηρυχθεί εντός του έτους, οι συμμετοχές θα μπορούν να κατατεθούν έως το τέλος του 2018 και τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν την άνοιξη του 2019.

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην γραμματέα του Δ.Σ. του Ιδρύματος, Μαρία Καββαδία-Βοϊκλή, τηλ. 210-9314077.

Σχόλια

Exit mobile version