Σημαντικές προσωπικότητες, διανοούμενοι, ακαδημαϊκοί, συγγραφείς, δημοσιογράφοι, ακτιβιστές της Τουρκίας αποχαιρετούν τον Στέργιο Θεοδωρίδη

Ζούμε στιγμές οδύνης και πένθους για τον χαμό του σοφού και σκληρά εργαζόμενου γιου του Πόντου. Χάσαμε στη διασπορά την σημαντική ανώνυμη προσωπικότητα της ελληνικής Αριστεράς, τον Στέργιο μας.

Τα μονοπάτια του Στέργιου διασταυρώθηκαν ξεχωριστά με πολλούς από μας στην Τουρκία. Με μερικούς μέσα από διεθνιστικές σχέσεις , με άλλους σε δρόμους αναζήτησης δικαιοσύνης για τον Ποντιακό λαό και με κάποιους άλλους στις διαδικασίες αποκάλυψης του Ποντιακού πολιτισμού. Γνωρίσαμε ο ένας τον άλλο μέσα σ’ αυτόν τον αγώνα πιστεύοντας και δουλεύοντας με εμπιστοσύνη.

Ο Στέργιος ήταν γέφυρα ανάμεσα στη διασπορά και τη χαμένη πατρίδα. Ήσυχος και ταπεινός ήρωας, με υπομονή μυρμηγκιού, λειτουργούσε παράγοντας έργο δίχως να το διατυμπανίζει. Έφυγε από κοντά μας αθόρυβα. Όπως τον είχαμε μάθει και μας είχε μάθει.

Συναισθηματικά φορτισμένη η ομιλία του με τίτλο «Μνήμη και εξουσία», τον έκανε γνωστό στο ευρύ κοινό της Τουρκίας με αφορμή την ημερίδα για τα 100 χρόνια του Ποντιακού ζητήματος στην Άγκυρα.

Κατά τη διάρκεια της ζωής του εργάστηκε για να φέρει στο προσκήνιο τη μνήμη του Πόντου, δημιουργώντας ένα μεγάλο πολιτιστικό προσωπικό αρχείο. Ήταν ο ήρωας που έδωσε τη μεγαλύτερη υποστήριξη στους ανθρώπους του Πόντου στην προσπάθειά τους για δικαιοσύνη. Το οπτικό αρχείο του Στέργιου είναι μία από τις σημαντικότερες μαρτυρίες της Γενοκτονίας. Η αντιμετώπιση της καταστροφής και της άρνησης, μέσω της προσωπικής του συλλογής, θα αποτελέσει μια σημαντική αντιπολιτευτική στάση.

Η μεγαλύτερη φιλοδοξία του ήταν να εμφανιστεί το οπτικό αρχείο του στην χαμένη του πατρίδα. Δυστυχώς, δεν μπορούσαμε να το συνειδητοποιήσουμε εν ζωή… Αυτή είναι μια άλλη διάσταση του πόνου μέσα μας.

Εκείνος συγκέντρωσε τις μνήμες του Πόντου με μια δύναμη που ξεπερνούσε τις δυνάμεις ενός ατόμου. Διέδωσε με την επιμελή διαλογή τους, τις μνήμες από την εξαφάνιση. Ήταν μια σημαντική και ταπεινή συνιστώσα της μνήμης του Πόντου.

Περιττό να πούμε για το θάρρος του. Όταν προσκαλέσαμε τον Στέργιο στη Διάσκεψη Γενοκτονίας, ήρθε στη χαμένη πατρίδα του και μοιράστηκε με θάρρος τις σκέψεις του. Δεν υπολόγισε ούτε προβληματίστηκε για τις αρνητικές καταστάσεις που αντιμετώπισε, δεν τον ένοιαξε η κακομεταχείριση κατά τη διέλευση από τα σύνορα και δεν το είπε σε κανέναν μας.

Η απώλεια του Στέργιου στην πιο παραγωγική ηλικία είναι μια αναντικατάστατη απώλεια του Ποντιακού λαού, της ελληνικής Αριστεράς και του Διεθνισμού.

Ευχόμαστε τα πιο βαθιά συλλυπητήρια μας στην οικογένειά του, στους συντρόφους και στους φίλους του.

Η μνήμη του να μας οδηγήσει.

16 Αυγούστου 2019, Άγκυρα

Πρωτοβουλία για την Ελευθερία της Σκέψης, οι φίλοι του:

Α. Σερντάρ Κότσμαν (A.Serdar Koçman), Αλί Γκόκαγια (Ali Gökkaya), Αττίλα Ντιρίμ (Atilla Dirim), Αττίλα Τουϊγκάν (Attila Tuygan) – συγγραφέας, Αζίζ Κουτσούκ (Aziz Küçük), Μπασκίν Οράν (Baskin Oran) –ακαδημαϊκός και ακτιβιστής, Εγκούν Κουζένκ (Ergun Kuzenk), Φικρέτ Μπάσκαγια (Fikret Başkaya) – διανοούμενος και ιδρυτής του Ελεύθερου Πανεπιστημίου, Γκάρο Καπριελιάν (Garo Kaprielyan), Χουριγιέ Σαχίν (Hüriye Şahin), Ισμαΐλ Μπεσικτσί (İsmail Beşikçi), Λεϊλά Τσελίκ (Leyla Çelik), Μαχμούτ Κονούκ (Mahmut Konuk), Μερτ Καγιά (Mert Kaya), Μουζαφέρ Ερντογντού (Muzaffer Erdoğdu), Οζχάν Οζτούρκ (Özhan Öztürk), Πινάρ Ομέρογλου (Pinar Ömeroğlu), Ραμαζάν Γκεζγκίν (Ramazan Gezgin), Σαΐτ Τσετίνογλου (Sait Çetinoğlu) – ακαδημαϊκός και συγγραφέας, Σεχέρ Ερόλ (Seher Erol), Σενούρ Μπαϊμπουγά (Sennur Baybuğa), Σινάν Τσίφτγουρέκ (Sinan Çiftyürek) – Γενικός Πρόεδρος του Κόμματος Ελευθερίας και Σοσιαλισμού.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!